V koalícii to vrie. Kollár hrozí odchodom
05 | 01 | 2021 I editor01hd

Poslanec NR SR a primátor Hlohovca Miroslav Kollár (Za ľudí) hovorí, že ak v parlamente prejde novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), odíde z koalície. Píše o tom v statuse na sociálnej sieti.


Poslanec hovorí, že celej legislatívnej iniciatíve nerozumie. Na stole je dobrý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne samotného Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý reaguje aj na ľuďmi z praxe roky požadovanú potrebu zjednodušenia obstarávania a zároveň zachováva dostatočnú mieru transparentnosti vo vzťahu k efektívnosti verejného obstarávania a je odladený aj s Európskou komisiou.


Už z počtu a obsahu pripomienok v medzirezortnom pripomienkovom konaní, napríklad aj zo zásadných pripomienok Únie miest Slovenska, je jasné, že tento návrh strelil poriadne vedľa. „Verím, že finálna podoba novely bude úplne iná, ako pôvodný návrh a bude rešpektovať princípy efektívneho, ale zároveň transparentného obstarávania so silnou rolou ÚVO. V opačnom prípade budem veľmi zvažovať, či som ešte tam, kde som, vôbec správne“, uvádza Kollár.


Kollár tvrdí, že návrh vicepremiéra Holého ide proti zámerom programového vyhlásenia vlády a „najmä proti princípom, ktoré žijem v celom mojom profesionálnom živote“. „Neviem si predstaviť, že po rokoch primátorovania, počas ktorých sme otvorili vládnutie na úrovni mesta, ako sa len dalo, zaviedli sme do verejného obstarávania princípy (napríklad elektronické aukcie), ktoré nám umožnili ušetriť rádovo milióny eur a dostali sme mesto Hlohovec na štvrté miesto v rebríčku najtransparentnejších miest, budem mať v roku 2022 odovzdať mesto niekomu, kto bude môcť zadávať v podstate všetky zákazky v takom meste, ako je naše, takmer podľa ľubovôle. Osem rokov práce celého nášho tímu vyletí do roka a do dňa hore komínom,“ píše poslanec a primátor Kollár.