Elektromobil i dobývanie vesmíru - úspešný príbeh vizionára Elona Muska
05 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Vďaka trendom k elektromobilite je Tesla s výrazným náskokom automobilkou s najvyššou trhovou hodnotou na svete – až 550 miliárd dolárov, píše nemecký portál n-tv.deTáto skutočnosť dáva jej šéfovi, 49-ročnému Elonovi Muskovi, obrovské možnosti na využitie akcií Tesly ako akvizičnej meny.


Ostatné automobilky svojou burzovou hodnotou hrajú len druhú ligu. Hodnota VW je aktuálne na úrovni 78 miliárd eur, Daimleru 60 miliárd a BMW 44,5 miliardy eur. Musk pritom nevylučuje spoluprácu s tradičným automobilkami, ktoré majú v ponuke elektromobily, dokonca je v hre aj možná fúzia, ak bude ponuka efektívna.


Musk vyzýva zamestnancov na väčšie šetrenie


Napriek veľmi priaznivému vývoju ceny akcií Tesly Musk paradoxne vyzýva svojich zamestnancov na väčšie šetrenie. Poukazuje okrem iného na to, že Tesla si síce vylepšuje svoj zisk predajom emisných kvót CO2, ale hlavné podnikanie toľko nezarába. Cieľom je, aby vozidlá Tesly boli cenovo dostupnejšie, a preto  výdavky musia byť viac „smart“. Bol by rád, ak sa cena za Teslu elektromobil dostala do troch rokov na úroveň 25-tisíc dolárov.


Nemecký portál n-tv.de tiež pripomína, že Musk buduje fabriku Tesly v Grünheide pri Berlíne. Tá by mala od budúceho roku vyrábať až do 500-tisíc elektrických automobilov ročne. Časom by sa mala stať aj najväčším výrobcom batérií na svete. Továreň zamestná až 12-tisíc ľudí.


Vie si predstaviť, že by bol raz pochovaný na Marse


Šéf Tesly upriamuje svoju pozornosť aj na autonómne vozidlá, a chce ich dostať ďalej ako väčšina vývojárov. Pri ich konštrukcii by sa zriekol finančne nákladných laserových radarov a vystačil by si „len“ s kamerami a radarovými senzormi.


Musk stojí aj na čele vesmírnej spoločnosti SpaceX. Vie si predstaviť, že by mohol byť raz pochovaný na Marse. „Všetci raz musíme zomrieť, a ak by bola taká možnosť, prečo nezavŕšiť svoju životnú púť práve na Marse.“ Súčasne varuje, že umelá inteligencia môže byť pre ľudstvo nebezpečnejšia než jadrová bomba, dodáva na záver nemecký portál n-tv.de.