Tak predsa! Lipšic chce byť špeciálny prokurátor. Teraz to už len politicky "uhrať"
16 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Daniel Lipšic bude kandidovať za špeciálneho prokurátora. Advokáta a bývalého ministra navrhne na funkciu Právnická fakulta Univerzity Komenského. Potvrdil to jej dekan Eduard Burda.


Portálu dennikn.sk to potvrdil Lipšic a aj dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda, ktorý ho do funkcie navrhne.


Obaja chceli kandidatúru oznámiť v piatok, v stredu však o tomto návrhu rokoval Akademický senát Právnickej fakulty a tak informácia o nominácii prišla skôr. Denník N disponuje celou nahrávkou z tohto rokovania, kde sa akademici o Lipšicovi rozprávajú.

Lipšic sa postavil na obranu prokurátorov pred Ficom
Bývalý minister vnútra a advokát Daniel Lipšic sa už nemôže pozerať na to, ako poslanec Fico útočí na prokurátorov Ondreja Repu a Michala Šúreka. Fico oznámil, že na nich podáva trestné oznámenie. Dôvodom má byť aj údajné vyhrážanie sa pracovníkovi... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Michal Filek


Lipšic Denníku N povedal, že sa rozhodol kandidovať aj preto, že pred viac ako pätnástimi rokmi bol pri vzniku špeciálnej prokuratúry, keď sa zriaďovala zákonom. "Považujem ju za kľúčovú inštitúciu pre boj proti korupcii, organizovanému zločinu, akejkoľvek mafii. Zvlášť v tejto dobe môže zohrávať mimoriadne dôležitú úlohu pri prinavrátení dôvery ľudí v právny štát, v to, že platí rovnosť pred zákonom, že ktokoľvek, pokiaľ poruší zákon, nech je akokoľvek vplyvný alebo bohatý, bude niesť trestnú zodpovednosť."

Daniel Lipšic si myslí, že spolu s ostatnými prokurátormi úradu bude schopný posunúť prokuratúru ďalej. "Cením si, že sa rozhodla moja alma mater mňa navrhnúť do tejto funkcie. So žiadnymi inými subjektami, ktoré majú návrhovú dispozíciu, som sa nestretol," povedal ešte Lipšic.

Odsúdili prvých dvoch obžalovaných v prípade objednávky vrážd Lipšica, Šufliarskeho a Žilinku
Sudca včera rozhodoval o prvých dvoch obžalovaných z prípravy vraždy prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho ako aj advokáta Daniela Lipšica. Za mreže ich ale neposlal. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Akademický senát o nominácii diskutoval asi hodinu, niektorí členovia boli proti. Upozorňovali na Lipšicovu politickú minulosť a docent Branislav Fábry sa odvolával aj na Kočnerom vytvorenú stránku Lipšicove stádo. "Môžu sa objaviť nečakané podozrenia voči danému kandidátovi," povedal tiež Fábry, nechcel však povedať o čo ide. "Vyslovene sa staviam proti tejto voľbe."

Dekan Burda Denníku N povedal, že senát mohol návrh odmietnuť, to sa však nestalo, preto Lipšica v piatok na funkciu nominuje. "Akademický senát sa nevyjadril a ponechal mi voľnú ruku," povedal Burda. Zdôvodnenie návrhu chce zverejniť až v piatok.

Niektorí členovia akademického senátu si myslia, že špeciálnym prokurátorom by mal byť prokurátor a Burdu sa pýtali aj na to aký má na to názor Jozef Čentéš, ktorý na fakulte vyučuje. Burda na zasadnutí senátu povedal, že s Čentéšom to prekonzultoval a on s nomináciou Lipšica súhlasil.

Nebudem kandidovať na pozíciu generálneho prokurátora, tvrdí Lipšic
Advokát Daniel Lipšic nebude kandidovať na pozíciu generálneho prokurátora. Pôsobiť chce skôr v právnej praxi. Uviedol to v piatok na sociálnej sieti. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | TASR


Iný člen senátu hovoril, že hoci je Lipšic advokát, jeho myslenie pripomína myslenie orgánu činného v trestnom konaní, presadil vznik Špeciálneho súdu aj Úradu špeciálnej prokuratúry.

Rozoberali aj to, že Lipšic je pre dopravnú nehodu, pri ktorej zomrel chodec, stále v podmienke.

Špeciálneho prokurátora bude voliť parlament pravdepodobne na konci januára. Predchádzať voľbe bude verejné vypočutie. Okrem Lipšica zatiaľ nie je známy žiadny iný kandidát. Termín na prihlásenie kandidátov je do 8. januára.

"Lipšic sa ukázal ako impotentný a prislabý" tvrdí Harabin
"Lipšic v úlohe prokurátora nepresvedčil ani len sudcov, ktorých si sám vyberal a i presadil na Špecializovaný trestný súd." Tvrdí v blogu Štefan Harabin. "V procese s Kočnerom sa Lipšic ako zástupca poškodených stal druhým neoficiálnym ... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Ivan Brožík