Ľudia, ktorí odmietnu očkovanie proti Covid-19, môžu čeliť obmedzeniu slobody, varuje kanadská ministerka zdravotníctva
08 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Nikto nebude donútený zaočkovať sa proti koronavírusu, ale ľudia, ktorí to odmietnu, by mohli byť zbavení určitých slobôd, upozornila ministerka zdravotníctva  kanadského štátu Ontário Christine Elliottová, informuje portál RT.


Vysoko postavená politička potvrdila, že očkovanie bude dobrovoľné pre každého, kto je schopný dať sa zaočkovať. Poznamenala  však, že tí, ktorí tento krok nepodniknú, by mohli znášať následky.

"Môžu existovať určité obmedzenia, pokiaľ ide o cestovanie, alebo iné obmedzenia, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku toho, že nebudete zaočkovaní, ale rozhodnutie bude na samotnej osobe, aby sa rozhodla na základe vlastných priorít," vyhlásila Elliottová.

Premiér Ontária Doug Ford poznamenal, že by bolo nezákonné nútiť človeka, aby prijal vakcínu, ale zdá sa, že vyjadrenia Elliottovej naznačujú, že vláda sa môže pri očkovaní populácie spoliehať aj na donucovaciu taktiku.

Prečo bola vakcína Pfizer povolená vo Veľkej Británii, ale zatiaľ nie v USA
Veľká Británia sa tento týždeň stalo prvou krajinou, ktorá povolila vakcínu proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer na núdzové použitie, čo pravdepodobne zvýši tlak na Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), aby rýchlo urobil to isté,... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Vyjadrenia ministerky zdravotníctva prichádzajú s rastúcimi obavami, že programy hromadného očkovania, ktoré zavedú vlády na celom svete, by mohli viesť k nejakej forme „zdravotného pasu“, ktorý by sa mohol použiť na obmedzenie cestovania a iných aktivít.

Predseda centrálnej kanadskej vlády Justin Trudeau v pondelok oznámil, že po schválení zdravotnými úradmi môže Kanada očakávať dávky vakcíny Pfizer-BioNTech už budúci týždeň. Očakáva sa, že Kanada do konca roka získa až štvrť milióna dávok.

V utorok sa Veľká Británia stala prvou krajinou na svete, ktorá začala aplikovať vakcínu Pfizer-BioNTech. Vláda Spojeného kráľovstva trvá na tom, že nemá v úmysle vydávať akýkoľvek druh potvrdení, ktore by mohlo diskriminovať tých, ktorí neboli zaočkovaní.

Tretia vlna príde čoskoro a bude dlhá a vyčerpávajúca, varujú experti
Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred treťou vlnou pandémie. Podľa WHO bude Európa na začiatku roka 2021 čeliť ďalšiemu masívnemu nárastu infekcií. Rovnaký názor zastáva aj evolučný biológ Jaroslav Flegr, informuje portál Magazín... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Timotej Dudka