Nad Slovenskou sporiteľňou visí hrozba hromadnej žaloby bývalých zamestnancov
05 | 12 | 2020 I Petra Demková

Hlavný denník disponuje informáciou, že skoro 80 nedávno prepustených zamestnancov Slovenskej sporiteľne (SLSP)


pripravuje hromadnú žalobu proti svojmu niekdajšiemu zamestnávateľovi. Momentálne prebiehajú rokovania medzi bývalými zamestnancami a SLSP o mimosúdnom vyrovnaní.


Dôvodom by podľa našich informácií mal byť fakt, že za posledné mesiace v SLSP prišlo v skutočnosti k hromadnému prepúšťaniu, avšak tieto výpovede neboli prediskutované s vedúcou odborov SLSP Beatricou Melichárovou. Z diania vyplýva, že neboli dodržané všetky postupy, ktoré sa pri takomto prepúšťaní mali dodržať.

Oslovili sme s otázkami , , ktorá je podľa našich informácií na čele aktivity bývalých zamestnancov. "Našou snahou je v prvom rade riešiť veci mimosúdne. Zatiaľ nedávame žiadne žaloby. Pokračujem v rokovaniach so zamestnávateľom," reagovala na naše otázky Beatrice Melichárová, vedúca odborovej organizácie SLSP a ďalšie, doplňujúce otázky odmietla reagovať.

Moskva reformuje štátny aparát. Už žiadne dvojité občianstva ani účty v cudzích bankách
02 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Z vyjadrenia vyplýva, že naše základné informácie sú pravdivé a niečo sa za bránami SLSP skutočne deje. Podľa našich neoficiálnych informácií sa vedúca odborov postavila za prepustených aj preto, že zamestnanci boli vyhodení bez toho, aby vedenie svoje zámery s ňou, ako so šéfkou odborovej organizácie konzultovalo. To by naznačovalo porušenie zákona zo strany manažmentu SLSP. .

Jedným z argumentov skupiny prepustených je údajne aj fakt, že aj médiá o hromadnom prepúšťaní už v lete vedeli. Aj Denník SME priniesol v júni informáciu, že v SLSP sa bude hromadne prepúšťať. Okrem iného redaktor SME napísal, že: „Najväčšia retailová banka Slovenská sporiteľňa ohlásila podľa informácií Indexu v stredu svojim zamestnancom, že plánuje znižovať počet zamestnancov. Má ísť o program nazvaný ako Fit to Purpose alebo 5 + 5 + 5, ktorý súvisí s digitálnou transformáciou banky... Podľa informácií, ktoré banka zverejnila na intranete zamestnancom, by o prácu malo prísť do konca roka päť percent pracovníkov. Ďalších päť percent bude nasledovať do konca budúceho roka.... Koncom minulého roka banka zamestnávala 4081 ľudí. Ak by sa plány na škrty naplnili, o prácu by malo prísť do konca roka okolo 250 ľudí. Budúci rok ďalších približne 200 zamestnancov.... Osekávanie nákladov sa bude týkať predovšetkým ľudí v centrále banky v Bratislave. Pobočkových zamestnancov sa plán výraznejšie nedotkne.“

Hlavnému denníku sa zároveň podarilo z prostredia SLSP zistiť aj, že Slovenská sporiteľňa má v pláne v blízkej dobe ďalšie prepúšťanie, ktoré by spadalo parametrami do prepúšťania hromadného. Údajne sa má úplne zrušiť funkcia oblastných riaditeľov, čo by sa dotklo ďalších desiatok zamestnancov. Títo už vraj nebudú potrební, pretože SLSP za posledné obdobie zatvorila natrvalo niekoľko desiatok pobočiek.

Málo známy osud pokladu centrálnej banky Slovenského štátu v máji 1945
Osud zmiznutého zlata vojnového Slovenského štátu dnes zaujíma už len málokoho. Vieme však, že zásoby žltého kovu zo Slovenskej národnej banky na konci vojny zmizli, a to konkrétne niekde v okolí českého Týnca nad Sázavou. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Ivan Brožík