Záhada prevodov peňazí za Lučanského apartmán na Floride. Stojí za ním aj človek z Penty
13 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský už sedí za mrežami aj za podozrenie z úplatkárstva, pričom do väzby bol vzatý i pre obavu, že by mohol ujsť do USA, kde má na Floride apartmán. A práve v súvislosti s ním vyšli na povrch zaujímavé informácie.


Apartmán na Floride si Milan Lučanský kúpil v roku 2015. V súčasnosti sa objavujú podozrenia, že zaň platil bývalý človek z Penty. Ten totiž v čase kúpy nehnuteľnosti posielal takmer 83-tisíc amerických dolárov na účet stíhaného podnikateľa Michala Chynoradského, ktorý kúpu nehnuteľnosti v USA pre Lučanského zabezpečoval. Vyplýva to z bankových výpisov, ktoré má denník SME k dispozícii, píše portál sme.sk.
Neúspešný prevod peňazí za prepážkou v sporiteľni

Informácie o tom, že Lučanský kupoval apartmán cez tretie osoby prenikli na verejnosť už začiatkom roka 2018, keď sa dostal do čela polície namiesto Tibora Gašpara. Exprezident polície o dvojizbovom byte v rozsiahlom kondomíniu vo floridskom meste Sarasota pôvodne tvrdil, že ho kupoval spolu so synom a ďalšími dvoma kamarátmi, Matúšom Hullom a Jánom Martinkom. Tí sa neskôr rozhodli kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť, a tak ostal apartmán Lučanskému. Fakt,  že za nehnuteľnosť neplatil sám, ale platby išli cez tretie osoby, vysvetľoval praktickými problémami pri prevode peňazí. Lučanský tvrdil, že najskôr chcel poslať zálohu vo výške desaťtisíc eur s tým, že neskôr by doplatil zvyšok, no keď prišiel do Slovenskej sporiteľne údajne v nej nepochodil.

„Pán za priehradkou v banke to nevedel previesť, ja som nemal čas riešiť to zdĺhavo, a tak som poprosil jedného zo spomínaných kamarátov, aby peniaze poslal on,“ opisoval situáciu pre SME v júni 2018 Lučanský. Transakcia je však zaujímavá aj preto, že kúpu mu dohadzoval stíhaný podnikateľ Chynoradský, ba bol to práve on kto zabezpečoval aj platbu za nehnuteľnosť. Bankové výpisy ukazujú, že desaťtisíc eur na zálohu mu skutočne poslal Lučanského kamarát Peter Sedliak, žilinský podnikateľ, ktorý vlastní súkromnú bezpečnostnú službu s názvom Slovenská ochranná spoločnosť. Doplatok vo výške 82 900 dolárov (dnes 68 460 eur), ktorý prišiel na Chynoradského účet o osem dní neskôr, však poslal Andrej Dobrota. Ten sa dlhé roky angažuje vo firmách finančnej skupiny Penta a v rokoch 2008 až 2015 sedel v predstavenstve siete polikliník ProCare. Podobne ale figuroval aj v ďalších spoločnostiach Penty.

Lučanský strávi väzbu v base, do ktorej poslal Černáka. Mafiánsky boss sa vraj teší
Život vie písať všakovaké príbehy, ale taký, aký napísal bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému by veru nevymyslel asi nikto. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Peniaze šli od kamaráta ku kamarátovi a k Lučanskému

Dobrota vysvetľoval prevod desaťtisícov na účet Chynoradského tým, že ich posielal inému kamarátovi, ktorý si potreboval požičať. A to Hullovi, jednému z dvojice kamarátov, s ktorými Lučanský apartán kupoval. „Peniaze som posielal pre svojho dobrého priateľa Matúša Hullu. Keďže nemal dostatok finančných prostriedkov a nemal účet v USA, požiadal ma, aby som prostriedky zaslal na účet pána Chynoradského,“ tvrdí Dobrota pričom nepopiera, že sa s Lučanským pozná. Dodáva tiež, že s bývalým policajným prezidentom ho zoznámil práve podnikateľ Hulla. Toto jeho vysvetlenie potvrdzuje aj Hulla, podľa ktorého mal Chynoradský slúžiť len ako sprostredkovateľ kúpy. „S pánom Chynoradským som nebol v žiadnom vzťahu, len na základe kúpy nehnuteľnosti,“ hovorí Hulla, ktorý sa s Lučanským pozná asi desať rokov.

Prečo Dobrota aj Hulla využili na desaťtisícové platby účet neznámeho človeka, jasné nie je, pretože na to nemajú jednoznačnú odpoveď. Hulla priznáva, že ako problém nevidel ani to, že nehnuteľnosť bola napísaná len na Lučanského. Po tom, čo sa spolu s Martinkom rozhodli zo spoločnej investície vycúvať, bývalý policajný prezident im vraj ich investíciu vyplatil. Chynoradský, na ktorého účet peniaze prišli, však túto verziu odmieta a hovorí, že po celý čas bol v tom, že nehnuteľnosť je len pre Lučanského a o spoločnej investícii kamarátov ani nepočul. „Milan mi povedal, že nemal čas mi to ísť poslať, lebo rieši iné veci a dal peniaze kamarátovi a ten mi ich poslal,“ opísal situáciu z roku 2015 Chynoradský, ktorý vraj vôbec neriešil, kto je Sedliak či Dobrota, a bral ich len ako sprostredkovateľov peňazí od Lučanského. Kto sú, mu údajne nikdy nikto nevysvetľoval a mužov nepozná dodnes.

Škandál: Milana Lučanského usvedčujú aj z ďalších trestných činov!
To, čo sa deje v poslednom čase okolo našich bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov nemá obdobu azda nikde na svete. A ako sa zdá, šokujúcim prekvapeniam a odhaleniam nie je ani zďaleka koniec. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Lučanský nosil peniaze na platenie účtov na Floridu osobne

Lučanský kúpu podľa Chynoradského riešil iba na diaľku a mu poslal len kópiu pasu, na základe ktorej bol neskôr aj uvedený ako vlastník nehnuteľnosti. „V živote nevidel ani list vlastníctva či to, kto prepisoval nehnuteľnosť. Dal mi poslať peniaze a celé to tým pre neho haslo,“ skonštatoval Chynoradský. Penta ale dáva od Dobrotu ruky preč. ProCare poukazuje, že ako zamestnanec skončil v štruktúrach firmy v januári 2015 a v súčasnosti je externistom. „Naša sieť s ním spolupracuje na projektovej báze hlavne v odbornej oblasti pracovnej zdravotnej služby,“ vysvetľoval hovorca ProCare Tomáš Kráľ. Lučanský sa s Chynoradským napriek pôvodne dobrým vzťahom neskôr rozkmotrili. Kým bývalý šéf polície to vysvetľoval naliehaním stíhaného Chynoradského, aby na polícii intervenoval v jeho prospech, Chynoradský hovorí opak, teda že Lučanský od neho chcel pomoc s rozbiehaním podnikania v USA a on ho odmietol.

Kým sa vzťahy dvojice nenarušili, Chynoradský sa nielen staral o Lučanského apartmán, ale zaň aj platil účty. Peniaze mu, na jeho prekvapenie. Lučanský vraj nosil vždy v hotovosti, keď prišiel na Floridu. Obvykle to údajne boli dva až štyritisíc amerických dolárov (1650 - 3300 eur). Chynoradský tiež tvrdí to, že Lučanský bral úplatky od podnikateľa Štefana Comoreka, ktorý v minulosti neúspešne kandidoval na post primátora Žiliny a mal patriť k aktérom kauzy Bonanno, v ktorej sa justičné špičky zabávali aj tak, že pripomínali streľbu Ľubomíra Harmana v Devínskej Novej Vsi v roku 2010, pri ktorej zahynulo osem ľudí. „Viem, že Comorek robil DPH podvody a Milan Lučanský bral od neho 40 percent spolu s Františom Imreczem,“ tvrdí Chynoradský.

Prokurátor žiada pre Lučanského najprísnejšiu väzbu. Obáva sa, že ujde na Floridu!
Bývalý policajný prezident sa dnes ráno postavil pred sudkyňu, ktorá rozhodne či pôjde do vyšetrovacej väzby alebo nie. Prokurátor sa však obáva, že ak ho pustí na slobodu, utečie a bude sa ukrývať vo svojej vile na Floride. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Uplácali Lučanského pravidelne aj Comorek s Böhmom?

Podľa Chynoradského sa vraj percentá úplatkov rátali z vratiek daní od štátu, tieto obvinenia ale Comorek odmieta. V telefonickom rozhovore s denníkom SME najskôr označil Chynoradského za klamára, neskôr poslal stanovisko cez právnika. „Tvrdenia pána Chynoradského môj klient považuje za absolútne nepravdivé a poškodzujúce jeho povesť, čo ho vedie k podaniu trestného oznámenia,“ uviedol advokát Ľubomír Hagara a dodal, že Chynoradského považuje za „krajne nedôveryhodnú osobu s poukazom na to, že tento mal byť v minulosti opakovane trestne stíhaný“. Comorek sa na Floride angažuje dlhodobo a vlastnil tam aj niekoľko nehnuteľností. V súčasnosti je dokonca aj honorárnym vicekonzulom Senegalu na Slovensku.

Chynoradský v súčasnosti žije v Kanade, kde mu udelili štatút chránenej osoby. Hovorí, že na Slovensko nechce prísť z bezpečnostných dôvodov, ale má záujem vypovedať na diaľku. Milan Lučanský, ktorý je od minulého týždňa vo väzbe a obvinený pre prijímanie úplatku mal však brať peniaze aj od iných. Podľa vyšetrovateľov dostával pravidelný paušál za krytie trestnej činnosti podnikateľa Františka Böhma blízkeho mafiánskej skupine takáčovcov. O peniazoch pre skupinku policajtov, vrátane Lučanského, hovorí vo výpovediach aj samotný Böhm, ktorý tvrdí, že úplatky posielal už v rokoch 2014 a 2015, keď bol Lučanský viceprezidentom polície. A práve vtedy Lučanský kupoval apartmán na Floride.

František Böhm alias Fero SIS si čulo písal s Kočnerom. Do svojich aktivít zapojili aj Makóa
O prepojení sudcov, advokátov, prokurátorov či policajtov v chobotnici Mariana Kočnera, ktorú odhalila až aplikácia Threema v jeho telefóne sa toho popísalo už dosť. Na svetlo ale vychádzajú stále nové skutočnosti. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pochádzali peniaze na floridský apartmán z trestnej činnosti?

Na nehnuteľnosť v zahraničí poukazoval aj prokurátor Peter Kysel, keď pre Lučanského navrhoval útekovú väzbu. Súd však väzobné stíhanie odôvodnil obavou z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Apartmán na Floride už Lučanský ani nevlastní, podľa registra nehnuteľností floridského mesta Sarasota ho v auguste 2017 predal synovi Jakubovi, ale od októbra tohto roka už nehnuteľnosť nevlastní ani on. Kto je teda súčasným majiteľom register neuvádza. Okolnosti, za akých Lučanský nehnuteľnosť kupoval, v minulosti vyšetrovala aj policajná inšpekcia, nič však nenašla.

Podnet v roku 2018 podávala vtedy opozičná poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá je dnes poslankyňou Európskeho parlamentu. Nicholsonová hovorí, že keďže vtedy podnet k ničomu neviedol, podáva ho znova a poukazuje na to, že Chynoradský je ochotný povedať všetko, čo vie, aj vyšetrovateľom. „Peniaze na kúpu nehnuteľnosti mohli pochádzať z trestnej činnosti,“ tvrdí Nicholsonová. „Buď z vydierania určitej skupiny podnikateľov, o čom hovorí aj svedok Chynoradský, alebo z podvodov na DPH, alebo to mohla byť aj trestná činnosť, ktorá je už prakticky odhalená aj v obvinení pána Lučanského,“ podľa portálu sme.sk vysvetľuje Nicholsonová.

Škandál: Lučanský mal zobrať na úplatkoch viac ako pol milióna!“
Tak to je skutočná bomba. Bývalého prezidenta policajného zboru Milana Lučanského usvedčuje jeho kolega z brania viac ako polmiliónového úplatku. Diať sa to malo už aj za ministra Kaliňáka a šéfa polície Gašpara. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Milan Lučanský



  • V rokoch 2008 až 2010 riadil Úrad boja proti organizovanej kriminalite v Banskej Bystrici.

  • V rokoch 2015 a 2016 pôsobil ako prvý policajný viceprezident.

  • V júni 2016 sa stal riaditeľom inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá kontroluje policajtov. Za jeho éry inšpekcia nevyšetrila viacero prípadov a mala slabé výsledky.

  • Od júna 2018 do konca augusta 2020 bol policajným prezidentom, nahradil Tibora Gašpara.

  • Jeho kariéru naštartovali najmä zásluhy pri riešení prípadov mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka.

  • Na Floride si kúpil spolu s ďalšími troma ľuďmi byt za približne 90-tisíc dolárov (pri dnešnom kurze 68 460 eur). Neskôr ho predal synovi za 10-tisíc eur.

  • Má luxusnú vilu pri Martine za 330-tisíc eur.

  • Je známym bývalého politika Andreja Hrnčiara, ktorý takisto vlastnil apartmán na Floride a s Lučanským vlastnili aj pozemky pod martinskými hoľami.

  • V roku 2015 Lučanský kúpil od polície v bratislavskej Rači podozrivo lacný dvojizbový byt za 85-tisíc eur.

  • V minulosti zažaloval svojho predchodcu Jaroslava Spišiaka za výrok o tom, že až jeho odchod a odchod ďalších dvoch policajtov z Úradu boja proti organizovanej kriminalite pomohol k chyteniu stíhaného Karola Mella.


„Do nejakej ich špinavej hry ma namočili kajúcnici,“ hájil sa na výsluchu Lučanský
Bývalý policajný prezident Milan Lučanský je od nedele vo vyšetrovacej väzbe za viaceré trestné činy. On sám ale popiera, že by sa čohokoľvek dopustil, ba za všetko, čo sa s ním deje, označil kajúcnikov, ktorí začali spolupracovať s... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.