Záujem o očkovanie zo strany zdravotníkov je zatiaľ na Slovensku rozpačitý
29 | 12 | 2020 I Petra Demková

Na Slovensku sa vakcíny podávajú už štvrtým dňom. Záujem zo strany zdravotníkov však zatiaľ veľký nie je. Kým prof. Krčméry očakával už prvý víkend 1000 zaočkovaných, realita je úplne iná a dôvodom nie je nedostatok vakcín. S informáciou prišli Hospodárske noviny.


 Napríklad v Univerzitnej nemocnici v Bratislave plánovali aplikovať vakcínu 500 zdravotníkom denne, včera sa ale chystali očkovať len 180 ľudí. ​Nábeh na veľké plány pred štartom teda akosi kríva. V univerzitnej nemocnici síce už počas nedele dostalo látku viac ľudí ako v Košiciach za dva dni, teda 110, stále sú však od méty určenej rezortom zdravotníctva ďaleko. „Dnes plánujeme zaočkovať 180 zdravotníkov. Je dôležité povedať, že zatiaľ sme v nábehovej fáze, každý deň počty zvyšujeme,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Eva Kaliská s tým, že v zabehnutej prevádzke plánujú pichnúť ochranu proti COVID-19 500 ľuďom denne.

Krčméry sa podelil o skúsenosti amerických kolegov s covid pacientmi. Aký majú pre nás odkaz?
Známy slovenský infektológ Vladimír Krčméry uverejnil na svojom facebooku status, v ktorom sa podelil o zážitky amerických kolegov pri liečení ľudí ťažko chorých na covid. Pre Slovákov majú jasný odkaz. Aký? Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Michal Filek


V Košiciach však jasne priznávajú aj strach z vakcíny. Traumatológ z košickej Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura, Martin Paulo povedal: „Samozrejme, že aj zdravotníci majú obavy z očkovania, najviac sa prejavujú u žien,“ potvrdil. Zároveň uviedol, že bez sprievodných príznakov je každý z 98 zdravotníkov, ktorí podstúpili v ich zariadení zákrok. „Veríme, že aj u ostatných časom opadnú obavy a postupne prídu v januári či vo februári,“ dodáva lekár.

Celkovo sa do pondelkového poludnia, keď nemocnice zverejnili aktuálne štatistiky, dalo zaočkovať len 353 adeptov. Podľa zariadení je však dôvodom slabého obratu len víkendový a sviatočný čas, aj rozbehový režim. V rámci prvej vlny by vakcináciu mali podstúpiť zdravotnícki pracovníci a zamestnanci DSS. Táto fáza by podľa odborníkov mala prebehnúť v januári, prípadne začiatkom februára. Štvrtú fázu, ktorá sa bude týkať bežnej populácie nad 18 rokov, očakáva rezort na jar v období okolo Veľkej noci.

Polícia SR šíri propagandu namiesto informácií. Z peňazí nás všetkých
Komentár Petry Demkovej Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Petra Demková