Ako zo sci-fi filmov: výzbroj ruskej armády posilní "zbraň založená na iných fyzikálnych princípoch" (video)
06 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

V relatívne blízkej budúcnosti dostane ruská armáda jedinečnú zbraň založenú na iných fyzikálnych princípoch - ako zo sci-fi filmov. Strela Avangard letí rýchlosťou 25 tisíc km za hodinu a počas letu manévruje. Viac informácií ponúka web vpk.name.


Protiraketový letecký komplex s veľkým dosahom (PAK DP) bude čoskoro vládcom oblohy. Dostane najnovšie elektronické vybavenie a väčšinu úloh pri ovládaní lietadla prevezme umelá inteligencia. Lietadlo bude navyše schopné niesť viac zbraní a bude ľahšie a neviditeľné pre radary vďaka použitiu kompozitných materiálov

Je pozoruhodné, že ťažké útočné bezpilotné stroje môžu vstúpiť do služieb vzdušných síl ešte o niečo skôr ako tie s posádkou. Najnovší UAV S-70 „Ochotnik“ už vykonal niekoľko letov, okrem iného aj ako stíhač. Súčasne zariadenie fungovalo v úzkej spolupráci s stíhačkou Su-57 piatej generácie.

Ruská stíhačka Su-57 dostáva najvýkonnejšie motory na svete (video)
S novým motorom Izdelije 30 si ruské lietadlo piateho vývojového radu Su-57 môže nárokovať titul najsilnejšej stíhačky sveta. Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Jedným z najočakávanejších technologických "zázrakov" pre ruské námorníctvo je podvodný dron Poseidon. Tento projekt vzbudzuje veľké znepokojenie v USA, pretože proti nemu je ich súčasná protiraketová obrana bezmocná.

Ďalším významným projektom realizovaným v záujme námorníctva je viacúčelová jadrová ponorka Husky piatej generácie. Existujú dva varianty jadrových ponoriek tohto typu - vyzbrojené protiponorkovými riadenými strelami „Caliber“ a nadzvukovou protilodnou „Zircon“.

Dokončujú sa aj práce na projekte ťažkej medzikontinentálnej balistickej rakety RS-28 Sarmat, ktorá nahradí najsilnejší jadrový komplex na svete R-36M2 Vojvoda. Letové skúšky sa začnú v blízkej budúcnosti - predpokladá sa, že komplex prevezme bojová služba v roku 2022.

Hlavnou črtou produktu „Sarmat“ je schopnosť zasiahnuť severný aj južný pól. Dostrel je 18 tisíc kilometrov. Dvestotonová strela môže súčasne vyslať na iný kontinent až 15 hlavíc s kapacitou každá 750 kiloton.

Pripomeňme, že Avangard je už v prevádzke. Vďaka svojej ohromnej rýchlosti - 25 tisíc kilometrov za hodinu - sú Avangardi voči moderným systémom protiraketovej obrany prakticky nezraniteľní. Strela navyše manévruje a je nemožné predpovedať jej trajektóriu.

Ruská fregata Admirál Gorškov, vyzbrojená Zirkonmi, stráži krízovú oblasť Pobaltska
Gorškov je síce dislokovaný v Bielom mori, ale jeho rakety s desaťnásobnou rýchlosťou zvuku sú dostatočnou zárukou pre obranu Kaliningradskej oblasti. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Ďalším strategickým úderným komplexom budúcnosti je Burevestnik. Je to nízko letiaca riadená strela s jadrovým pohonom a s neobmedzeným dosahom. Jej vlastnosti obchádzajú všetky známe schopnosti protivzdušnej obrany.

Sily PVO budú doplnené protilietadlovým systémom S-500 Prometheus. "Prometheus"  je schopný zachytávať ciele aj vo vesmíre. Súčasne vystrelí desiatky objektov letiacich rýchlosťou sedem kilometrov za sekundu.



Ruský systém protivzdušnej obrany bude navyše čoskoro posilnený jedinečným laserovým komplexom Peresvet. Zásadne nová zbraň je navrhnutá tak, aby znefunkčňovala satelity, bezpilotné prostriedky, ovplyvňovala rakety a pilotov lietadiel alebo vrtuľníkov. Od decembra 2018 je „Peresvet“ v experimentálnej bojovej službe a používa sa na pokrytie mobilných raketových systémov.

"Neviditeľné"stíhačky F-35 sú pre ruský raketový komplex Prometeus najjednoduchší cieľ (video)
Systém S - 500 zničí každý cieľ, blížiaci sa rýchlosťou až 20 Machov, bez ohľadu na technológiu stealth - neviditeľný. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Ivan Brožík