Sudca Mamojka prežil kontakt s Kočnerom - učí na troch vysokých školách
07 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ústavnému sudcovi Mojmírovi Mamojkovi sa stali osudné kontakty s Marianom Kočnerom. Skúsený sudca sa však nestratil, otriasol sa a teraz vyučuje až na troch vysokých školách. V dvoch je dokonca aj vo vedeckej rade.


Mojmír Mamojka sa po zverejnení kontaktov s Marianom Kočnerom vzdal v máji funkcie sudcu Ústavného súdu, jeho známosť s mafiánom mu však nijako nezasiahla do akademickej kariéry. Pekážkou neboli na Univerzita Mateja Bela, kde ho opäť zamestnali, ani v Akadémii Policajného zboru a na Právnickej fakulte UK, kde je v oboch týchto inštitúciách dokonca vo vedeckej rade, uvádza portál dennikn.sk.
Styky s Kočnerom potvrdili až odposluchy

Bývalý poslanec Smeru-SD získal na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici získal novú pracovnú zmluvu a na právnickej fakulte prednáša obchodné právo. S Právnickou fakultou uzavrel zmluvu od 1. októbra na jeden rok. Pretože u ľudí po sedemdesiatke to tak upravuje zákon. Mamojka 70 rokov oslávil 29. júla a zákon po tomto veku pripúšťa uzatvárať s vysokoškolskými pedagógmi zmluvy len na určitý čas. Exposlanec Smeru tvrdí, že Kočner nemôže byť prekážkou na to, aby učil budúcich právnikov. „To nemôže byť žiadny problém, lebo ja som starý kvalitný pedagóg, to sa opýtajte kohokoľvek. Kočneriáda u mňa je úplne trápna a o ničom. Bolo to umelé, bolo to vyvolané médiami a konšpiračne,“ povedal Denníku N bývalý ústavný sudca.

Mamojka sa však spomínal v súvislosti s Kočnerom pre väzbu, v ktorej je od 28. júna 2018 pre kauzu falšovania zmeniek. Ako ústavný sudca najskôr popieral, že by s ním bol v kontakte krátko pred vzatím do väzby. Odmietal to aj napriek tomu, že ho usvedčovali Kočnerove odposluchy. Mamojka sa rozhodol odísť z postu sudcu Ústavného súdu, až keď tieto kontakty oficiálne potvrdila Slovenská informačná služba predsedovi Ústavného súdu Ivanovi Fiačanovi. Ten následne zastavil rozhodovanie, či na Mamojku pre Kočnera podá návrh na disciplinárne stíhanie. V rámci neho by mu totiž hrozilo aj odvolanie zo sudcovskej stoličky. Funkciu na Ústavnom súde mal zastávať do decembra 2029.

Predseda Ústavného súdu preveruje skutočnosti v otázke disciplinárneho stíhania M. Mamojku
Predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan zatiaľ nerozhodol, či podá alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti ústavnému sudcovi Mojmírovi Mamojkovi v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho sporných kontaktoch s... Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | TASR

Usvedčujú ho esemesky, aj Hatinová s Tóthom

Marián Kočner 4. júna 2018, teda pár dní predtým ako ho zadržali v kauze zmenky, napísal Mamojkovi: „Ahoj, prosím Ťa o krátky termín. Asi najlepšie u Teba doma. Termínu sa prispôsobím. Ďakujem.“ Mamojka mu odpísal: „Som v Košiciach. Doma budem v stredu cca 19. hod. Ak sa ti hodí môže byť. M.“ Kočner stretnutie potvrdil. „Streda 19:00. Ďakujem.“ Keď táto komunikácia vyšla najavo, Mamojka tvrdil, že k žiadnemu stretnutiu nedošlo. „Myslím, že chcel nejakú obchodno-právnu radu, lebo ja som písal komentár k Obchodnému zákonníku,“ povedal Mamojka vo februári tohto roka Denníku N s tým, že si iba telefonovali. Podľa Threemy však Kočnera za Mamojkom domov viezla jeho priateľka Miriam Hatinová, ktorej písal, že nemôže ísť na stretnutie s ústavným sudcom svojím autom.

O Mamojkových kontaktoch s Kočnerom vypovedal v januári na súde vo veci vraždy Jána Kuciaka aj Peter Tóth. Vravel, že osobne u Mamojku v jeho dome vybavoval, aby Kočnera pustili z väzby a na pokyn Kočnerových obhajcov mu odovzdal obálku. „Ja som sa nakontaktoval na pána Mamojku a povedal som mu do telefónu, že som kuriér od jedného jeho priateľa, a že by som sa s ním potreboval stretnúť. Mamojka mi povedal adresu svojho bydliska vo Veľkom Bieli. Počas prvého polčasu som išiel do Veľkého Bielu, odovzdal som mu obálku s podaním. Bolo to v deň finále majstrovstiev sveta vo futbale v lete 2018,“ vypovedal na súde Tóth o tomto stretnutí. „Povedal som Mamojkovi, že ho pozdravuje pán Kočner, že podal podnet na Ústavný súd a prosí ho, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa opýtal, či je to podané. Povedal ‚v poriadku‘, zobral si to a odišiel preč,“ dodal ešte Tóth.

Obžalovaný Marian K. plánoval krátko pred uväznením stretnutie s ústavným sudcom Mamojkom
Marian K., obžalovaný z vraždy a ekonomických trestných činov, plánoval krátko pred uväznením stretnutie s ústavným sudcom Mojmírom Mamojkom. Chystal tiež diskreditáciu vyšetrovateľa Jaroslava Lásku, ktorý riešil prípad zmeniek televízie Markíza.... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | SITA

Ústavný súd opustil údajne pre boľavé koleno

Žiadosti o prepustenie z väzby napokon senát Ústavného súdu s Mamojkom nevyhovel, čo Kočnera nahnevalo. Z väzby napísal na jednom z motákov Tóthovi odkaz: „Chcem vedieť, prečo zlyhal Mamojka. RF to mal vybaviť!“ RF sú zrejme iniciály predsedu Smeru Roberta Fica, ktorá mal k Mamojkovi blízko, pretože to bol on, kto ho navrhol v parlamente za sudcu Ústavného súdu. Mamojka ale trvá na tom, že naňho nik netlačil a celú záležitosť s Kočnerom považuje za umelo vytvorenú. To, že mu Tóth vraj doniesol obálku, označil za „nezmysly“ a moták, ktorý zaslal Kočner z väzby zasa považuje za podfuk.

„Každý obvinený má kontakt s advokátom. Aj päť, osem hodín denne. Načo by písal motáky?“ pýta sa Mamojka. Podľa neho je podstatné, že Kočnera z väzby neprepustil. Prečo sa potom vzdal funkcie sudcu Ústavného súdu, keď ho kontakty s Kočnerom nekompromitujú? Mamojka tvrdí, že už bol unavený z mediálnych a konšpiračných tlakov a mal aj zdravotné problémy.

Fiačan preverí informácie o Mamojkovi. Zatiaľ o disciplinárnom stíhaní nerozhodol
Šéf Ústavného súdu SR Ivan Fiačan preverí všetky informácie o sudcovi Mojmírovi Mamojkovi. O jeho disciplinárnom stíhaní zatiaľ nerozhodol. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | SITA

Dekan umožnil utajiť Dankovi jeho rigorózku

Ani známosti s Kočnerom a nepríjemná kauza nezabránili Mamojkovi k novému postu a výučbe obchodného práva. Požiadal ho o to údajne Michal Turošík, dekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela, ktorý je s ním dlhoročný kamarát. Navyše, keď bol Mamojka v Národnej rade za Smer, Turošík mu robil poslaneckého asistenta. A aby toho nebolo málo, v tom čase pôsobil v Banskej Bystrici ako dekan práve Mamojka a Turošík bol jeho prodekanom. Turošík reagoval, že sa s Mamojkom o Kočnerovi rozprával a presvedčil ho. „Povedal, že podstatná vec je, že ho neprepustil. To je alfa a omega, ku ktorej sa máme upínať,“ uviedol Turošík.

Strana Za ľudí vyzýva ústavného sudcu Mamojku, aby sa vzdal funkcie. PS/Spolu žiada začatie disciplinárneho konania
Opozičné strany PS/Spolu a Za ľudí žiadajú vyvodenie dôsledkov voči sudcovi Ústavného súdu (ÚS) SR Mojmírovi Mamojkovi. Pre agentúru SITA to uviedli vo svojich tlačových správach hovorkyňa koalície PS/Spolu Silvia Hudáčková a podpredseda strany Za... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | SITA

Rektorka policajnej akadémie ho podržala

Okrem pôsobenia v Banskej Bystrici zastáva Mamojka dôležité funkcie aj na Akadémii Policajného zboru v Bratislave a na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Na oboch je súčasťou vedeckej rady, ktorú tvoria významné osobnosti z právnej praxe a teórie. Ide o orgán, ktorý rozhoduje o zásadných otázkach školy, rokuje o dlhodobom zámere, aké študijné programy pôjdu na akreditáciu a má vplyv aj na to, kto získa titul docenta a profesora.

Vyšetrovanie akcie "Očistec" vedie čoraz bližšie k Smeru-SD. Smeruje to na Kaliňáka?
Zatýkanie vysokopostavených exšéfov polície v rámci akcie Očistec, ale najmä niektoré výpovede zadržaných funkcionárov možno dovedú políciu až k dlhé roky najobľúbenejšej strane, ktorej šéfuje Robert Fico. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.