Harabin: Zúčastním sa na pohrebe generála Lučanského, platný právny stav mi to umožňuje
06 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Verejne oznamujem, že v piatok 8. januára 2021 ako zdravá osoba, nenapadnutá virózou COVID-19, sa zúčastním poslednej rozlúčky tragicky zosnulého generála Mgr. Milana Lučanského, oznamil na sociálnej sieti Štefan Harabin.




Reprofoto status FB (@Štefan Harabin)


 

 

 

 

 

"Platný právny stav na území Slovenskej republiky mi to umožňuje aj pri existencii uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 808 z 31. decembra 2020 a vyhlášky č. 77 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky z 31. decembra 2020...Nie každý orgán verejnej moci môže konať tak, ako si zmyslí, ani tak, ako sa mu žiada, ale môže konať výlučne v medziach zverenej právomoci, a tú musí uplatňovať spôsobom a za podmienok, keď mu Ústava a zákony dovoľujú konať," zdôrazňuje Harabin.

"Bez najmenších pochybností je zrejmé, že uznesenie vlády nie je normatívnym právnym aktom podľa legálnej definície uvedenej v § 1 ods. 1 zákona č. 400/2015 Z. z. Nemôže preto všeobecne zaväzovať obyvateľov Slovenskej republiky. Ide o procesné rozhodnutie najvyššieho kolektívneho orgánu reprezentujúceho výkonnú moc, a zaväzuje len samotnú vládu Slovenskej republiky, resp. príslušné štátne orgány/úrady, ale nie slobodné fyzické osoby – obyvateľov Slovenskej republiky. Iná by bola situácia, ak by šlo aspoň o nariadenie vlády, ktoré je normatívnym právnym aktom."

Harabin: Kompetentní úmyselne vytvorili podmienky na Lučasnkého samovraždu
05 | 01 | 2021 | editor01hd


"V tejto spojitosti je obsah uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 808 z 31. decembra 2020 s účinnosťou od 1. januára 2021 pre obyvateľov Slovenskej republiky v zásade irelevantný. Ak ním vláda obmedzila slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania (patriacu medzi základné ľudské práva a slobody) podľa čl. 5 ods. 4 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z., v čase od 5.00 hod. do 1.00 hod. nasledujúceho dňa, ide nesporne o neúčinnú a nevykonateľnú úpravu. Citované platí aj na všetky predchádzajúce uznesenia vlády z posledného obdobia, ktorými rovnakým (neúčinným a nevykonateľným) spôsobom obmedzila resp. zakázala uplatňovanie základných práv a slobôd (napr. aj právo pokojne sa zhromažďovať v počte nad 6 osôb patriace medzi základné politické práva obmedzené uznesením vlády č. 718 z 11. novembra 2020 podľa čl. 5 ods. 3 písm. h) ústavného zákona č. 227/2002 Z. z.)." Argumentuje zdatný právnik Harabin.

A dodáva: "Uznesenia vlády Slovenskej republiky nie sú všeobecne záväzné. Ich obsahom sa preto bežný občan môže riadiť dobrovoľne, ale nemusí.

V súvislosti so základným ľudským právom na slobodu pohybu a pobytu ako aj základným politickým právom zhromažďovať sa Harabin uvádza: "V zmysle Ústavy Slovenskej republiky čl. 7 ods. 5 : „medzinárodné zmluvy o ľudských právach a základných slobodách, medzinárodné zmluvy, na ktorých vykonanie nie je potrebný zákon, a medzinárodné zmluvy, ktoré priamo zakladajú práva alebo povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb a ktoré boli ratifikované a vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, majú prednosť pred zákonmi“;

Harabin zakladá trestný spis na šéfa polície Kovaříka
Meno Štefana Harabina je slovenskej verejnosti dobre známe. V týchto dňoch sa snaží zaujať vytvorením fiktívneho elektronického trestného spisu s názvom páchateľa "Peter Kovařík a spol." Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa Harabina "čl. 23 ods. 1 „sloboda pohybu a pobytu sa zaručuje“; ods. 3 „slobody podľa odsekov 1 a 2 môžu byť obmedzené zákonom, ak je to nevyhnutné pre bezpečnosť štátu, udržanie verejného poriadku, ochranu zdravia alebo ochranu práv a slobôd iných a na vymedzených územiach aj v záujme ochrany prírody... právo pokojne sa zhromažďovať sa zaručuje. "Ústava SR dovoľuje vy(ob)medzovať základné práva a slobody iba zákonom (čl. 13 ods. 2). Takú .právomoc Ústava zveruje iba zákonodarnej moci. Nepriznáva ju dokonca ani výkonnej moci," zdôrazňuje bývalý sudca.

Kolíkovú by mohli za Lučanského samovraždu stíhať, tvrdí Harabin
Mohli mať na umlčaní generála Milana Lučanského záujem Lipšic s Matovičom? pýta sa v blogu bývalý minister spravodlivosti a sudca najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Petra Demková


"Bez najmenších pochybnosti treba uviesť, že nielen uznesením vlády, ale ani vyhláškou akéhokoľvek úradu (ktorý navyše nie je ani ústredným orgánom štátnej správy, ako napríklad aj Úrad verejného zdravotníctva) nemožno obmedzovať/zakazovať uplatňovanie základných ľudských práv a slobôd garantovaných občanom a obyvateľom nielen Ústavou Slovenskej republiky, ale aj medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná a majú prednosť pred našimi zákonmi," zdôrazňuje Harabin.

"Dávam uvedené na vedomie policajnému prezidentovi Kovařikovi i generálnemu prokurátorovi Žilinkovi, aby vedeli, že pokiaľ dajú pokyn na moje stíhanie, pôjde z ich strany o trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa za núdzového stavu so sprísnenou trestnou sadzbou a tento pokyn bude možné hodnotiť aj z pohľadu, či išlo, alebo nešlo o pokyn politický a nie právny."

"Základom riadenia ľudskej spoločnosti prostredníctvom práva nie je svojvôľa., tvrdí Štefan Harabin a pripomína, že "nerešpektovanie zverenej právomoci a svojvôľa je zvláštnosťou fungovania Slovenskej republiky pod vládou vedenou Matovičom v boji s koronavírusom."

Harabin: "Referendum nie je potrebné, položiť vládu môžu kedykoľvek"
Páni v opozícii, stačí, aby ste sa vzdali svojich mandátov a aby nenastúpil na ne žiaden váš stranícky náhradník - je to naozaj len vo vašich rukách. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík