Vedci vytvorili najbielejší náter, ktorý odráža až 95,5% svetla a udržuje budovy chladné (VIDEO)
10 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Inžinieri vytvorili farbu schopnú odrážať 95,5% slnečného žiarenia a zároveň udržiavať budovu chladnejšiu ako okolitá teplota, čo by jedného dňa mohlo dramaticky znížiť potrebu klimatizácie, informuje portál RT.


Pri výskume na univerzite Purdue v Indiane inžinieri vyrobili pozoruhodnú akrylovú farbu. Využíva technológiu pasívneho radiačného chladenia, ktorá udržuje povrchy o 10 stupňov chladnejšie ako teplota okolia v noci a najmenej o 1,7 stupňa na poludnie.

"Je veľmi neintuitívne, aby bol povrch na priamom slnku chladnejší ako teplota, ktorú hlási miestna meteorologická stanica pre danú oblasť, ale dokázali sme, že je to možné," uviedol profesor Xiulin Ruan na univerzite Purdue. Je odolný voči oteru, je vodotesný a neabsorbuje takmer žiadnu slnečnú energiu, takže odráža teplo od budov.



 

V súčasnosti široko dostupné farby odrážajú "len" 90 percent slnečného žiarenia, ale nemôžu dosiahnuť teploty pod úrovňou okolitého prostredia.

Výskumníci z univerzity Purdue tvrdia, že ich farba odráža až 95,5% slnečného svetla, zatiaľ čo efektívne vyžaruje infračervené teplo, uvádza sa v článku, ktorý bol zverejnený v stredu.

Výroba laku trvala šesť rokov výskumu a vývoja, pričom vychádzala z desaťročí existujúcich štúdií siahajúcich až do 70. rokov.

Niektoré vakcíny na Covid-19 môžu zvýšiť riziko HIV, varujú vedci
24 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Tím Purdue začal so 100 kombináciami materiálov, potom ich zúžil na 10, z ktorých bolo v každom prípade vyrobených 50 variácií. Nakoniec sa usadili na jednom, ktorý je vyrobený predovšetkým z uhličitanu vápenatého - bohatého zdroja nachádzajúceho sa v skalách a mušliach po celom svete.

Uhličitan vápenatý vo farbe neabsorbuje takmer žiadne ultrafialové lúče, a to vďaka svojej atómovej štruktúre aj svojej fyzikálnej štruktúre, ktorú tvoria vysoko koncentrované častice rôznej veľkosti, ktoré rozptyľujú širokú škálu vlnových dĺžok žiarenia.

Zatiaľ nepomenovaná farba je v podstate protikladom svetoznámeho Vantablacku, najčiernejšieho materiálu, ktorý dokáže absorbovať 99,96 percenta slnečného žiarenia.

Vedci zistili, že najbližšia „čierna diera“ k Zemi je nakoniec vzácnym druhom hviezdy
Rastúci počet výskumov naznačuje, že hviezdny systém HR 6819 neobsahuje čiernu dieru, na rozdiel od predchádzajúcich zistení. Namiesto toho sa môže pochváliť jedinečnou dvojicou hviezd, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Marek Molnár