Pripravme sa na to, že Matovičov cirkus vydrží do 2024 (A. Leitmanová)
10 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Na prvý pohľad má Richard Sulík mnoho dôvodov na odchod z cirkusu Igora Matoviča. Realistický pohľad na zákonitosti politického boja však ponúka trochu iný obraz.

Útoky premiéra Igora Matoviča na ministra hospodárstva Richarda Sulíka potvrdzujú pravdivosť starej poučky, že v politike platí stupňovanie - 1. nepriateľ, 2. úhlavný nepriateľ, 3. koaličný partner. Do veľkej miery to vysvetľuje, prečo predseda vlády napáda svojho ministra. Za všetkým sú totiž percentá.

 

Sulík vysmial Matoviča: Neovláda matematiku, vládu povaliť nemôžem
09 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


 

Preferencie vysvetľujú, prečo sú hlavnými terčmi Igora Matoviča minister jeho vlády Richard Sulík a líder opozície Peter Pellegrini. Strmý prepad OĽaNO v prieskumoch verejnej mienky sa odzrkadlil na raste koaličnej SaS a opozičného Hlasu-SD. Tomu zodpovedá rétorika Igora Matoviča.

Vo chvíli, ako v prieskumoch verejnej mienky vystrelil Pellegriniho Hlas, premiérov Facebook sa začal hemžiť nenávistnými statusmi proti jeho predchodcovi. To isté, len v ešte väčšom rozsahu, platí aj o Richardovi Sulíkovi a jeho SaS. Premiér Matovič nazval vlastného ministra idiotom a dokonca ho obvinil z úmyslu povaliť vládu.

Otázka teraz stojí tak, prečo to minister hospodárstva a predseda SaS znáša a prečo sa z koalície neporúča do opozície. Paradoxne sú za tým opäť percentá. Jedna vec je nechať si na seba kydať od koaličného partnera, druhou je odísť do opozície a sadnúť si vedľa bývalých rivalov Roberta Fica, Petra Pellegriniho či Mariána Kotlebu. Všetci si ešte veľmi dobre pamätajú, že to bol Richard Sulík, kto v roku 2011 povalil vládu Ivety Radičovej, a umožnil na skorú jar 2012 návrat jednofarebnej vlády Smeru.

 

Europoslanec Pollák: Sulík je nielen bezcitný, ale aj neschopný - treba ho odvolať
Poslanec Európskeho parlamentu (OĽaNO) Peter Pollák napísal status na sociálnej sieti, v ktorom sa obul do Richarda Sulíka. Je bezcitný, neschopný a treba ho odvolať. Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Michal Filek


 

Richard Sulík si jednoducho nemôže dovoliť odísť z koalície. Aj keby stratou hlasov SaS vláda nepadla, pravicoví voliči mu skôr odpustia, že sa nechá otĺkať Matovičom, ako by sa mal spojiť - čo i len platonicky - s Ficom. Naopak, ak sa predsedovi SaS podarí budiť dojem, že je vo vláde jediným hlasom zdravého rozumu, mnoho pravicových voličov to ocení a jeho preferencie porastú.

Sulík má v tomto ohľade veľkú nádej uspieť, pretože nielen Igor Matovič, ale aj vicepremiéri Štefan Holý, Veronika Remišová, ministri Marek Krajčí, Roman Mikulec a Jaroslav Naď robia všetko pre to, aby vo vládnej zostave vyzeral ako jediný príčetný jedinec. Čím viac sa budú znemožňovať iní, tým väčšou hviezdou bude Richard Sulík. A vôbec mu nemusí prekážať, že je jednooký kráľ medzi slepými. Pri počítaní percent počas konečného zúčtovania sa na takéto detaily neprihliada.

Aj preto sa Slovensko musí pripraviť na to, že cirkus Igora Matoviča sa napriek všetkým strastiam môže dožiť roku 2024.