Záchranný balík pre Američanov a bezpečnostné opatrenia v Európe podporujú rast cien zlata
21 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Cena zlata v pondelok vzrástla po tom, čo americký Kongres dosiahol dohodu o záchrannom balíku pre milióny Američanov postihnutých pandémiou. Bezpečnostné opatrenia vo Veľkej Británii taktiež dopomohli k tomu, aby sa sa investori sústredili na drahý kov, informuje portál RT.


Zlato vzrástlo o viac ako jedno percento na 1 900,57 dolárov za uncu, pričom dosiahlo najvyššiu úroveň od 9. novembra, keď bolo na úrovni 1 901,38 USD. Americké futures kontrakty na zlato boli tiež na úrovni 1 904,80 USD.

"Teraz, keď máme za sebou fiškálne stimuly, má zlato dostatočnú hybnú silu, aby sa do konca roka uzavrelo nad 1 900 dolárov a mohlo by sa dokonca vyšplhať až na 1 925 dolárov," uviedol pre agentúru Reuters Stephen Innes, hlavný stratég na globálnom trhu v spoločnosti Axi, ktorá sa venuje finančným službám.

„Ak spojíte stimulačný balíček s optimizmom, aby Federálny rezervný systém obmedzil výnosy s vyššou splatnosťou, mohli by sme vidieť, ako zlato zostane podporované minimálne do marca 2021,“ dodal Innes.

Koronakríza v Rusku môže skončiť začiatkom roku 2021, tvrdí šéfka dozorného orgánu pre zdravie
S hromadným očkovaním proti Covid-19, ktoré sa v Rusku začalo tento mesiac, sa šéfka dozorného orgánu pre zdravie obyvateľov domnieva, že koronakríza by mohla skončiť do pár mesiacov, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Americký Kongres v nedeľu schválili stimulačný balík vo výške 900 miliárd dolárov, ktorý má poslať okamžitú pomoc Američanom a podnikom, aby sa dokázali vyrovnať s ekonomickou devastáciou pandémie a financovať distribúciu vakcín. Bude to druhý najväčší ekonomický stimul v histórii USA.

Analytici tiež poukazujú na obnovené bezpečnostné opatrenia v Európe, najmä vo Veľkej Británii, ako ďalší dôvod rastu cien zlata. Podľa Michaela McCarthyho, hlavného stratéga spoločnosti CMC Markets, zlato opäť získalo svoj štatút bezpečného aktíva, pretože opatrenia zmenili sentiment na širšom trhu.

Ukrajina bude musieť požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ nedodá vakcíny proti Covid-19, varuje Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odhalil svoje znepokojenie zo zákazu vývozu amerických vakcín proti Covid-19, pričom tvrdí, že jeho vláda bude „musieť“ požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ bude nečinne prizerať, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár