Makó si môže vydýchnuť. Prokurátori podmienečne zastavili jeho trestné stíhanie!
08 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Toľko toho Ľudovít Makó vyšetrovateľom narozprával, až sa ho prokurátori rozhodli podmienečne pustiť na slobodu a jeho trestné stíhanie voči nemu zastaviť. Pravdou však je, že nebyť Makóa polícia by zrejme nikdy obludnú chobotnicu v polícii nerozplietla.


Elitní policajti zadržali Ľudovíta Makóa bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy v septembri 2020 pri akcii s poetickým názvom Božie mlyny. Pri jeho zadržaní bol dokonca použitý vrtuľník. Makó bol napokon obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a z obzvlášť závažného zločinu vydierania a za to ho Špecializovaný trestný súd poslal do väzby, uvádza portál topky.sk.
Za svoje „spievanie“ je tu po dvoch mesiacoch sloboda

Makó si zrejme uvedomil, že ak nechce stráviť za mrežami dlhé roky musí začať s políciou spolupracovať. A vtedy nastal v jeho kauze zásadný zvrat. Keďže pri svojich výpovediach ukázal na viacerých vysokopostavených funkcionárov polície a popísal aj ich páchanie trestnej činnosti, po necelých dvoch mesiacoch strávených za mrežami ho prokurátori prepustili z väzby na slobodu. Teraz mu, podľa informácií Topky.sk, dokonca tí istí prokurátori zastavili trestné stíhanie.

Príbeh Ľudovíta Makóa sa ale začína ešte 17. septembra 2020, keď sudca rozhodol, že bude stíhaný väzobne, no ten voči rozhodnutiu nepodal sťažnosť. Krátko nato priniesli Topky.sk informáciu, že Makó začal spolupracovať s políciou, a že vypovedá voči vysokopostavenému prokurátorovi. O mesiac neskôr elitní policajti zadržali, práve na základe jeho výpovede, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zástupcu Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho.

Ľudovít Makó rozhýbal „stojace vody“. Pre jeho svedectvo proti mocným zriadia špeciálny tím!
Spolupráca zadržaného bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy s políciou naberá nový rozmer. Ľudovít Makó požiadal kvôli informáciám o trestnej činnosti mocných o štatút utajeného svedka a zároveň už polícia s prokuratúrou zriaďujú... Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Dohoda s prokurátormi, aká doteraz nemá u nás obdobu

Po zadržaní Kováčika sa na Úrade špeciálnej prokuratúry nečakane zjavil bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Ten, po vzore Ľudovíta Makóa, začal tiež pred prokurátorom rozkrývať trestnú činnosť na najvyšších miestach polície. Potom už nasledovali akcie Očistec a Judáš, po ktorých skončili za mrežami hneď dvaja generáli, bývalí policajní prezidenti Tibor Gašpar a Milan Lučanský, bývalý šéf NAKA Peter Hraško, prvý námestník SIS Boris Beňa a mnohí ďalší vysokopostavení funkcionári NAKA aj SIS či Finančnej správy. Aj tieto kauzy, ktoré zrejme vo svete nemajú obdoby, rozpútal svojou výpoveďou hlavne Ľudovít Makó.

Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy však po tom, ako na základe jeho informácií skončili v putách prví obvinení policajní funkcionári, urobil nevídaný obchod. Dvaja prokurátori Úradu Špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa a Michal Šúrek uzavreli s kajúcnikom Makóom „kšeft“, ktorý nemá u nás obdobu. Práve oni totiž rozhodli o tom, že Ľudovít Makó sa 13.novebra 2020 dostal potichu na slobodu. Pri prepustení spoza mreží to však ani zďaleka neskončilo.

Ľudovít Makó chce „spievať“. Vypovedať chce o prokurátorovi aj o ďalších činoch
Národná kriminálna agentúra zadržala v poslednom čase mnohých vysokopostavených ľudí a medzi nimi aj bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý je podľa obžaloby spájaný aj so zločineckou skupinou... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kajúcnik Makó teraz svoju hru musí dohrať do samého konca

Makó, obvinený zo závažných trestných činov spáchaných so zločineckou skupinou takáčovci, dotiahol svoje „obchodné umenie“ do dokonalosti. Podľa informácií Topky.sk totiž obaja prokurátori len pred pár dňami trestné stíhanie voči nemu podmienečne zastavili. Informáciu Topkám potvrdili tri nezávislé zdroje z prostredia polície aj prokuratúry. Prokurátori mali pri Makóovom podmienečnom zastavení trestného stíhania aplikovať paragraf 218 trestného poriadku. „Prokurátor môže podmienečne zastaviť trestné stíhanie obvineného, ktorý sa významnou mierou podieľal na objasnení korupcie, trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, alebo zločinu spáchaného organizovanou skupinou alebo zločineckou skupinou alebo trestných činov terorizmu, alebo na zistení alebo usvedčení páchateľa tohto trestného činu a záujem spoločnosti na objasnení takého trestného činu prevyšuje záujem na trestnom stíhaní obvineného pre taký trestný čin alebo pre iný trestný čin...“ píše sa v trestnom poriadku.

V praxi to znamená, že paragraf, ktorý prokurátori aplikovali, zaväzuje Makóa potvrdzovať všetky usvedčujúce informácie aj po vznesení obvinenia ľuďom, ktorých Makó svojou výpoveďou usvedčil z trestného činu. To isté musí potom zopakovať aj pred súdom. Ak by tak neurobil, prokurátor by ho opäť obvinil. Ak však Makó svoju úlohu kajúcnika dohrá až do úplného konca, trestné stíhanie mu definitívne zastavia. „V trestnej veci označovanej názvom „Božie mlyny“ prebieha vyšetrovanie, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať, aby sme nezmarili, alebo nesťažili vyšetrovanie,“ napísala pre Topky.sk hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová v súvislosti s podmienečným zastavením trestného stíhanie Ľudovíta Makóa.

Kajúcnik Makó:„Noro Bödör chcel naj..ať Tiborovi Gašparovi!“
Zadržanie Ľudovíta Makóa sa ukázalo ako kľúčové pri rozkrývaní podozrení o kriminálnych praktikách v polícii na najvyšších miestach. Jeho výpovede dostali nielen do problémov, ale najmä za mreže ľudí, ktorí si ešte donedávna mysleli, že sú... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.