Vedci potvrdili zemetrasenie na Slovensku: Poschodia sa triasli a vylievala sa voda z akvárií
29 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Na Slovensku pocítili ľudia v utorok krátko popoludní zemetrasenie z Chorvátska v Bratislave, Trnave, Šamoríne aj v Nitre a v Komárne. Ako prvý vás o ňom pred niekoľkými desiatkami minút informoval Hlavný denník. Zisťovali sem pre vás ďalšie podrobnosti. 


TASR to potvrdil Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi. Zemetrasenie na Slovensku bolo podľa neho v dôsledku utorkového zemetrasenia v chorvátskom Záhrebe, ktoré bolo o 12.19 h.

Csicsay uviedol, že zatiaľ evidujú 50 hlásení o zemetrasení z Bratislavy, Nitry, Trnavy, Trenčína, Serede, Topoľčian, Veľkého Krtíša, Komárna, Nových Zámkov a Šamorína. "Hlásenia sú z vyšších poschodí," podotkol.

Viacerí Bratislavčania opísali svoje zážitky na sociálnej sieti. "O 12.21 sa normálne hýbal celý náš 12-poschodový dom v Petržalke. Dosť nepríjemný zážitok," napísala Katarína. Obyvatelia zasiahnutých mestských častí zaznamenali najmä pohyb kľúčov vo dverách, trasenie žalúzií, lustrov či ozdôb na stromčekoch.

"Vyliala sa trochu voda z akvária, domáce zvieratá nereagovali," priblížila Barbora. Viacerí tiež opisovali chvenie gauča či postele. "Najprv vyskočil pes a začal kňučať. Potom začali šušťať žalúzie a trochu sa pohol luster a stromček. A ja som mala pocit, že ma sediacu na gauči berie do boku," dodala Kristína.

Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji žiadne škody ani zranené osoby.

Silné zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 6,3 sa dnes o 12:19 nášho času vyskytlo 46 kilometrov juhozápadne od Záhrebu v Chorvátsku, hlási iMeteo.sk

Hasičský a záchranný zbor v Bratislave neeviduje v súvislosti so zemetrasením v Bratislavskom samosprávnom kraji žiadne škody ani zranených

Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) žiadne škody ani zranené osoby. TASR to potvrdili z operačného strediska Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

"Operačné stredisko KR HaZZ v Bratislave zaznamenalo mierne zvýšený počet volaní od občanov," spresnili.

Séria zemetrasení v Chorvátku. Napoludnie cítili ľudia záchvevy aj v Bratislave a Trnave
Corvátsko sa už niekoľko dní potýka so záchvevmi pôdy, najnovšie sa silné otrasy objavili včera neďaleko Záhrebu. Dnes na poludnie - cca 12.22 bolo hlásené chvenie v budovách aj z východnej časti Bratislavy a z Trnavy. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík