Našli sa 2 000 rokov staré mozgové bunky obete Vezuvu
25 | 12 | 2020 I Diana Zaťková



V talianskom Herculaneu sa našiel mozog mladého muža zabitého pri erupcii vulkánu Vezuv takmer pred 2 000 rokmi. Talianska štúdia odhalila, že mozgové bunky boli v pozostatkoch mladého muža vo výnimočne zachovanej podobe, informuje The Guardian.






Zachované neuronálne štruktúry vo vitrifikovanej alebo zmrazenej forme boli objavené na archeologickom nálezisku Herculaneum, starorímskom meste zničenom sopečným popolom po výbuchu neďalekého Vezuvu v roku 79 n. l. "Štúdium vitrifikovaného tkaniva, aké sme našli v Herculaneu ..., môže v budúcnosti zachrániť životy," uviedol pre tlačovú agentúru AFP hlavný autor štúdie Pier Paolo Petrone, forenzný antropológ na Neapolskej univerzite Federico II.


"Experimentovanie pokračuje v niekoľkých výskumných oblastiach a získané údaje a informácie nám umožnia objasniť ďalšie a novšie aspekty toho, čo sa stalo pred 2 000 rokmi počas najslávnejšej erupcie Vezuvu," uviedol Petrone. Obeťou, ktorej vzorky boli preskúmané, bol muž vo veku asi 20 rokov. Jeho pozostatky boli objavené zasypané na posteli ešte v 60. rokoch minulého storočia.


Záhada nájdenej trosky. Vyplavilo more ďalší kus strateného lietadla MH370?
Zmiznutie letu MH370 aeroliniek Malaysia Airlines na trase Kuala Lumpur-Peking zostáva najväčšou záhadou v histórii letectva. „Úlovok“ Austrálčana teraz vyvolal špekulácie. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

"Extrémne horúčavy erupcie a rýchle ochladenie, ktoré nasledovalo, v podstate zmenili mozog na sklovitý materiál, zmrazili neurónové štruktúry a ponechalil ich neporušené," vysvetlil Petrone v štúdii, ktorú v utorok zverejnil americký recenzovaný vedecký časopis PLOS One.


„Dôkazy o rýchlom poklese teploty - o čom svedčí vitrifikované mozgové tkanivo - sú jedinečnou vlastnosťou sopečných procesov prebiehajúcich počas erupcie. Mohli by poskytnúť príslušné informácie o možných zásahoch orgánov civilnej ochrany v počiatočných fázach pri budúcich erupciách, “uvádza Petrone.


Znečistenie ovzdušia poškodzuje mladé mozgy podobne ako Alzheimerova a Parkinsonova choroba
Vedci našli v mozgu mladých ľudí drobné čiastočky znečisteného vzduch, ktoré podľa nich môžu spôsobiť poškodenie buniek podobným spôsobom ako Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba, píše rt.com Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Mário Martinka