Tesla rieši ďalší problém. Niekoľkými majiteľom samovoľne praská rovnaké sklo
10 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Prvé správy o samovoľnom praskaní bočných skiel niektorých modeloch Tesla sa objavili už v polovici minulého roka, napriek tomu sa stále vynárajú nové prípady, informuje portál Auto.cz.


Elektromobily Tesla síce ponúka sofistikovanú techniku ​​a technológie, všetci už ale dobre vieme, že po stránke kvality spracovania nejde o žiadnu slávu. A s tým zrejme súvisí jeden z mnohých problémov nových elektromobilov Tesla Model 3 a Y, ktorý sa objavuje už od minulého roka.

Už v marci minulého roka totiž portál InsideEV 's upozornili na prípad Tesly Model 3, ktorej samovoľne prasklo sklo v pravých zadných dverách. V septembri sa potom objavil rovnaký problém pri Tesle Model Y - opäť prasknuté sklo v pravých zadných dverách. Nejde pritom o ojedinelé prípady - niektoré boli dokonca zachytené na bezpečnostných kamerách či priamo Sentry modemom elektromobilu.



Od septembra minulého roka sa prinajmenšom nepísalo o žiadnych nových prípadoch, lenže problém evidentne pokračuje. Majiteľka novej Tesly Model 3 Standard Range Plus, ktorá jej bola doručená 1. januára tohto roka, sa totiž stretla s tým istým problémom. A podelila sa o neho práve s InsideEV 's.

K samovoľnému prasknutiu a vysypaniu skla pravých zadných dverí malo dôjsť len pár desiatok minút po odomknutí vozidla, kedy nová majiteľka spoločne so svojou sestrou sedeli vo vozidle. Z posledného prípadu nie sú žiadne videá, autorka však vyššie uvedenému portálu poskytla niekoľko fotografií.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=ij2r2NwpIrQ&feature=emb_logo

Na odporúčanie asistenčnej služby kontaktovala majiteľka vozidla servisné stredisko Tesly, odkiaľ ju prišla odpoveď až po niekoľkých dňoch. Automobilka však prevzala plnú zodpovednosť za problém a ponúkla aj vysvetlenie. A to bez jediného pohľadu na poškodený voz. Podľa hypotézy malo byť vo vozidle použité sklo s výrobnou vadou, ktoré v kombinácii so zvýšeným tlakom v kabíne úplne nového vozidla nevydržalo a prasklo.

Je však nutné spomenúť, že problémy s praskaním skla v automobiloch nie sú zas tak výnimočné. U bočných a zadnej skiel moderných automobilov sú totiž väčšinou používané temperované skla, ktoré sa v prípade nehody rozsypú na malé a menej ostré fragmenty. U týchto skiel pritom môže skutočne dôjsť k prasknutiu z radu rôznych dôvodov. V prípade Tesly je však zarážajúce práve rovnaké umiestnenie skla u niekoľkých modelov vyrobených s dlhším časovým odstupom.

Tesla: Elon Musk hovorí, že autonómne riadenie piatej úrovne je "veľmi blízko"
Základná funkčnosť autonómneho riadenia piatej úrovne bude v tomto roku dokončená, hovorí generálny riaditeľ Tesly, Elon Musk. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka