Podľa amerických médií odpálenie ruských Buláv ukázalo, "ako bude vyzerať zánik civilizácie"
17 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

V poslednom období sa Američania akosi pričasto zaoberajú účinkami ruských zbraňových systémov. najnovšie vyvolali vlnu "rešpektu" rakety Bulava.


Médiá v USA upozornili na odpálenie rakiet Bulava z ruskej ponorky Vladimir Monomach a predstavili ich ako „ukážku konca civilizácie“. "Spustenie salvy rakiet Bulava, ktoré sa uskutočnilo z ruskej ponorky Vladimír Monomach z Ochotského mora, ukazuje, ako bude vyzerať koniec", píše americký časopis Popular Mechanics. Všimol si to web kp.ru.

Podľa autora článku sa Bulava, vystrelená z Ochotského mora, môže dostať na väčšinu USA západne od Mississippi. Rakety, ktoré boli vypustené z Bieleho mora, sú zas schopné zasiahnuť USA na východ od tejto zóny.

Podľa Popular Mechanics je Bulava „zhruba rovnocenná“ s americkou raketou Trident D-5. Časopis pripomína, že polovica z 12 testov tejto zbrane, ktoré sa uskutočnili v rokoch 2003 až 2009, sa síce neskončila úspechom, ale všetkých desať testov od roku 2018 bolo už úspešných.

Ruská ponorka Vladimir Monomach prvýkrát odpálila medzikontinentálne balistické rakety Bulava (VIDEO)
Jedna z najmodernejších ruských ponoriek triedy Borej, Vladimir Monomach, v rámci nedávneho vojenského výcviku vôbec prvýkrát vyskúšala salvu štyroch medzikontinentálnych balistických rakiet, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Bulava je najnovšia ruská trojstupňová raketa. Je navrhnutá tak, aby sa ňou dali vyzbrojovať ponorky s jadrovým pohonom z projektu 955 Borej, medzi ktoré patria Knieža Vladimir a Vladimir Monomach.

Loď projektu 955A K-549 Knieža Vladimir, ktorá je schopná niesť Bulavu, bola spustená na vodu v Sevmaši v Severodvinsku v marci 2006. Nesie 16 rakiet R-30 Bulava-30. Táto ponorka sa vyznačuje nízkou hlučnosťou, zvýšenou manévrovateľnosťou a vylepšeným systémom kontroly zbraní.



(Na videu - Ruská jadrová ponorka úspešne otestovala štyri medzikontinentálne balistické rakety Bulava SSBN Jurij Dolgorukij v salve - rok 2018.)

V súčasnosti má ruské námorníctvo tri ponorky Project 955 (K-535 Jurij Dolgorukij, K-550 Alexander Nevskyj a K-551 Vladimir Monomach) a jednu ponorku Project 955A (K-549 Knieža Vladimir).Vo výstavbe sú ďalšie štyri ponorky projektu 995A.

Jadrové ponorky projektu 955 Borei zvyčajne odpaľujú medzikontinentálne balistické rakety (ICBM) R-30 Bulava-30 z Barentsovho a Bieleho mora. Špecialisti tvrdia, že je ťažké nájsť zložitejší zbraňový systém ako je kombinácia „jadrová ponorka a balistická strela“.

Rusko uvedie v piatok do služby strategickú ponorku Knieža Vladimir
Rusko uvedie v piatok do služby strategickú raketonosnú ponorku na jadrový pohon triedy Borej-A s názvom Knieža Vladimir, informovalo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR