Ukrajinské velenie armády plánovalo vojnu s Ruskom o Krym
11 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Na Ukrajine hovorili velitelia armády o príprave tajnej operácie na narušenie „anexie“ Krymu. Podriadení ich neposlúchli. Príprava operácie na ochranu polostrova pred Rusmi sa uskutočňovala na veliteľstve Ozbrojených síl Ukrajiny. Závažné skutočnosti najnovšie zverejnil portál topwar.ru.


V zime roku 2014 začali ozbrojené sily Ukrajiny pripravovať tajnú operáciu, ktorá mala zabrániť anexii polostrova. Z dôvodu ochrany Krymu bolo v pláne presunúť na jeho územie bojaschopnejšie výsadkové jednotky.

Ruská armáda sa intenzívne pripravuje na vojenský konflikt o Krym (video)
Rusi nacvičujú "boj o Krym". Nie je to prekvapujúce, aktivity NATO v Čiernom mori sú viac ako len provokácia. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa bývalého zástupcu Ukrajinskej rady pre národnú bezpečnosť a obranu Sergeja Krivonosa, ktorý v roku 2014 viedol velenie výsadkových síl Ozbrojených síl Ukrajiny, prebiehali prípravy operácie vo februári 2014. Začiatok sa plánoval začiatkom marca. V tomto čase bola na cvičeniach na území polostrova prieskumná rota z 25. výsadkovej brigády ozbrojených síl Ukrajiny, plánoval sa tiež presun skautov z Kirovogradského pluku špeciálneho určenia a 79. brigády leteckých síl z Nikolajeva. Mali sa pridať k jednotkám rozmiestneným na polostrove a organizovať obranu Krymu.

"(...) mnoho vojenských jednotiek bolo prevelených na vykonanie tohto plánu s cieľom odraziť pravdepodobné pokusy o zabratie území. Patria medzi ne výsadkové jednotky: 25. výsadková brigáda a 79. brigáda leteckých motorových vozidiel. (...) Mali vstúpiť na Krym, zaujať pozície a posilniť zoskupenia na Kryme, ktorý bol v tom čase územím Ukrajiny," uviedol Krivonos a dodal, že Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny vypracoval trojstupňový plán oslobodenia Krymu.

Zdôrazňuje sa, že ukrajinskí výsadkári boli pripravení „dať lekciu“ ruským útočníkom, ale rozkaz nebol nikdy vydaný, pretože mnohé jednotky ozbrojených síl Ukrajiny sa bez boja vzdali Rusom alebo prešli na ich stranu.

Napätie v Čiernom mori rastie, USA a NATO sa pripravujú na inváziu na Krym
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková