Brexit je za dverami ale nebol by pre Európu lepší Hungexit a Polexit? (Timothy Garton Ash)
11 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Timothyho Garton Asha (The Guardian)




Populisti z Budapešti a Varšavy vydierajú EÚ kvôli vláde zákona. Nemôžeme pripustiť, aby uspeli, konštatujehistorik a publicista Timothy Garton Ash.



Brexit znamená Brexit - mantra bývalej britskej premiérky Theresy Mayovej - si zaslúži miesto v učebniciach filozofie ako najnezmyselnejšia veta, ktorá kedy obsahovala slovo „znamená“. Nenechajme sa však oklamať. Keď konečne zistíme, či má existovať minimálna obchodná dohoda medzi UK a EÚ, alebo žiadna, potom budeme vedieť, čo znamená brexit. Bude to najmenej 10 rokov, kým uvidíme jasný náčrt nového vzťahu medzi ostrovmi a kontinentom. Do tej doby môže byť EÚ veľmi odlišnou komunitou a Spojené kráľovstvo nemusí existovať.


V ďalšom referende, ktoré sa pravdepodobne uskutoční v najbližších niekoľkých rokoch, Škóti rozhodnú, či chcú opustiť 300 rokov starú úniu s Anglickom a znovu sa pripojiť k tej európskej. Ak budú hlasovať za nezávislosť, napriek hospodárskym problémom, ktoré s tým súvisia, Spojené kráľovstvo skutočne prestane existovať.


Každý britský politik, ktorý chce, aby sa Škóti držali Angličanov, musí čoskoro predstaviť iný federálny model britskej únie ako alternatívu k nezávislosti. Na výber teda bude koniec Spojeného kráľovstva alebo nové Federálne kráľovstvo Británie.


Rozhodnutie o brexite má padnúť v nedeľu
Dohoda o brexite musí byť uzavretá do nedele, inak k žiadnej dohode nedôjde, zhodli sa Boris Johnson a Ursula von der Leyen po „živom a úprimnom“ trojhodinovom summite, ktorý pripravil pôdu pre dramatický záverečný akt rokovaní, informuje... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Cesta od hlasovania v referende v roku 2016 k tomuto tvrdému brexitu bola plná nesplnených sľubov. Z článku, ktorý napísal Boris Johnson dohoda o voľnom obchode s Európskou úniou „by mala byť jednou z najjednoduchších v histórii ľudstva“.


Vo víťazstve kognitívnej disonancie sa brexitom podarilo udržať dve nekompatibilné myšlienky súčasne: „Európa“ je príšernou francúzsko-nemeckou zápletkou o ponorení Anglicka do napoleonskej ríše; ale tiež to, že tí istí noví Napoleoni by boli (podľa pokynov nemeckého automobilového priemyslu) povinní poskytnúť Spojenému kráľovstvu privilegovaný a neobmedzený prístup na jednotný trh, aby si Briti mohli vziať svoj kus koláča.


Otázkou teraz je, či bude medzi Britániou a EÚ dochádzať k dynamike konvergencie alebo divergencie. Každá prijateľná alternatíva k súčasnej populistickej britskej vláde by dala prednosť mäkšiemu brexitu. Patrí sem pragmatickejšia a kompetentnejšia konzervatívna vláda pod novým vodcom, ako je Rishi Sunak, súčasný kancelár.


Saxo Bank predstavuje apokalyptické predpovede na rok 2021
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Ešte viac by to platilo o labouristickej vláde - alebo koalícii vedenej labouristami - za vlády Keira Starmera. To, rovnako ako logika ekonomického záujmu, naznačuje, že Británia sa bude časom postupne približovať k EÚ, a to sektor po sektore.


Na druhej strane, čím je brexit tvrdší, tým viac musí Británia hľadať alternatívny obchodný model. Ako ukazuje vakcína Oxford-AstraZeneca Covid , aj samotné Anglicko a Wales majú stále silné stránky - finančné služby, veľké univerzity, biotechnológie, DeepMind, alternatívnu energiu, kreatívny priemysel. Ekonomika bude menšia, ako by bola bez brexitu, ale môže si časom vytvoriť nový, konkurenčný profil.


To poukazuje na divergenciu. A zlá krv a vzájomné obviňovanie okolo brexitu bez dohody, ak k tomu dôjde, by mohlo na nejaký čas infikovať a brzdiť rozvoj spolupráce v iných oblastiach, ako je zahraničná a bezpečnostná politika.


Pandémia ohrozuje demokraciu
Správa demokratického inštitútu International IDEA uviedla, že šesť z 10 krajín sveta prijalo počas pandémie Covid-19 opatrenia, ktoré ohrozujú demokraciu alebo ľudské práva, informuje portál France 24. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Budúcnosť brexitu však bude rovnako závisieť od vývoja na kontinentálnej strane Lamanšského prielivu. Ľudia v Nemecku, Francúzsku alebo Taliansku teraz o brexite hovoria veľmi málo - nielen preto, že sa už touto témou presýtili, ale aj preto, lebo EÚ čelí ďalším dvom obrovským krízam, o ktorých sa tento týždeň bude určite diskutovať na európskom samite.


EÚ musí urgentne uplatniť svoj pôsobivý nový rozpočet a fond na obnovu vo výške 1,8 miliardy EUR, pretože bez neho bude post-Covidové oživenie ťažšie a napätie medzi severom a juhom vo vnútri eurozóny sa môže opäť stať akútnym. Aby to však bolo možné, musí prekonať veto Maďarska a Poľska, ktoré držia zvyšok Európskej únie ako rukojemníka, ​​aby ešte viac oslabili navrhovanú podmienku právneho štátu týkajúcu sa týchto fondov.


Niektorí tvrdia, že brexit môže skutočne pomôcť EÚ, pretože ostatné členské štáty, oslobodené od anglosaských nepríjemných zákazníkov, môžu plynulo pokračovať v ďalšej integrácii. Toto je však ilúzia.


Pandemické zisky miliardárov sú závratné
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

To, čo teraz robia maďarský premiér Viktor Orbán a poľský premiér Mateusz Morawiecki svojim partnerom v EÚ, robí z Thatcherovej eurofila. Bývalá britská premiérka možno zvolala - „Chcem späť svoje peniaze“, ale prinajmenšom bola Británia významným prispievateľom do európskeho rozpočtu.


Naopak Maďarsko a Poľsko sú obrovskými príjemcami z rozpočtu a fondu na obnovu, ktoré spolu prispievajú viac ako 6% HDP Maďarska. Odmietajú však prijať celkom minimálne podmienky právneho štátu, bez ktorých EÚ postupne prestane byť spoločenstvom demokracií a zdieľaným právnym poriadkom.


Čo v skutočnosti hovoria maďarskí a poľskí vodcovia nemeckým a holandským daňovým poplatníkom? „Nenecháme vás previesť tak potrebné financie do južných krajín eurozóny, ako sú Taliansko a Španielsko, ktoré sú ťažko zasiahnuté Covidom. My budeme ďalej používať veľké množstvo vašich peňazí bez akýchkoľvek významných obmedzení."


Alpy môžu za 80 rokov stratiť až 92 % ľadovcov
Alpám hrozí, že do konca storočia stratia až 92 % svojich ľadovcov. Strata ľadovcov sa týka aj mnohých obľúbených lyžiarskych stredísk v Rakúsku, Švajčiarsku či Francúzsku. Píše stránka imeteo.sk. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020

V Maďarsku to znamená, že sa prostriedky EÚ rozdeľujú na podporu čoraz nedemokratickejšieho režimu Orbána, nehovoriac o tom, že to prospieva jeho rodine a priateľom.


Ak bude toto nehanebné vydieranie úspešné, populistické, xenofóbne, nacionalistické vládnuce strany v Maďarsku a Poľsku budú môcť pokračovať v tom, čo im vyhovuje. Rýchly posun vpred k Hungexitu alebo Polexitu? Prečo by boli takí hlúpi? Johnson môže hovoriť o tom, že si vezme svoj kus koláča; Orbán to vlastne robí.


Nie, bezprostrednou hrozbou pre EÚ nie je to, že Maďarsko a Poľsko budú nasledovať Britániu, ale to, že zostanú riadnymi členmi klubu a budú naďalej porušovať jeho najdôležitejšie pravidlá. Ťažko povedať, ktoré z nich predstavuje teraz väčšie nebezpečenstvo pre budúcnosť EÚ: demokratická Británia, ktorá odišla, alebo nedemokratické Maďarsko, ktoré zostáva.


Timothy Garton Ash je historik, politický spisovateľ a publicista v Guardiane


Odborník: rakovinu, Parkinsona, epilepsiu vie kanabis nielen spomaliť, ale aj zastaviť
10 | 12 | 2020 | Timotej Dudka