Pašeráci migrantov využívajú pandémiu Covid-19, varuje Interpol
12 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Interpol v rámci medzinárodnej operácie zameranej na potlačenie prevádzačských sietí pašerákov uväznil viac ako 200 osôb a varoval, že obchodníci s ľuďmi zneužívajú pandémiu Covid-19, informuje portál RT.


V rámci operácie s názvom Operácia Turquesa II vykonali úradníci v 32 krajinách viac ako 50 000 kontrol. Masívny zákrok viedol k identifikácii asi 3 500 nelegálnych migrantov a zadržaniu viac ako 200 osôb v súvislosti s pašovaním migrantov a obchodovaním s ľuďmi.

Generálny tajomník Interpolu Juergen Stock varoval, že operácia „ukazuje, ako skupiny organizovaného zločinu naďalej využívajú zraniteľné osoby hľadajúce lepší život, najmä počas pandémie COVID-19“.

Operácii pomáhal Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC), pričom výkonný riaditeľ skupiny Ghada Waly uviedol, že jeho úspech odráža dôležitosť tímovej práce medzi rôznymi agentúrami.

Britská spoločnosť AstraZeneca ohlásila spoluprácu s Ruskom na testovaniach vakcín proti Covid-19
Britský farmaceutický gigant AstraZeneca ohlásil partnerstvo s tímom, ktorý stojí za ruskou vakcínou Sputnik V, s cieľom preskúmať možnosti kombinácie vlastnej vakcíny s priekopníckym ruským produktom, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Začiatkom decembra Interpol varoval, že zločinci plánujú „narušiť dodávateľské reťazce“ počas distribúcie vakcín Covid-19.

„Je nevyhnutné, aby boli orgány činné v trestnom konaní čo najviac pripravené na všemožné druhy trestnej činnosti, ktorá bude spojená s vakcínou proti Covid-19,“ dodal Stock.

Rusko a Spojené kráľovstvo začali nedávno očkovať svoje obyvateľstvo proti smrtiacemu koronavírusu pomocou vakcín Sputnik V a Pfizer/BioNtech.

Austrália zastavila vývoj vakcíny pre neočakávané vedľajšie účinky
Austrália zastavila vývoj domácej vakcíny proti Covid-19 po tom, čo sa zistilo, že vakcíny bránia diagnostikovaniu HIV a vedú k falošne pozitívnym výsledkom testov na túto chorobu, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Marek Molnár