Svet tento rok nakúpil od Ruska zbrane za 50 miliárd amerických dolárov
09 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Do konca roku 2020 dodá Ruská federácia do zahraničia vojenské vybavenie ešte v hodnote 12,8 miliárd dolárov, výrobky v hodnote takmer 38 miliárd dolárov už boli dodané.


V roku 2020 sa portfólio objednávok spoločnosti Rosoboronexport na dodávku zbraní a vojenského vybavenia udržalo na hodnote 50 miliárd dolárov. Informuje portál vpk.name.

Dopyt po ruských zbraniach a vybavení zostáva, do konca roka sa dodajú výrobky v hodnote 12,8 miliárd dolárov, uviedol zástupca Rosoboronexportu Sergej Chemezov.

"Existuje dopyt po našej vojenskej technike. V tomto roku sa objemy prakticky nezmenia, plán dodávok, ktorý by sme podľa očakávania mali ešte v decembri naplniť, predstavuje 12,8 miliárd dolárov. Dnes je to už zhruba 10 miliárd dolárov a myslím si, že do konca decembra dosiahneme plánované ciele." Spravidla je maximálny počet zásielok na konci roka, “odpovedal Sergej Chemezov novinárom na otázku agentúry Interfax.

Ruský vojenský priemysel vyvíja nové autonómne podhladinové zbrane
Bezpilotné námorné systémy sú čoraz viac žiadané na civilné aj vojenské účely. Ministerstvo priemyslu a obchodu Ruska vypisuje nové obstarávacie konanie v hodnote 500 miliónov rubľov na bezpilotný dron so zvýšenou autonómiou. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Uviedol, že tento rok bola spoločnosť Rosoboronexport schopná udržiavať svoju knihu objednávok na úrovni 50 miliárd dolárov. "A to došlo k miernemu poklesu dopytu a bolo to spôsobené tým, že naši partneri boli nútení vybrať časť prostriedkov z rozpočtu na obranu na boj proti koronavírusu. Napriek tomu stále pracujeme. Vyskytli sa problémy s prerušením leteckej dopravy, inak by objednávky boli dodané rýchlejšie," poznamenal šéf štátnej korporácie.

Ruská federácia neukončila ani neprerušila žiadny zahraničný kontrakt na zbrane kvôli situácii s pandémiou koronavírusu COVID-19, uviedol už skôr najvyšší predstaviteľ Rosoboronexportu Alexander Mišejev.

„Ani jedna zmluva nebola zrušená,“ uviedol v rozhovore pre Interfax.

16. marca v rozhovore pre Interfax, riaditeľ Ruskej federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu Dmitrij Šugajev uviedol, že portfólio ruských vývozných objednávok zbraní a vojenského vybavenia predstavuje na rok 2020 55 miliárd dolárov.

Ruské elektronické zbrane privádzajú Američanov do zúfalstva
Rusi dokážu dokonca rušiť i signály lietadiel s utajovanými americkými technológiami piatej generácie. Uviedol portál Politexpert.net. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič