„Hlasovať prídu aj nakazení? Mám s tým vážny problém!“ hovorí koaličný poslanec Valášek
28 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Dnes by sa malo v Národnej rade rokovať aj o predĺžení núdzového stavu. Problémom ale je, že koalícia na to, pre viacero v karanténe uzavretých poslancov, nemá dosť hlasov.


Pre koronavírusové ochorenie stojí súčasná vládna koalícia a najmä jej poslanci v Národnej rade, pred vážnym problémom. Na jednej strane je tu totiž ústavný zákon, ktorý jej má umožniť predĺženie núdzového stavu, na strane druhej je  nedostatok jej poslancov, ktorých z práce vyradila nákaza novým koronavírusom, informuje portál aktuality.sk.
Účasť pozitívnych poslancov na hlasovaní je problémová

Na schválenie ústavného zákona je potrebných 90 hlasov, súčasná koalícia ich má v parlamente celkovo 95, čo by jej za normálneho stavu pohodlne stačilo. Za normálneho áno, ale nie za toho, že doma s koronavírusom či v karanténe ležia viacerí z nich. Núdzový stav bez jeho predĺženia by na Slovensku skončil už 29. decembra, teda zajtra, lenže vláda počíta so súčasným stavom, vrátane zákazu vychádzania, minimálne do 10. januára. Podľa viacerých právnikov nie je jasné, či súčasné znenie zákona umožňuje jeho opakované predĺženie, ak by nový zákon nebol prijatý. Problém by s tým mali, podľa informácií Aktuality.sk, minimálne v strane Za ľudí.

V pondelok ráno to na sociálnej sieti potvrdil aj poslanec tejto strany a predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek, ktorý označil dnešné hlasovanie za zbytočnú chybu. „Mám zásadný problém s tým, že hygienik udelil parlamentu výnimku, aby sa hlasovania mohli zúčastniť aj poslanci pozitívni na Covid. Keď do každého iného zamestnania príde nakazený človek, hrozí mu (správne) stíhanie - a poslanci môžu? Keď sa politici budú chcieť nabudúce ohradiť voči porušeniam karantény, prečo by ich ľudia mali brať vážne? Vyhodia im na oči, že vodu kážu a víno pijú,“ upozorňuje v statuse Valášek.

Poslanci opäť presunuli hlasovanie o zmenách pri núdzovom stave
Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú vo štvrtok hlasovať o novele zákona o bezpečnosti štátu, ktorá má umožniť opätovné predlžovanie núdzového stavu o 40 dní. Hlasovanie presunuli na najbližšiu schôdzu parlamentu. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

V súčasnej situácii si vláda dala gól do vlastnej bránky

Neobstojí podľa neho vraj ani argument, že parlament je kritickou infraštruktúrou štátu a pripomína, že poslanci už mesiace vedeli, že dnešná situácia môže vzniknúť. „Hlasovanie je urgentné iba preto, lebo sa to nestihlo skôr. Nie pandémia, nie vyššia moc, ale ľudský faktor rozhodol,“ poznamenal poslanec Za ľudí, ktorý tiež tvrdí, že ešte v apríli napísal pre vedenie Národnej rady správu o tom, že by sa mala pripraviť pôda pre diaľkové hlasovanie po vzore Európskeho parlamentu. Krok, ktorý sa chystá koalícia spraviť sa, podľa neho, jej môže vypomstiť. „Vidím to tak, že v situácii, kedy vláda potrebuje udržať už i tak krehkú dôveru verejnosti v obmedzujúce opatrenia si koalícia práve dala gól do vlastnej bránky.“

Podľa informácií Aktuality.sk má OĽaNO a SaS viacero pozitívnych poslancov, hoci oficiálne nákazu priznala len poslankyňa Romana Tabak. V strane Za ľudí by mali byť komplet všetci negatívni, otázne je, ako to vyzerá medzi poslancami Sme rodina. Šéf klubu tohto hnutia Peter Pčolinský, ktorý bol pozitívny, je už v poriadku a na hlasovaní by nemal chýbať. Vďaka vyhláške hlavného hygienika Jána Mikasa by však nakoniec mohli hlasovať všetci poslanci, a to bez ohľadu či sú, alebo nie sú pozitívni na COVID-19. Stačí, aby nemali príznaky a splnili viaceré podmienky, ktoré táto vyhláška obsahuje. Pre Aktuality.sk tieto informácie potvrdili viaceré zdroje z prostredia koaličných strán.

Došlo aj na zákonodarcov. Poslanci Národnej rady riešili za rozličné porušenia zákona svojich kolegov
Poslanec Národnej rady Ľudovít Goga z hnutia Sme rodina má pre porušenie zákona zaplatiť pokutu vo výške šiestich mesačných platov. Riešili však aj ďalších dvoch poslancov. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Na pozitívnych poslancov sú v Národnej rade už pripravení

Tí pozitívni poslanci, ktorí sa chcú na hlasovaní zúčastniť, tak okrem toho, že musia byť bezpríznakoví, musia používať respirátor FFP2 bez výdychového ventilu a tiež používať rukavice a dezinfikovať sa predpísanými prostriedkami. Spomínanou vyhláškou boli totiž poslanci zaradení do skupiny osôb, ktorých výkon práce je nevyhnutný pri riešení mimoriadnych úloh. Túto výnimku získali spolu s ďalšími ústavnými činiteľmi ako sú prezidentka, predseda ústavného súdu, šéf Najvyššieho kontrolného úradu, generálny prokurátor či , ombudsmanka. Podľa informácií Aktuality.sk je už na tento scenár prichystaná aj rokovacia sála v parlamente, kde by mala vzniknúť oddelená časť pre pozitívnych poslancov, ktorí napriek tomu chcú prísť hlasovať, dodáva v závere portál aktuality.sk.

Pozitívni nadľudia u nás nemusia nič
Iba nedávno hlavný hygienik len tak "popri" informoval, že politici nemusia do karantény, na rozdiel od tých obyčajných ľudí, ktorí nepatria k vládnej moci. Najnovšie sa z Británie vrátil vyokopostovvený politik a tiež sa zjavne neobťažoval... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Ivan Brožík