Nemecko chce, aby sa jadrová dohoda pod vedením Bidena rozšírila o iránske balistické rakety
05 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Nemecký minister zahraničia v piatok vyhlásil, že krajina musí opätovne prerokovať iránsku jadrovú dohodu s USA, a to aj napriek postoju Teheránu, že sa nezúčastní na nových rozhovorov, ale vráti sa k pôvodnej dohode, informuje portál RT.


"Návrat k predchádzajúcej dohode nebude stačiť. Bude musieť existovať akýsi druh jadrovej dohody plus," uviedol Heiko Maas pre nemecký týždenník Der Spiegel.

Irán podpísal v roku 2015 Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) s Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom, Veľkou Britániou a USA, pričom výmenou za úľavu od ekonomických sankcií prijal obmedzenia svojich jadrových aktivít. Prezident Trump v roku 2018 od dohody odstúpil, ale v poslednom čase sa množili rozhovory o opätovnom prerokovaní dohody, keď sa krajiny pripravovali na možnosť, že sa prezidentom stane Joe Biden.

„Rok 2021 bude katastrofický,“ varuje OSN
Vedúci Svetového potravinového programu (WFP) vyslovil hrozivú predpoveď na najbližšie mesiace, pričom uviedol, že „katastrofické“ humanitárne krízy budú trvať do roku 2021, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Marek Molnár


"Rozhodujúce bude, či USA zmiernia ekonomické sankcie voči Iránu. Obe strany sa musia spojiť," ďalej poznamenal Maas. Vysvetlil tiež, že Nemecko dohodu potrebuje, „pretože nedôveruje Iránu“, pričom žiada, aby Teherán vyradil jadrové zbrane aj balistické rakety, ktoré podľa neho „ohrozujú“ Blízky východ.

Iránsky náprotivok Maasa, Mohammad Džavád Zaríf, vo štvrtok vyhlásil, že Teherán sa nebude usilovať o obnovenie „dvojročných rokovaní“ s USA a ďalšími signatármi JCPOA. Zaríf zopakoval predchádzajúce stanovisko Iránu, že by sa radšej vrátil k pôvodnej jadrovej dohode.

Nemecko dúfa, že s Bidenom dosiahne dohodu o plynovode Nord Stream 2
Nemecký minister zahraničia Heiko Maas očakáva, že dlhoročná téma projektu ruského plynovodu Nord Stream 2 bude vyriešená po nástupe Joe Bidena do funkcie prezidenta USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Marek Molnár