Ako si vyčistiť posteľ: Ak by ste ju nečistili rok, bola by o kilo ťažšia. Za to môže odumretá koža a domáce zvieratká
25 | 12 | 2020 I Diana Zaťková


Ako často by ste mali prať plachty, vankúše, periny a matrace? A kedy je čas ich vyhodiť? Odborníci pre The Guardian vysvetľujú, ako udržiavať posteľ čistú.








Chováte sa k svojim obliečkam ako k liatinovej panvici? Hlavne, že sú utreté, občas opláchnuté, nikdy nie saponátom? Alebo možno visíte na desaťročnej súprave vankúšov, ktoré nikdy nevideli vodu? Mnohí z nás nečistia svoje postele tak často, ako by mali.
Pot, bunky pokožky a drobné živočíchy

Je to proste nevyhnutné, alebo je to väčší problém? Podľa experta na dýchacie cesty, profesora Johna Blakeyho z nemocnice sira Charlesa Gairdnera v západnej Austrálii, „ak by ste si rok neumývali posteľnú bielizeň, bola by  o viac ako kilo ťažšia len kvôli odumretej koži.“

Plánujete kúpiť ojazdené auto? POZOR, toto sú najčastejšie podvody
Väčšina Slovákov nepatrí medzi bohatých a to sa prejavuje aj pri kúpe auta, pretože stále veľa ľudí si kupuje viac či menej ojazdené vozidlá. Pri tom však často narazia na rozličných podvodníkov a špekulantov. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"Medzi ďalších číhajúcich mikroskopických priateľov, ktorí prekvitajú na prepotenej starej posteľnej bielizni, patria baktérie, ktoré môžu zmeniť mikrobióm pľúc a viesť k infekciám alebo interferovať s inhalačnými liekmi," hovorí Blakey. Spolu s plesňovými spórami spôsobujúcimi alergie, ako je Aspergillus fumigatus, ktoré môžu vyvolať astmu. A na dokončenie cyklu sa predpokladá, že tieto malé spóry, ktoré sa najčastejšie vyskytujú vo vankúšoch, sa môžu živiť trusom roztočov.

Ploštice sú bežné všade, napadnutia týmito tvormi pribúdajú a výsledné červené rany by sme si mohli pomýliť s ekzémom. Podľa dermatológa Dr. Stevena Shumacka z centrálneho Sydney môžu dokonca aj kožné ochorenia, ako sú ekzémy a dermatitídy, zhoršiť baktérie, ktoré na ne číhajú v neopratej posteľnej bielizni. Vystavenie infikovanej pokožky týmto organizmom môže tiež spôsobiť reinfekciu. Ďalšími obyvateľmi obliečok, vankúšov a plácht, na ktorých by sme si mali dávať pozor, sú stafylokok a svrab.


Slováci čoraz menej udržujú trádície. Kultúra Vianoc nám mizne priamo pred očami
Domácu vianočnú výzdobu má v súčasnosti len šesť z desiatich rodín a veľké predvianočné upratovanie sa týka len tretiny ľudí. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Kedy a ako by sme to však mali vyčistiť?

Plachty a obliečky na vankúše

Aj keď neexistuje jednoznačné pravidlo, panuje zhoda v tom, že plachty a obliečky na vankúše by sa mali umývať každý týždeň. "Trochu by som sa obával, keby si ľudia neumývali posteľnú bielizeň približne každý týždeň," hovorí Blakey. Iba horúce pranie zabije roztoče a plesne. Národná rada pre astmu odporúča pranie vo vode teplejšej ako 55 ° C. Ak to nie je možné, navrhuje sa sušenie v sušičke na 10 minút alebo umývanie v studenej vode s produktom obsahujúcim čajovník alebo eukalyptový olej.

Odporúča sa tiež otváranie okien a vetranie na slnku. Shumack navrhuje, aby sa ľudia s ochorením pokožky umývali ešte častejšie a dodáva, že pri sterilizácii im môže pomôcť aj vyžehlenie plachty a obliečok.

Je potrebné poznamenať, že pot - a moč - obsahujú močovinu, ktorá môže reagovať s čistiacimi prostriedkami a vytvárať zlúčeniny nazývané nitrozamíny, ktoré vyvolávajú astmu. Je lepšie vyhnúť sa čistiacim prostriedkom obsahujúcim chlór. "Nalievanie bielidla do vane na čistenie špinavých vankúšov,  nie je tá najlepšia voľba," poznamenáva Blakey. Ľudia s kožnými vyrážkami môžu tiež nepriaznivo reagovať na určité čistiace prostriedky.

Pri uviaznutej kostičke v krku pomôže zjesť kúsok suchého chleba
Pri uviaznutej kostičke v krku pomôže zjesť kúsok suchého chleba, ktorý ju obalí. V žalúdku ju potom rozpustia žalúdočné kyseliny. Pre TASR to povedala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vankúše

Väčšina vankúšov je na štítkoch opatrená pokynmi na čistenie, takže je najlepšie postupovať podľa pokynov výrobcu - ale ak ste štítky na vankúše odstrihli (alebo nikdy nemali), syntetické vankúše sa dajú zvyčajne prať v práčke, zatiaľ čo vankúše z pamäťovej peny by mali byť namočené do jemného čistiaceho prostriedku, opláchnuté, a potom vysušené na vzduchu.

Aby sa zabránilo roztočom, Národná rada pre astmu odporúča prikryť vankúše, ako aj matrace a paplóny, obalmi odolnými proti roztočom - čo nenahrádza ich pravidelné pranie. Spoločnosť Asthma Australia navrhuje vymeniť vankúše, keď zistíte, že začínajú strácať lesk. Niektorí výrobcovia navrhujú, aby ste to robili každých pár rokov.

Poznáte svoju krvnú skupinu? Primár popisuje jej vplyv na priebeh koronavírusu
Krvná skupina by mohla mať vplyv na závažnosť ochorenia COVID-19, u ktorého je známe, že aktivuje krvné zrážanie a ľudia s krvnou skupinou A majú väčší sklon k tvorbe zrazenín a častejšie trpia infarktmi a mŕtvicami, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Periny

Periny - a pravdepodobne aj iné prikrývky - môžu roztoče zhromažďovať, preto by mali byť aspoň pravidelne vetrané a ideálne oprané. Mnoho perín je možné čistiť iba chemicky, preto venujte zvýšenú pozornosť pokynom výrobcu.

Aj keď niektorí výrobcovia navrhujú periny vymieňať každých päť rokov, neexistuje o tom nijaké pravidlo a životnosť periny bude pravdepodobne závisieť od toho, ako často ju periete.

Existujú aj ďalšie možnosti. "Tí šikovnejší z nás ich môžu recyklovať na veľké podlahové vankúše, zarážky dverí alebo použiť na zabalenie a premiestnenie," hovorí Ryan Collins, vedúci programov cirkulárnej ekonomiky v spoločnosti Planet Ark. Bohužiaľ nie sú recyklovateľné, takže inak budú musieť ísť do koša.

Zásada ROR je prevenciou chrípky aj COVID-19
Pred chrípkou aj ochorením COVID-19 sa možno účinne chrániť dodržiavaním zásady ROR, teda rúško-odstup-ruky. "Správne nasadené rúško na tvári bráni, aby sa do okolia dostalo veľké množstvo kvapôčok, ktorými sa chrípka aj ochorenie COVID-19 šíri pri... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Ak si nepamätáš, kedy si kupoval matrac, zaobstaraj si nový!" hovorí Blakey. Odporúča tiež povysávať matrac, keď vysávate podlahy.

Likvidácia matracov môže spôsobiť ďalšie problémy. Collins hovorí, že len v Austrálii je ročne vyhodených 1,6 až 1,8 milióna. Iba polovica sa recykluje, takže zvyšok končí na skládke. To je problém, pretože sa ťažko zhutňujú a zaberajú veľa miesta. Ale väčšinu ich komponentov, ako sú drevo, pena, textilné a oceľové pružiny, je možné recyklovať. „Nerecyklovaním týchto materiálov plytváme zdrojmi, energiou a vodou, ktoré vznikli pri výrobe produktu,“ hovorí Collins.

Ak je matrac v dobrom stave, je možné ho vyčistiť a znovu použiť alebo darovať charitatívnym organizáciám.

Aj keď tieto opatrenia môžu pomôcť udržať roztoče a ďalšie malé číhajúce potvory na uzde, všestranná čistota určite pomáha. Blakey pripomína aj iné zdroje rozmachu domácich zvieratiek ako sú pohovky, koberčeky, odevy a kancelárske stoličky. "Len mať čistú posteľ nie je zárukou úspechu a zdravia"

Prečo je dobré na noc vypínať Wi-Fi
Podľa ruských IT špecialistov je dobré dodržiavať jednoduché pravidlá „kybernetickej hygieny“ každého pripojenia na internet. Uviedol Fbm.ru. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič