„Máme vám ukazovať dusiacich sa pacientov, ktorým nedokážeme pomôcť?“ hnevá sa primár Kulkovský
27 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Počty ľudí, ktorí v nemocniciach ležia vo veľmi vážnom stave sa neustále zvyšuje, rovnako ako počty mŕtvych. Zdravotníci sú vyčerpaní a prosia ľudí aby už konečne dostali rozum a COVID-19 nepodceňovali.


Zdravotníci, a to bez rozdielu či sú to lekári alebo zdravotné sestry či iný personál, ktorí stoja v prevej línii boja s koronavírusom, sú už vyčerpaní a unavení. Mnohí robili aj keď mali pozitívne testy na COVID-19, ale boli bezpríznakoví. Jedným z tých, ktorí boli covid pozitívni bol aj primár interného oddelenia nemocnice v Považskej Bystrici Milan Kulkovský. Nakazil sa v práci, dnes však už opäť pracuje, píše portál sarm.pluska.sk.
Flegmatik prežije, tí ostatní sa tu z toho pomaly zbláznia a ošedivejú

Primár je častým prispievateľom na sociálnu sieť a svoje pocity vo svojom statuse opísal aj tentokrát. „Včera, na Štefana, som slúžil. Kolegovia nám službu odovzdávali s tým, že za 24 hodín prijali 16 akútnych pacientov s Covid-19, väčšina mala zápal pľúc, dvaja z nich sa nedožili rána. Voľných nám zostalo minimum akútnych lôžok. K prvej záchranke ma volali 5 minút po začatí služby,“ začína svoj príspevok Kulkovský a opisuje príbehu jednej z pacientiek: „Pani nemá Covid. Teraz. Mala ho v novembri. Ťažko dýcha, dusí sa. Podávam jej liečbu a posielam ju na CT, ktoré potvrdzuje moje podozrenie. Obojstranná pľúcna embólia. Častá Covid komplikácia. Neliečená prudko smrteľná. Pacientku sme zachránili.“

Vzápätí primár opisuje hektiku na urgentnom príjme, pričom neskrýva znechutenie nad mnohými vecami, ktoré sprevádzajú náš zdravotný systém v boji s pandémiou a farbisto opisuje, ako pri dusiacom sa mladom mužovi so zápalom srdcového svalu, zápalom pľúc a negatívnym antigénovým testom musia čakať na PCR test až po sviatkoch. „Stredovek,“ konštatuje internista, z ktorého sa stal prakticky zo dňa na deň infektológ. „Bez atestácie, bez skúsenosti, ale s odhodlaním. Prispôsobujeme sa aktuálnej situácii. Reprofilizovať môžeme aj celú nemocnicu. Kvantita nad kvalitu. Hanbím sa za to, že som toho súčasťou... Keby som bol choleritk, čo nie som, zjem rúško, zapijem ho dezinfekciou a rozkopem dvere. Snažím sa mať nadhľad, flegamtik prežije, ostatní sa zbláznia a zošedivejú, ventiluje si svoje pocity vyčerpaný lekár, ktorý neustále upozorňuje na ignoráciu mnohých ľudí zľahčujúcich koronavírus a nedodržiavajúcich opatrenia. „Občas je nám do plaču,“ priznáva.


Nemocnice budú žať „úrodu“ z oneskorených reakcií zodpovedných

Ako závan pozitivity vníma včerajšie zaočkovanie profesora Krčméryho a ďalších. „Škoda len, že sa vakcína k ľudu dostane až o niekoľko mesiacov, a že už teraz musíme čítať bludy antivaxer scény. Prečo nie je hlúposť trestná? Prečo si niekto inteligentný nedokáže uvedomiť, že jeho sloboda končí tam, kde sloboda druhého začína?“ pýta sa Kulkovský a priznáva, že musí potláčať hnev. „Hnev na ľudí, ktorí nič nerešpektujú. Hnev na Jankovu (Tribula poz.red.) reportáž spod Tatier, kde sa o polnoci spievalo s rúškami na bradách a z odstupov bola fraška. Hnev na rozhodnutie, ktorým Covid pozitívnych pustili s respirátorom do obchodov. Hnev na hybernáciu zodpovedných. Hnev na systém. Hnev na nespravodlivosť. Hnev na všetko,“ priznáva primár, ktorý sa vraj už cíti ako šmolko Hundroš.

Kulkovský je presvedčený, že nás čakajú veľmi ťažké dni. „Nemocnice budú žať úrodu oneskorených reakcií zodpovedných. Teraz neviem, či bol horší Kramárov ukazovák na zadku vizážistky, alebo ten premiérov ukazujúci na všetkých okolo. Mám obavy z toho, či zdravotníkom zostanú sily na to, aby medicínu i naďalej milovali. Zatiaľ to vyzerá tak, že pred nemocnicami budú horieť fakle vyhorených...,“ myslí si lekár, ktorý stále nedokáže pochopiť úmysel tých, ktorí spochybňujú existenciu Covid-19 a vakcináciu. „Prečo tak agresívne bojujú proti tým, ktorí sa očkovať chcú?“ konštatuje smutne.

Nielen vakcína, boj proti koronavírusu je teraz v mnohých ohľadoch úspešný
Ako sa blížime ku koncu roku 2020 si môžeme všimnúť, ako obrovský pokrok urobila veda za posledných desať mesiacov. Od tohtoročného januára vedci získali ďaleko lepšie porozumenie toho, ako sa Covid-19 šíri a ako vírus zvládať, píše portál... Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Timotej Dudka

Ten, kto sa odmieta podieľať na boji s koronou si nezaslúži našu pozornosť

„To je vážne niekto schopný myslieť si, že si lekári, sestry a vedci vymýšľajú? Máme začať vysielať priame prenosy z nemocníc aby uverili? Ukázať im dusiacich sa pacientov, ktorí prosia o záchranu, no my im pomôcť nedokážeme? Spochybňovanie jedinej cesty k porazeniu Covid-19 je trestuhodné. Je to prejav absolútnej arogancie a egoizmu,“ odkazuje pochybovačom koronavírusu lekár a dodáva: „Ten kto to nevidí a odmieta sa podieľať na boji, ktorý spojil všetky národy sveta, si nezaslúži našu pozornosť.“

Na záver svojho statusu pridáva Kulkovský ešte jeden príbeh. „Kamarát ma poprosil, či by som jeho dedkovi, ktorý leží v nemocnici a nemôžu ho navštíviť, mohol pustiť video pozdrav, ktorý mu s deťmi natočili. Šťastie, ktoré som v jeho očiach videl, keď som mu video púšťal a jeho slzy ma dojali. Priznám sa, musel som veľmi bojovať, aby som sa nerozplakal, keď som ho za nich objal a snažil sa mu dodať nádej. Toto je rodina, toto je láska, toto je to, čo mi dnes v našej spoločnosti chýba. Vážte si chvíle strávene s rodinou, nemusia sa už opakovať... Thomas Jefferson kedysi povedal: “Najšťastnejšími okamihmi môjho života bolo tých pár, ktoré som prežil doma, v kruhu svojej rodiny”. A mal pravdu, robte pre to všetko...a nie len dnes, na sviatok sv. Rodiny,“ dodal na záver primár.

Máme doteraz najhoršie koronavírusové čísla, prognóza je priam desivá
Situácia, aká je u nás v súčasnosti s koronavírusom je doslova alarmujúca. Také veľké čísla počtu nakazených a mŕtvych sme na Slovensku ešte nemali. A vraj to bude ešte horšie. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.