Na pohreb M. Lučanského do Štrby sa chystajú davy. Zvládnu poriadkové zložky situáciu?
06 | 01 | 2021 I Petra Demková

Je zrejmé, že na pohreb generála Lučanského 8.1. o 14:00 v Štrbe, plánuje prísť mnoho ľudí. Vyplýva to z príspevkov na sociálnej sieti. Vo facebookovej skupine AllForMilan to prípravami na pohreb doslova žije. Prebehne pohreb v pokoji a bez problémov?


Na pohreb sa pripravujú aj rodáci zo Štrby, domáci a známi generála. Na internete koluje oznam bývalej riaditeľky ZŠ v Štrbe, ktorú navštevoval aj Milan Lučanský. Pani riaditeľka Anna Špendelová poprosila všetkých svojich žiakov za svoju 40 ročnú prax v škole, aby presne v čase pohrebu vyšli v smútočnom oblečení v Štrbe pred svoje domy a tak zosnulému vzdali úctu. Napísala aj, aby boli rodáci na svojho krajana hrdí, aj napriek medializovaným informáciám. „Čas ukáže pravdu,“ napísala.


Baránek sa pýta: Sprísnili sa pandemické opatrenia kvôli pohrebu generála Lučanského?
"Ak by som chcel načasovať takúto háklivú správu s obrovským potenciálom nepokojov, urobil by som to presne tak, ako vláda," vyjadril sa Ján Baránek na margo načasovania sprísnenia opatrení a oznámenia smrti generála Lučanského. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Je zrejmé, že na pohreb generála Lučanského, ktorý sa bude konať už o dva dni, 8.1. o 14:00 v tatranskej Štrbe, plánuje prísť mnoho ľudí. Verejnosť si chce uctiť pamiatku zosnulého. Dôvodom sú hlavne okolnosti úmrtia Milana Lučanského, ktoré sa mnohým zdajú nevysvetlené a nejasné. Vzniká mnoho polemiky, šíria sa rôzne informácie, dokonca konšpirácie, ktoré davom hýbu. Ľudia sú nahnevaní, smutní, frustrovaní. Je polícia pripravená poradiť si v piatok s prípadnými problémami s rozvášneným davom?

Hovorkyňa ministerstva vnútra, Barbara Túrosová pre Plusku povedala, že pohreb je plne v réžii Lučanského rodiny. „Evidujeme tieto iniciatívy na sociálnych sieťach. Chceli by sme však rodinu p. Lučanského, no najmä verejnosť poprosiť, aby nezabúdali na aktuálne platné opatrenia (zákaz vychádzania, zákaz pohybu medzi okresmi a pod.) v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou. Veríme, že každý, kto si chce uctiť pamiatku generála Lučanského, si nájde spôsob ako to urobiť dôstojne aj bez toho, aby dochádzalo k porušovaniu opatrení," odkázala verejnosti. Zdá sa teda, že polícia sa zatiaľ spolieha na rozumnosť ľudí.

Hlavný hygienik pred niekoľkými dňami upresnil a sprísnil vyhlášku, odstavec týkajúci sa pohrebov. Počet osôb na pohrebe, po novom už aj v exteriéri, je povolený maximálne pre 6 osôb. Mnohí polemizujú, že dôvodom úpravy vyhlášky sú práve obavy vlády z toho, že z pohrebu Lučanského sa stane masová akcia.

Pamiatku generála Lučanského si budú v deň pohrebu uctievať na rôznych miestach
Do Štrby na pohreb generála Lučanského sa chystali tisícky ľudí. Hlavný hygienik Mikas vyhláškou drasticky obmedzil počet osôb na pohreboch. Pamiatku policajného exprezidenta si uctia aj napriek úradným prekážkam. Posledná rozlúčka s generálom... Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Petra Demková


Je možné, že na pohrebe sa zúčastní aj bývalá ministerka vnútra a Lučanského ex-kolegyňa Denisa Saková. Tá to nevylúčila: „Uvidíme. Možno by nám pán Mikas mohol dať výnimku, keď už dal výnimku na to, aby nakazení poslanci išli do parlamentu," neodpustila si uštipačnú poznámku na okraj toho, že stretnutie, aj chorých, v parlamente Mikas povolil, avšak pri pohreboch má vážne obavy o verejné zdravie.

Veľké spomienkové akcie sa očakávajú v Bratislave pred Úradom vlády, pred Prezídiom PZ v Bratislave, pochod za Lučanského dokonca ohlasujú Slováci v Prahe na Václavskom námestí, presne o 14 hodine, 8.1. Spomienková akcia má byť v rovnakom čase aj na námestí SNP v Banskej Bystrici.

Situáciu budeme monitorovať.

Úrady limitovali počet ľudí na pohrebe generála Lučanského na šesť
04 | 01 | 2021 | sefredaktor