Konečný termín pre dohodu o brexite sa opäť posúva
14 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Rokovacie tímy Spojeného kráľovstva a Európskej únie sa dohodli, že posunú posledný z dlhého radu „konečných“ termínov, v ktorom sa má uzavrieť dohoda o brexite. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson sa zaviazali „dať si ešte jednu míľu navyše“, informuje portál Breitbart.


"Za súčasného stavu sme sa s Ursulou zhodli, že v niektorých dôležitých veciach sme od seba stále veľmi vzdialení," uviedol pre Sky News predseda vlády Boris Johnson.

"Ale kde je život, tam je aj nádej. Spojené kráľovstvo určite nebude odchádzať z rozhovorov, myslím si, že ľudia by očakávali, že budeme pokračovať,“ uviedol Johnson. Aj keď mnohí si budú klásť otázku, či by nebolo pre ľudí lepšie, keby všetko bolo uzavreté  už v rámci letných rozhovorov, keď prvý „konečný“ termín platnosti dohody vypršal. Bolo by oveľa viac času na plánovanie pre podniky, vysťahovalcov a ďalšie krajiny pre čistý rozchod s Európskou úniou.

V súčasnosti sa zdá, že ľudia budú mať len pár dní na to, aby sa pripravili na akúkoľvek formu brexitu, ktorá nakoniec nastane na konci roku 2020. A to len s malými vedomosťami o tom, aká podpora bude k dispozícii.

Bill Gates: Do roku 2022 nečakajte návrat k normálu
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Premiér Johnson uviedol, že opäť ponúkol priame osobné rozhovory s vedúcimi predstaviteľmi európskych vlád - francúzskym Emmanuelom Macronom a nemeckou Angelou Merkelovou. Tí sú považovaní za kľúčových hráčov v tomto bloku. Ale opäť bol "odmietnutý", zatiaľ čo si nevolení byrokrati Európskej komisie ponechávajú svoju jurisdikciu nad rozhovormi.

"Zopakoval som svoju ponuku. Ak je potrebné hovoriť s inými predstaviteľmi, potom to veľmi rád urobím. Komisia je odhodlaná pokračovať v rokovaniach takým spôsobom, aký sa viedol medzi nami a Komisiou,“ uviedol a možno naznačil určitú frustráciu z takzvanej eurokracie.

Kremeľ: Putin sa neskrýva pred Covidom v bunkri v Soči!
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


"Spojené kráľovstvo by sa malo snažiť. Myslím si, že to je to, čo odo mňa chcú ľudia v tejto krajine. Budeme sa snažiť pokračovať a budeme sa snažiť z celého srdca. Budeme tak kreatívni, ako len môžeme. Stále sme ochotní hovoriť a pokračujeme v tom,“ trval na svojom Johnson, pričom pripustil, že „teraz nie je k dispozícii žiadna dohoda“.

Problémy, ktoré rozdeľujú Londýn a Brusel, sú rovnaké ako v roku 2017. Konkrétne požiadavky EÚ, aby bol voľný pohyb tovaru a služieb viazaný na pokračujúcu kontrolu EÚ nad teritoriálnymi vodami Británie. EÚ v súčasnosti prideľuje leví podiel britských rybolovných zásob do iných členských štátov. Žiada aj pokračujúce britské podriaďovanie sa predpisom EÚ, ako ich interpretujú súdy EÚ.

Kombinácia Sputniku V s vakcínou AstraZeneca by mala vytvoriť dlhotrvajúcu imunitu
AstraZeneca, britský výrobca liekov, ktorý spolupracuje s Oxfordskou univerzitou na vývoji vakcíny proti Covid-19, plánuje spolupracovať s vývojármi ruskej vakcíny Sputnik V na výskume kombinovanej očkovacej látky, informuje portál Business... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Marek Molnár