Haščák je už dva týždne bezdôvodne vo väzbe, tvrdia právnici
05 | 01 | 2021 I editor01hd

Advokáti Jaroslava Haščáka podali tvrdé odvolanie proti jeho vzatiu do väzby. O sťažnosti bude rozhodovať najvyšší súd, informuje portál pluska.sk.


Haščákovi právnici poukazujú na to, že počas prvých 18 dní jeho zadržania a väzobného stíhania nebol vypočutý ani jeden svedok. Právnici upozorňujú, že Haščák je tak už viac ako dva týždne vo väzbe bezdôvodne.


Trestné stíhanie pána Haščáka môžem hodnotiť ako účelový pokus o kriminalizáciu štandardných obchodných vzťahov. Uvalenie väzby považujem za bezprecedentné porušenie princípov spravodlivého procesu. Kolúzna väzba predpokladá možné ovplyvňovanie spoluobvinených či svedkov. Je preto nutné bez akéhokoľvek zdržania uskutočniť výsluchy takýchto osôb. Pokiaľ budú orgány činné v trestnom konaní nečinné aj naďalej, je zrejmé, že dochádza k porušovaniu jeho základných práv“, povedal advokát Lukáš Trojan.


Súd argumentuje , že Haščák vo verejnom priestore vystupuje a obhajuje sa v kauze Gorila. Zároveň toto vystupovanie spája aj so skutočnosťou, že skupina Penta, ktorej je Haščák spoluvlastníkom, je významným investorom a vlastníkom niektorých slovenských médií. Počas posledných deviatich rokov bolo o kauze Gorila publikovaných viac ako 14 000 výstupov. Haščák v tomto období poskytol tri rozhovory v rokoch 2012, 2013 a 2019. Ani v jednom nezaznelo nič, čo by mohlo khokoľvek ovplyvniť a už vôbec nie svedkov.

Advokáti pripomínajú, že uplatňovanie slobody prejavu nemôže byť dôvodom väzby. Takto zdôvodnená kolúzna väzba je v rozpore s právom obvineného na slobodu prejavu. Dôvodom väzby nemôže byť iba skutočnosť, že obvinený verejne prezentuje odmietavý postoj k podozreniam.


Podľa Haščákovho právneho tímu skutky, pre ktoré sa vedie trestné stíhanie, sú 14 rokov staré a obvinený v tomto aj v iných trestných konaniach s orgánmi činnými v trestnom konaní vždy ochotne a dobrovoľne spolupracoval.

Nebola preukázaná žiadna konkrétna súvislosť medzi stíhaným prokurátorom Dušanom Kováčikom a Haščákom, upozorňujú advokáti. Súd umelo prepojil tieto prípady, pričom z právneho hľadiska nepoukázal na žiadny konkrétny dôkaz, ktorý by vysvetlil prienik káuz.

Vyšetrovanie v trestnej veci, v ktorej je obvinený Haščák, síce dozoroval Kováčik, no z výsledkov vyšetrovania nie je vôbec zrejmé, akým spôsobom mal prokurátor „brzdiť“ konanie a najmä to, akým spôsobom toto údajné zdržiavanie súvisí s osobou Jaroslava Haščáka.