Ficov apel zabral: zmena prokurátora dozorujúceho policajnú akciu Judáš.
06 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Expremiér Robert Fico podal trestné oznámenie v prípade oboch dozorujúcich prokurátorov z akcie Judáš. Jeden z nich, Ondrej Repa, ho však predbehol a namietal sa sám. Nahradí ich Peter Kysel.


Dozorovať akciu Judáš, pri ktorej zadržali aj policajného exprezidenta Milana Lučanského, bude po novom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel, ktorý nahradí Ondreja Repu a Michala Šúreka. Pre Aktuality.sk to potvrdil samotný Kysel, podľa neho je logické, že prípad prebral práve on, lebo v minulosti dozoroval kauzy sýkorovcov a jeden z obvinených v kauze Judáš je trestne stíhaný práve za skutok, ktorý so sýkorovcami súvisí, uvádza portál aktuality.sk.
Fico sa postavil na stranu prokurátorky Kučerkovej

V piatok predseda Smeru a bývalý premiér Robert Fico oznámil, že podal na prokurátorov Šureka a Repu trestné oznámenie. Urobil tak na základe podania manželky vyšetrovateľa Mariána Kučerku, ktorý je v kauze Judáš obvinený. Tá totiž tvrdí, že ho vyhrážkami nútili k priznaniu. „Dostal som do ruky oficiálne podanie pani doktorky Kučerkovej, ktorá je prokurátorkou Krajskej prokuratúry v Bratislave. Táto prokurátorka podala zastupujúcemu generálnemu prokurátorovi podnet na podanie návrhu na disciplinárne konanie voči prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Ondrejovi Repovi a Michalovi Šúrekovi. Prokurátori špeciálnej prokuratúry podľa doktorky Kučerkovej vyvíjali hrubý nátlak na jej manžela, vyšetrovateľa NAKA,” skonštatoval v piatok Fico.



Podľa informácií Aktuality.sk sa ale prokurátor Ondrej Repa namietol v prípade už sám vo štvrtok, teda deň pred obvineniami zo strany predsedu Smeru-SD. TV JOJ v sobotu upozornila, že v prípadnom konflikte záujmov boli obaja prokurátori Šurek aj Repa. Ich výmena tak podľa nej nemusí súvisieť s trestným oznámením Roberta Fica, keďže svoju zaujatosť oznámili ešte skôr, ako pred novinárov predstúpil expremiér. Ex-vyšetrovateľ Kučerka čelí podozreniu, že zmietol zo stola prípad, v ktorom figuroval synovec exministra hospodárstva Petra Žigu, Štefan. Ten sa mal so svojou firmou zapojiť do tzv. karuselového podvodu.

Fico: zadržanému sa na špeciálnej prokuratúre vyhrážali, že bude "srať krv"
04 | 12 | 2020 | sefredaktor

Dvaja zo zadržaných pri akcii Judáš sú už za mrežami

Bývalý šéf jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník tvrdí, že Žigovci za zahladenie kauzy zaplatili 50-tisíc eur, ktoré mu osobne odovzdal Norbert Bödör, exminister Peter Žiga ale akékoľvek obvinenia smerom k jeho osobe odmieta. Kučerka tiež vyšetroval prípad Filipa Rybaniča, ktorého odsúdili za to, že si pozeral účty Roberta Kaliňáka. Krajský súd v Bratislave vtedy označil postup polície pri výsluchu Rybaniča za „neprijateľný“. Od soboty prebiehajú Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prípravné konania, kde sudkyňa Pamela Záleská rozhoduje o väzbe pre všetkých zadržaných počas policajnej akcie Judáš. Dvoch z nich, bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností ministerstva vnútra Jozefa Reháka, obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny sýkorovci a prijímanie úplatkov, ako aj bývalého viceprezidenta Finančnej správy Daniela Čecha už do väzby poslala, informuje portál aktuality.sk.

Fico: zdá sa, že o tom, komu NAKA vykopne dvere, rozhoduju Matovič, Kliment a Repa
03 | 12 | 2020 | Karol Lím