Cigániková: Matovič poslal semafor do Mongolska, ale nič iné nenavrhol
03 | 01 | 2021 I Michal Filek

Potrebujeme logický, zrozumiteľný a pochopiteľný plán, aby ľudia vedeli, čo ich čaká, napísala v blogu poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).


Skritizovala premiéra Igora Matoviča za útoky na Richarda Sulíka. "Všetci chápeme, že premiér má toho veľa a že cíti zodpovednosť. Tiež ju cítime. Snažíme sa mať preto pochopenie a nebrať osobne neustále nezmyselné a často nepodložené ataky. Na útoky nereagujeme a prinášame konštruktívne riešenia," tvrdí.

Matovič ignoroval riešenia, ktoré položila na stôl SaS. Strana chcela zaviesť kontroly na hraniciach, prijať odškodňovací zákon pre podnikateľov či validáciu celoplošného testovania PCR testami.

"Mohli sme mať presnejšie dáta a lepšiu motiváciu ľudí, keby pán premiér neútočil opäť a počúvol dobre mienené rady. Na naše prekvapenie sa neurobila žiadna validácia ani regionálne opatrenia. Miesto toho pán premiér začal úplne nelogicky tlačiť na ďalšie celoplošné povinné testovanie. Vraveli sme, že to nie je správne a že ak máme regionálne výsledky, musíme regionálne konať," píše Cigánková.

"Ak idete na test a použijú RapiGen, radšej ovoňajte olomoucké syrečky!" hovorí matematik
Matematik Richard Kollár len pred chvíľou zverejnil dôvod, pre ktorý pozitivita antigénových testov za včera klesla na úroveň len 2,88%, zatiaľ čo pozitivita PCR testov stúpla na rekordných 35%. Pritom tieto čísla by mali navzájom korelovať. Tým... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Michal Filek


Poslankyňa kritizuje aféru so semaforom. Minister Sulík dostal za úlohu zostaviť ho za tri dni. SaS plán zostavila spolu s vedcami, epidemiológmi, analytikmi, matematikmi a lekármi. "Bol to jasný plán opatrení pre jednotlivé stupne zamorenia, rozdelený regionálne. Pribalili sme k tomu aj odporúčania, čo robiť v otázke testovania, trasovania, hraníc, komunikácie a podobne. S týmto plánom nás síce pán premiér poslal do Mongolska, ale nič iné nenavrhol," pripomína Cigániková.

Kameňom úrazu sa stal aj nákup testov, ktorým bol poverený minister vnútra Mikulec. "Premiér toto rozhodnutie zmenil a na jeho návrh vláda schválila, že testy má nakúpiť Sulík. Ako inak, v nesplniteľných termínoch," tvrdí Cigániková. Sulík mal premiérovi napísal email, v ktorom zdôvodnil nesplniteľnosť  úlohy, ako termín dodávky testov stanovil 7. január.

Fínsko má miernejší priebeh a menej úmrtí, napriek miernym zákazom. "Prečo je to tak?"
Prečo je vo Fínsku tak málo infikovaných a mŕtvych na Covid-19? Spolu s ďalšími škandinávskymi krajina sú tieto štáty so svojim miernym priebehom pandémie a zároveň menej prísnymi zákazmi od vlád tak trochu záhadou. Poslanec SaS Radovan Kazda na... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Michal Filek


"Medzitým v rádiu Express stihol pán premiér Matovič ministra Sulíka nazvať idiotom a vyzvať ho na odstúpenie, pričom sa rozplakal. Veľmi ťažko sa mi verí, že ho k emočnému zrúteniu 17. decembra priviedol Sulíkov oznam z 10. decembra o meškaní testov," napísala.

Cigániková tvrdí, že dnes je podľa Sulíkovho semaforu skoro celá krajina v úplnom lockdowne. Preto ministri SaS boli za jeho prijatie, aj keď ho premenovali na automat. "Má milión výnimiek zo všeobecne platných pravidiel a kostoly sú otvorené aj v najhoršom scenári. Ale stále lepšie, ako nič," uzatvára.

Mikas si nemyslí, že sa v boji s koronavírusom uprednostnila politika pred odbornosťou
Hlavný hygienik SR Ján Mikas si nemyslí, že by sa v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu uprednostnila politika pred odbornosťou. Ako povedal pre TASR, väčšina opatrení, ktorá bola realizovaná, bola prijatá na odbornej báze. Tvrdí, že... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | tasr