Robert Fico očakáva novú vládu už na jar
10 | 12 | 2020 I Michal Filek

Šéf Smeru vyhlásil, že nová vláda môže prísť vzhľadom na dianie vo vládnej koalícii veľmi rýchlo. Všimol si to portál hnonline.sk. Zároveň Fico na tlačovej konferencii uviedol, že celý smerácky klub hlasoval proti rozpočtu, lebo je to podľa nich "cesta do pekla".


Fico poznamenal, že verejný dlh sa zvyšuje do "výšav". Poukázal na to, že na konci roka 2019 bol verejný dlh na úrovni 48,5 percenta. "Je tu rast verejného dlhu zo 48,5 percenta, ako sme my odovzdali verejné financie v absolútnom poriadku, až k takmer 70 percentám," zdôraznil Fico v hnonline.sk.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podľa Fica priznal, že Slovensko má problém s predajom dlhopisov. Uviedol to na tlačovej konferencii po hlasovaní o rozpočte v NR SR.  "Nečudujem sa, pretože tejto krajine bol dvakrát zhoršený medzinárodný rating. Nečudujem sa, ak takto ide prudko verejný dlh. Nečudujem sa, ak sa pozrieme na deficit, ktorý v našom prípade pri Smere-SD bol niečo okolo jedného percenta, tento rok to bude takmer 10 percent a na budúci rok sa ráta takmer osem percent deficitu vo verejných financiách," tvrdí.

"Peňazí majú, koľko chcú, nepodporia nikoho, zvyšujú ďalej verejný dlh do výšav, ktoré boli jednoducho nevídané v slovenských končinách, ale popri tom nezabudli ľuďom všetko zobrať, čo zobrať mohli," vyhlásil Fico. Nechápe, prečo napríklad majiteľom reštaurácií a fitnescentier vláda nepomôže.

Zároveň vyhlásil, že nezávidí ďalšej vláde, ktorá príde po tej aktuálnej, v akom stave dostane verejné financie. "A to môže byť veľmi rýchlo, ak sa pozeráme na to, čo sa deje vo vládnej koalícii, ten proces rozpadu je veľmi dynamický a možno už budúci rok budeme svedkami veľkých posunov," skonštatoval s tým, že aj rozpočet a zadlžovanie je dôvodom, pre ktorý idú do referenda. Podpisy chcú začať zbierať od januára.

Chmelár: Matovič? Nemá zmysel sa s ním baviť, treba sa ho zbaviť
Eduard Chmelár vo svojom statuse na facebooku píše, že Igor Matovič mal pred národ predstúpiť, pokľaknúť na kolená a prosiť o prepáčenie. "Odkaz, ktorý však adresoval verejnosti, bol dostatočne zvrátený na to, aby ho raz z toho úradu vyhnali... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Michal Filek