Ateisti sú rovnako nebezpeční ako popierači Covid-19, tvrdí najvyšší duchovný ruskej cirkvi
09 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Koronavírus nie je jedinou pandémiou, ktorá sa šíri spoločnosťou, uviedol najvyšší duchovný ruskej pravoslávnej cirkvi. Podľa patriarchu Kirilla je nepriateľom verejného zdravia číslo jeden ateizmus , informuje portál RT.


Biskup v kázni povedal veriacim, že „existujú ľudia, ktorí neveria vôbec v nič - ani v chorobu, ani v nebezpečenstvo - a zanedbávajú lekársku pomoc“.

"Ale my veriaci vieme, že títo hlúpi ľudia existujú. Existuje tiež veľa ľudí, ktorí neveria v Boha - čo je veľmi nebezpečné, dokonca smrteľné. Rovnako ako je dnes nebezpečné, ak ľudia neveria v šírenie infekcie a odmietajú podniknúť kroky na svoju ochranu,“ ďalej poznamenal najvyšší duchovný ruskej pravoslávnej cirkvi.

Kirill ukončil kázeň požiadavkou, aby návštevníci kostola mali dôveru v lekárskych odborníkov a aby dodržiavali pokyny v oblasti verejného zdravia, ktoré sú zamerané na prevenciu šírenia vírusu. Najvyšší ruský biskup bol sám v októbri nútený izolovať sa po kontakte s niekým, kto mal neskôr pozitívny test na Covid-19.

Ukrajinská opozícia spustila petíciu za dovoz ruskej vakcíny Sputnik V
Odmietnutie Kyjeva zaregistrovať Sputnik V sa zmenilo na politický spor, pričom ukrajinská opozícia spustila petíciu pre tých, ktorí sa chcú zaočkovať ruskou vakcínou, informuje portál RT. Vo vyhlásení opozície sa uvádza, že petícia vyžaduje pre... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Nie všetci pravoslávni vodcovia však boli pri pandémii tak opatrní, pričom metropolita Eugen, ktorý vedie Jekaterinburskú diecézu v ruskom Urale, povedal miestnym médiám, že „ak niekto ochorie, ale zomrie s vierou v Krista, nebude mať strach, pretože všetci zomrieme.“

Ďalší duchovný, bývalý pravoslávny kňaz známy ako otec Sergius, presadzoval ešte konfrontačnejší prístup k obmedzeniam zavedeným na kontrolu šírenia vírusu. Zamietol žiadosti úradov o zatvorenie kostolov vo svojej farnosti argumentom „kto zasahuje do zatvárania chrámov - dočerta sním aj s jeho celou rodinou“.

Ruské jadrové vlaky z dôb studenej vojny by mohli zažiť svoj návrat, tvrdí vojenský expert
Jadrové vlaky, ktoré sa používali počas studenej vojny v Rusku, by mohli zažiť svoj návrat, pričom by prepravovali hlavice po celej krajine. Takýto krok by mohol opäť zvýšiť napätie s USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Marek Molnár