Irán by mohol obohacovať urán na 90 percent, premýšľa, či je to potrebné
09 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Iránska organizácia pre atómovú energiu (AEOI) tvrdí, že krajina môže v prípade potreby ľahko začať obohacovať urán na úroveň 90 percent, informuje portál RT. „Urobili sme pokrok a môžeme ľahko obohacovať urán na akejkoľvek úrovni, dokonca aj nad súčasnú 20-percentnú úroveň čistoty, a to až do 40, 60 a 90 percent,“ vyhlásil hovorca AEOI Behrouz Kamalvandi.


AEOI má dovolené obohacovať urán nad 20-percentnú čistotu na základe návrhu zákona, ktorý iránsky parlament prijal v decembri, hovorca však dodal, že vláda študuje, či je takýto krok „potrebný“.

Medzinárodné spoločenstvo odsúdilo rozhodnutie Iránu začať obohacovať urán na úroveň 20 percent, pričom ho označilo za „jasné porušenie“ jadrovej dohody z roku 2015.

Ruské jadrové vlaky z dôb studenej vojny by mohli zažiť svoj návrat, tvrdí vojenský expert
Jadrové vlaky, ktoré sa používali počas studenej vojny v Rusku, by mohli zažiť svoj návrat, pričom by prepravovali hlavice po celej krajine. Takýto krok by mohol opäť zvýšiť napätie s USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Šéf AEOI Ali Akbar Salehi začiatkom týždňa uviedol, že Irán začal obohacovať urán na úrovni 20 percent asi 24 hodín po tom, čo informoval jadrový dozorný orgán OSN - Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu. Týmto krokom sa Irán dostal nad úroveň, ktorá je v rozpore s jadrovou dohodou z roku 2015 - známou tiež ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Dohoda poskytla Iránu sankčné úľavy, pokiaľ nebudú obohacovať urán nad čistotu 3,67 percenta.

Americký prezident Donald Trump však v roku 2018 odstúpil od dohody, pričom tvrdil, že Irán porušil dohodu, napriek tomu, že jadroví inšpektori tvrdia, že Teherán dodržiaval svoje záväzky. Washington odvtedy pokračoval v kampani takzvaného „maximálneho tlaku“, v ktorej súčasťou boli aj protiiránske sankcie.

EÚ kúpi ďalších 300 miliónov dávok vakcíny od konzorcia BioNTech/Pfizer
Európska únia dosiahla dohodu o zdvojnásobení množstva vakcín proti novému koronavírusu, ktoré kúpi od konzorcia BioNTech/Pfizer. Celkovo tak zakúpi 600 miliónov dávok tejto vakcíny, informovala v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula... Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | tasr