Bývalý šéf väznice v Leopoldove: Ležiaci človek sa nemôže obesiť!
04 | 01 | 2021 I Petra Demková
Bývalý riaditeľ väznice v Leopoldove Vladimír Mužík vyzýva kolegov z Prešova, aby povedali pravdu, čo sa v ich ústave stalo s generálom Milanom Lučanským.

Mužík odslúžil v Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 32 rokov, a preto má bohaté skúsenosti s praxou vo väzniciach. Cez svoj profil na sociálnej sieti už adresoval kolegom aj verejnosti niekoľko výziev. Teraz doslova alarmuje: "Ležiaci človek na posteli sa nemôže obesiť! Potvrdí to každý súdny znalec a patológ zúčastňujúci sa na pitve!"


Mužík vyzýva ZVJS ÚVV Prešov, ktorí boli svedkami zranenia a úmrtia generála Lučanského, aby sa vo vlastnom záujme prihlásia na najbližší útvar polície a podali svedectvo. "Nečakajte, že vás vedenie ústavu Prešov alebo vedenie ZVJS ochráni! Nikto vám nehrozí bezdôvodne trestom. Ale ak ste niečo spáchali, nikto vám nesľubuje ani beztrestnosť. Určite sa vám však potom uľaví. Lebo ten čas sa blíži, kedy bude musieť prísť po vás polícia. A potom to bude pre vás horšie. Urobte to aj pre ostatných príslušníkov ZVJS z celého Slovenska, ktorí sú teraz vo veľmi zlom svetle z pohľadu verejnosti,“ napísal plukovník vo výslužbe.

Komisia na vyšetrenie smrti generála Lučanského: Saková sa bude pýtať
04 | 01 | 2021 | sefredaktor


Mužík sa na Facebooku zamýšľa aj nad udalosťami, ktoré predchádzali zisteniu, že generál sa obesil. Podľa neho nie je potrebné, aby kontrolu bezpečnostných mreží vykonávali vstupom do cely dvaja príslušníci. "Na cele generála boli tesne pred údajným obesením dvaja príslušníci ZVJS. Načo?“ pýta sa.

Podľa Mužíka bol rozkaz, aby v kóme ležiaceho Milana Lučanského strážilo ozbrojené komando, nezmyslený a vrhá zlé svetlo na celý ZVJS. Vyzval preto dozorcov z prešovskej väznice, aby povedali, kto im vydal takýto príkaz. Bývalý dozorca z Leopoldova tvrdí, že na podobnú činnosť nie sú príslušníci zásahových jednotiek ZVJS školení.

"Nevadí vám, že ak je pravda, čo povedala pani Lučanská, keď bola pri umierajúcom manželovi a vy ste sa k nej správali ako bezcitné stroje plniace slepo a oddane nezmyselne rozkazy, že to absolútne prekročilo všetko, teda hlavne ľudskosť a empatiu? Že to má za následok opovrhovanie verejnosti celým ZVJS?“ napísal.

http://somzdediny.hlavnydennik.sk/organizovany-zlocin-na-slovensku/

Mužík na sociálnej sieti opísal  zážitok z praxe , keď našli väzňa približne v podobnom stave, v akom bol generál Lučanský. Neskôr sa vyšetrovaním zistilo, že obeti pomohli spoluväzni.

„Poškodený ležal na posteli na chrbte, na krku mal zachraňujúcou službou prerezanú slučku od opasku väzenských nohavíc (vo výkone trestu na rozdiel od väzby môžu mať väzni opasky - pozn. red.). Druhá časť opasku bola uviazaná o rám postele. Na cele boli s ním ešte dvaja spolubývajúci odsúdení, samovražda sa udiala v nočných hodinách, poškodeného našli službukonajúci referenti až ráno," spomína Mužík.

Pri obhliadke mŕtveho tela nenašli žiadne známky vonkajších zranení okrem ryhy po opasku a zopár modrín na nohách. "Znalec nám potvrdil smrť udusením, avšak vylúčil, že v polohe ležmo na chrbte si udusenie sám mohol spôsobiť. Podložil to odbornými výrazmi, pri bližšom skúmaní poškodenia krku. Záver – niekto mu musel v tom pomáhať tak, že ho pravdepodobne ťahali za nohy a tým sa tlak na krk zintenzívnil. Bolo len otázkou, kedy v súčinnosti s políciou sme vypočuli dvoch spolubývajúcich na cele a tí sa priznali, že ho obesili,“ uzatvára Mužík.

Trhá to srdce: „Budem môcť dať manželovi list a kresbu od dcéry aspoň do truhly?“ pýta sa vdova Lučanská
Martina Lučanská, manželka zosnulého generála, už niekoľko dní komunikuje s verejnosťou aj cez manželov profil na sociálnej sieti. Teraz napísala silný, emotívny status. Čo je strašné, vyplynulo z neho aj, že jej manželovi za celé tri týždne... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Petra Demková


Bývalý šéf väznice v Leopoldove hovorí, že počas kariéry bol prizvaný k vyšetrovaniu možno 15 samovrážd, ale ani v jednom prípade nebola ako škrtidlo použitá tepláková bunda. "Nechcem tým nikoho obviňovať a tvrdiť, že prípad údajnej samovraždy generála Lučanského prebehol takto. To čo si myslím je len moja vec. Chcem, aby bol tento príbeh v niečom užitočný pri vyšetrovaní,“ napísal.

Mužík vyzval  ľudí, aby neuplatňovali princíp kolektívnej viny a nehádzala príslušníkov ZVJS do jedného vreca, akoby boli všetci vrahovia a zabijaci. "Drvivá väčšina z nich sú správne motivovaní pri tak ťažkom povolaní robiť si svoju robotu na 100 % aj bez použitia násilia,“ ubezpečuje.

"K zomierajúcemu Lučanskému odmietli pustiť kňaza!" šokuje poslanec Taraba
03 | 01 | 2021 | Petra Demková