Pirošíková: „Na mieste Kolíkovej by som podala demisiu“
02 | 01 | 2021 I Petra Demková
Marica Pirošíková pre Ereport uviedla, že na mieste ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej by v dôsledku kauzy Milana Lučanského bez váhania podala demisiu.

Bývalá zástupkyňa Slovenska pred Európskym dvorom pre ľudské práva M. Pirošíková opakovane upozorňovala na nezákonné praktiky odporujúce európskemu právu, ktoré sa začali na Slovensku uplatňovať po nástupe vlády Igora Matoviča. Znepokojená je aj udalosťami sprevádzajúcimi smrť bývalého prezidenta Policajného zboru generála Milana Lučanského.

Baránek: „Aby sme rozumeli. Trestnoprávne následky má niesť ten, kto usvedčil ministerku z klamstva!“
Po včerajšku je už jasné, že lekárska správa o zraneniach Lučanského, ktorý unikla, je pravá. Analytika Baráneka prekvapuje, že napriek tomu, že nikde na zázname nebolo meno pacienta, minister Naď potvrdil pravosť dokumentu. Napísal o tom na... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Petra Demková


Pirošíková vníma ako prvotný problém  celkový stav našich väzníc. Tvrdí, že Slovensko dlhé roky náležite neuviedlo do praxe odporúčania Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu v podmienkach výkonu väzby. Pripomína, že ministerka Kolíková nie je v  rezorte spravodlivosti nová, pretože väčšinu predchádzajúceho volebného obdobia pôsobila vo funkcii štátnej tajomníčky.

Pirošíkovú nepresvedčilo vysvetlenie okolností smrti generála Lučasnkého, ktoré poskytli ministerka Kolíková a šéf väzníc Milana Ivana. Právnička upozorňuje na medzinárodné záväzky SR. „Európsky dohovor o ochrane ľudských práv, ktorý chráni aj právo na život, zaväzuje štáty, aby uskutočnili osobitné kroky na ochranu života osôb. Podľa Európskeho súdu pre ľudské práva sú osoby vo väzbe zraniteľné a štáty majú povinnosť ich chrániť. Článok 2 dohovoru môže za určitých okolností vytvárať povinnosť štátu prijať preventívne opatrenia za účelom ochrany jednotlivca aj pred sebou samým,“ uvádza.

Pirošíková si nemyslí, že by bola dostatočne vyvodená zodpovednosť odstúpením Milan Ivan z šéfa Zboru väzenskej a justičnej stráže. Podľa nej sa musí rezort spravodlivosti začať vážne zaoberať odporúčaniami  výboru a zosúladiť  podmienky s medzinárodnými štandardami.

„Bol na to opakovane upozornený aj vyzvaný spomínaným výborom. Bezvýsledne. Počas návštevy v roku 2018 bola za Slovenskú republiku na rokovaniach s výborom aj pani Kolíková ako štátna tajomníčka. Práve počas tejto návštevy výbor zdôraznil, že zásada spolupráce sa neobmedzuje iba na uľahčenie práce navštevujúcich delegácií, ale vyžaduje, aby sa odporúčania výboru aj účinne vykonávali v praxi. V tomto ohľade výbor veľmi znepokojil nedostatok pokroku od návštevy v roku 2013 v niekoľkých oblastiach vrátane ochudobneného režimu ponúkaného obvineným vo výkone väzby,“ zdôraznila právnička.

Uniknutá Lučanského zdravotná dokumentácia je pravá. Naď riaditeľa neodvolal
Veľké novinky! Netrvalo to dlho a verejnosť sa dozvedela aspoň jeden nový fakt o Lučanskom – lekárska správa, ktorá unikla z nemocnice ÚNV Ružomberok, je pravá! Minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti priznáva, že dal za úlohu zodpovedným... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Petra Demková


Nedostatky spočívajú napríklad v tom, že  väzňom vo vyšetrovacej väzbe nie je umožnené zachovať si kontakt s vonkajším svetom. „V roku 2006 výbor uviedol, že pokiaľ ide o väzňov vo výkone väzby v Slovenskej republike, základným problémom je absolútny nedostatok ponúkaných aktivít mimo cely. Podobné skúsenosti mi sprostredkúvajú aj iné osoby vo väzbe či ich advokáti. Sťažujú sa na pobyt v cele počas 23 hodín denne, nočné budenie, vzhľadom na ktoré trpia spánkovou depriváciou, vychádzky bez priameho slnečného svetla,“ uviedla Pirošíková.

Prípad Milana Lučanského je podľa nej osobitný tým, že mu predchádzalo zranenie. „Otázkou je, či štátne orgány prijali všetky opatrenia, ktoré bolo možné očakávať na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva. Väzenské služby sa majú snažiť o zníženie negatívneho vplyvu väzby na psychický stav osôb a vytvoriť postupy na monitorovanie jednotlivých väzňov. Treba urobiť kroky na rozpoznanie väzňov, ktorí sú náchylní na sebapoškodzovanie alebo samovražde,“ uviedla Pirošíková.

Za smrť gen. Lučanského je zodpovedná Kolíková. "Zabili ste mi kamaráta!" hovorí Milan Žitný
Bezpečnostný analytik Milan Žitný považuje smrť exprezidenta polície Milana Lučanského za zlyhanie viacerých štátnych orgánov, od vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov až po Zväz väzenskej a justičnej stráže. Povedal to v rozhovore pre denník... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Gabriel Matta