Hollywood ustúp! Čína sa derie na prvé miesto v predaji lístkov do kina
02 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Predaj lístkov do kina v Číne predstihol minulý rok tržby z USA. Svetový kinematografický priemysel sa totiž pri obmedzeniach koronavírusom snažil aspoň udržať nad hladinou. Tento trend začal ešte predtým, ako zasiahla pandémia a mohol by tu zostať, zamýšľa sa portál RT.




Ani príjmy v Číne neboli ušetrené pred krízou Covid-19, pretože krajina ako prvá zaviedla lockdowny, ktoré majú zabrániť šíreniu smrtiaceho vírusu. Zvyčajne rušný predvianočný víkend zaznamenal pokles predaja lístkov do kina oproti minulému roku o 30 percent na zhruba 71,5 milióna dolárov. Celoročne tak predstavujú tržby za lístky 3,06 miliardy dolárov.

No s najhoršou zdravotnou krízou, ktorá sa pre Čínu zdanlivo skončila, bol pokles tržieb oveľa menej výrazný ako v USA, kde údaje medziročne poklesli asi o 80 percent. Podľa odhadov dátovej firmy Comscore sa severoamerický predaj lístkov prepadol na takmer 40-ročné minimum a rok zakončil na necelých 2,3 miliardy dolárov.

Rozdiel vo výške viac ako 700 miliónov dolárov umožnil Číne vôbec prvýkrát si upevniť pozíciu najväčšej filmovej pokladne na svete. Takýto výsledok sa všeobecne očakával, pretože Čína kvôli rýchlemu znovuotvoreniu svojej ekonomiky predbehla USA už v októbri. Tento rok uviedla aj niekoľko domácich filmov, ktoré tvorili väčšinu tržieb, zatiaľ čo Hollywood kvôli pandémii odložil svoje najočakávanejšie premiéry.

Prečo „nevidíme“ lode mimozemšťanov
01 | 01 | 2021 | sefredaktor


Čína však zaznamenala tento trend ešte predtým, ako vypuknutie koronavírusu prinútilo milovníkov filmov prejsť na online služby. Čína prekonala USA v oblasti tržieb po prvýkrát v prvom štvrťroku 2018. Celkové tržby v danom roku však stále zaostávali.

V máji 2019 analytici z PwC predpovedali, že Čína sa do roku 2020 stane najväčším kinematografickým trhom na svete a bude sa naďalej rozširovať, pričom tržby z predaja lístkov by mali do roku 2023 dosiahnuť 15,5 miliárd dolárov.

"Čína sa môže natrvalo stať najväčším filmovým trhom na svete vďaka svojej veľkej populácii a silnému ekonomickému rastu," uviedol Joseph Tong Tang, predseda predstavenstva spoločnosti Morton Securities v Hongkongu. Dodal, že to, čo vidíme na filmovom trhu, je len odrazom posunu v globálnej ekonomike, pričom sa očakáva, že Čína predbehne o pár rokov USA ako najväčšia ekonomika na svete.

Rusko je naším najdôležitejším spojencom, tvrdí viac ako 50% Číňanov
Nie vždy si susedné krajiny medzi sebou vybudujú priateľstvo, avšak kvôli rastúcemu medzinárodnému napätiu sa Čína a Rusko značne zblížili, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Marek Molnár