Farmaceutický gigant Pfizer nevzbudzuje dôveru, má za sebou mnohé škandály
05 | 12 | 2020 I Petra Demková

Čo vieme o spoločnosti, ktorá ponúka vakcínu proti vírusu Covid-19, ktorá by sa mala dostať aj k Slovákom? Gigant Pfizer je výrobcom svetoznámych liekov, avšak má za sebou aj mnohé škandály; desiatky poškodených detí a mnohé mimosúdne vyrovnania.


Pfizer je newyorská farmaceutická spoločnosť známa svojimi výrobkami proti bolesti, liekmi na upokojenie, či na potenciu. V roku 2017 to bola z hľadiska príjmov druhá najväčšia farmaceutická spoločnosť na svete. Avšak gigant v lekárskom priemysle pravidelne čelí právnym problémom a škandálom. V minulosti to boli obvinenia z marketingových podvodov, aj neschválených klinických skúšok. Informácie uvádza portál drugwatch.com.

Šéf Pfizeru si „nie je istý“, či ich vakcína zastaví šírenie choroby
Generálny riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Pfizer uviedol, že stále nie je jasné, či tí, ktorí dostanú vakcínu od jeho spoločnosti, budú schopní aj naďalej prenášať koronavírus na iné osoby, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár


 Spoločnosť Pfizer začala svoju činnosť pred viac ako 150 rokmi. Bola to dlhá cesta za úspechom, na ktorej sa z malej lokálnej spoločnosti vyvinula spoločnosť nadnárodná. Má za sebou veľa triumfov. Jej vedci boli za objavom kyseliny citrónovej, ktorá je významným prvkom známych amerických kolových nápojov. Pfizer je obrovským výrobcom penicilínu a vitamínu C, vyrába tiež lieky na poruchy endokrinologického a nervového systému, ale špecializuje sa aj na vakcíny a liečbu rakoviny, chorôb srdca a cukrovky. Tržby spoločnosti v roku 2017 dosiahli 52,5 miliárd dolárov. Pfizer zamestnáva viac ako 96 000 ľudí na celom svete. Najznámejšie lieky spoločnosti sú Advil, Viagra, Xanax a Zoloft. Pfizer vyrába aj známu vakcínu na prevenciu zápalu pľúc Prevnar.

V minulosti čelila spoločnosť Pfizer mnohým škandálom. Spotrebitelia obvinili spoločnosť Pfizer z predaja chybných výrobkov. Americká vláda obvinila spoločnosť zo zdravotníckeho podvodu. Časopis Fortune označil v roku 1997 spoločnosť Pfizer za najobdivovanejšiu farmaceutickú spoločnosť na svete, v roku 2017 však správa „Inštitútu reputácie“ v USA zaradila Pfizer na posledné miesto medzi 17 najlepšími výrobcami liekov, kvôli pokazenému dobrému menu. Spoločnosť Pfizer totiž dosiahla rekord v najväčšom urovnávaní sporov pre podvody v zdravotníctve a dostala najväčšiu pokutu, ktorá bola kedy na svete udelená ako trest, vo výške 2,3 miliárd dolárov. Stalo sa tak v roku 2009. V minulosti však súdy tisíce žalôb proti spoločnosti Pfizer aj zamietli.

Spoločnosť Pfizer čelí rastúcemu počtu súdnych sporov. Ľudia žalovali spoločnosť Pfizer napríklad pre liek Protonix. Žalujúca strana tvrdila, že spoločnosť Pfizer nevarovala pred rizikom problémov s obličkami. Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Protonix nebol ešte schválený pre použitie, avšak spoločnosť mu už robila reklamu a predávala ho (v rokoch 2000 a 2001).

V roku 2013 spoločnosť Pfizer súhlasila so zaplatením 55 miliónov dolárov na urovnanie trestných oznámení po tom, čo 10 000 žien podalo na spoločnosť žalobu pre rakovinu prsníka, súvisiacu s produktom Prempro. Približne 3 000 osôb podalo žalobu na Pfizer pre liek Chantix. Tvrdili, že Chantix navodzuje samovražedné myšlienky a spôsobuje vážne psychologické poruchy. V roku 2013 spoločnosť vyčlenila zhruba 288 miliónov dolárov na riešenie týchto prípadov. Jeden prípad sa ukončil mimosúdne, s nezverejnenou sumou, tesne pred súdnym procesom, v roku 2012.

Británia ako prvá krajina na svete schválila vakcínu od Pfizeru
Spojené kráľovstvo ako prvá krajina na svete oficiálne schválila očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na všeobecné použitie. Očkovať ňou začnú už na budúci týždeň. V stredu ráno o tom informoval portál britskej... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | tasr


V roku 2018 sa konalo viac ako 6000 súdnych sporov pre liečbu testosterónom. Podľa tvrdení žalobcov, produkty spoločnosti Pfizer s obsahom testosterónu spôsobili mŕtvicu, krvné zrazeniny a infarkty. Federálny súd uzavrel ďalší konsolidovaný spor v roku 2013. Išlo o produkt Effexor XR. Ten spôsobil vrodené chyby u detí. V roku 2014 spoločnosť Pfizer stiahla dve šarže svojho antidepresíva Effexor XR, pretože došlo k zámene s iným liekom, Tikosynom. Tikosyn bol objavený v baleniach lieku Effexor XR, ten je však liekom na srdce a Pfizer varoval, že kombinácia týchto dvoch liekov môže byť smrteľná.

Najväčší škandál sa však objavil už v roku 1996. Spoločnosť Pfizer vtedy uskutočnila neschválené klinické skúšanie na deťoch s meningitídou v Nigérii. Pokusy viedli k smrti 11 detí, desiatky ďalších zostali zdravotne postihnutých. Neoprávnený pokus bol vykonaný na 200 deťoch, s antibiotikom Trovan.

Trovan je liek, ktorého použitie je prísne limitované, pretože môže spôsobiť poškodenie pečene. Poranenie pečene v dôsledku užitia Trovanu môže viesť k zlyhaniu pečene a smrti. V roku 2011 vyplatila spoločnosť Pfizer štyrom rodinám, ktoré prišli o deti počas „Trovanových procesov“, 700 000 dolárov. Spoločnosť následne zriadila aj fond vo výške 35 miliónov dolárov pre ľudí, ktorých pokus zasiahol. Spoločnosť Pfizer súhlasila aj so sponzorovaním zdravotných projektov v Nigérii.

Firmy Pfizer a BioNTech požiadali EÚ o schválenie svojej vakcíny
Spoločnosti Pfizer a BioNTech odovzdali svoju očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 na núdzové schválenie Európskej liekovej agentúre (EMA). Obe firmy to v utorok uviedli v oznámení. Cieľom je sprístupniť túto vakcínu v Európe do konca roka,... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | tasr