Die Presse: Napätá situácia na Slovensku a prísne kontroly na rakúsko-slovenským hraniciach
09 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera  pristúpi Rakúsko kvôli vysokému počtu infikovaných koronavírusom na Slovensku a v Česku opäť  k prísnych kontrolám na hraniciach, píšu rakúske noviny Die Presse.


Nehammer (ÖVP) v rozhovore pre ORF uviedol, že z dôvodu vysokého počtu chorých na COVID-19 Rakúsko pristupuje od polnoci z piatka na sobotu k výrazne prísnejším kontrolám na hraniciach so Slovenskom a Českom. Podľa jeho slov sa majú menšie hraničné priechody úplne uzavrieť a stále kontroly nahradia doterajšie mobilné námatkové kontroly vo vnútrozemí.


Rakúske noviny ďalej uvádzajú, že situácia na Slovensku, ale aj v Česku, pokiaľ ide o COVID-19, je extrémne napätá. V Česku je masívny nárast prípadov infekcie a sedemdňová incidencia je na úrovni 680. Rakúsky minister vnútra zdôraznil, že na ochranu Rakúšanov je preto potrebné pristúpiť k „utesneniu“ hraníc, kontrolovať sa bude každé jedno vozidlo pri vstupe na rakúske územie.


Povinná karanténa


Podľa platných predpisov rakúskeho ministerstva zdravotníctva o vstupe na územie Rakúska musia všetci prichádzajúci do krajiny písomne potvrdiť, že nastúpia okamžite do domácej karantény, inak sa im vstupu do krajiny nepovolí. Tak ako doteraz platia ale aj výnimky, ktoré sa týkajú pendlerov a nákladnej dopravy, a to na základe dohody so slovenskými a českými úradmi, zdôraznilo rakúske ministerstvo vnútra.


Podľa súčasného rakúskeho nariadenia o vstupe do Rakúska sa teda na pendlerov vzťahuje výnimka a nemusia absolvovať testy, ani ísť do karantény. Na hranici ale musia vedieť preukázať, že majú v Rakúsku zamestnávateľa. Podľa novín Die Presse Nehammer vyhlásil, že so slovenským, ako aj s českým ministrom vnútra mal veľmi pozitívne telefonické rozhovory. V úzkom kontakte sú aj policajné orgány.


Vyše milióna policajných kontrol na hraniciach


Ako informovalo rakúske ministerstvo vnútra, od 19. decembra sa na rakúskych hraniciach vykonalo vyše jedného milióna policajných kontrol. V 12-tisíc prípadoch zakázali cestujúcim vstup do Rakúska, 73-tisíc ľudí muselo ísť do domácej karantény.


Noviny Die Presse tiež informujú, že na Slovensku je sedemdňová incidencia 367, v Česku 680. Pre porovnanie, v Rakúsko je táto hodnota na úrovni „len“ 149. V prepočte na jeden milión obyvateľov Česko začiatkom januára v počte novoinfikovaných na COVID-19 bolo celosvetovo na prvom mieste, Slovensko obsadilo desiatu priečku.


Z tohto dôvodu aj Nemecko sprísňuje vstupné predpisy pre pendlerov. Pendleri a ďalší cestujúci medzi Nemeckom a Českom budú musieť mať od 11. januára povinné testy na koronavírus minimálne dvakrát týždenne. Uviedli to v spoločnom vyhlásení šéf českej diplomacie Tomáš Petříček a saská ministerka sociálnych vecí Petra Köppingová. Informovala o tom televízia MDR Sachsen.  V prípade zlepšenia situácie, pokiaľ ide o počty infikovaných koronavírusom, sa môžu prijaté opatrenia po vzájomnej dohode zmierniť, píše rakúsky denník Die Presse.