"Mám naozaj úprimnú snahu deťom pomôcť vrátiť sa do škôl", tvrdí Matovič. Kde je ale potom chyba?
04 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Návrat detí do škôl bola jedna z najdôležitejších tém uplynulých dní, pretože školáci sú už doma od začiatku septembra a sily, ba občas aj nervy, dochádzajú už i rodičom. Premiér im odkázal, že celú vec preberá do svojich rúk. Stalo sa.


Spory okolo návratu detí do škôl boli najmä medzi Igorom Matovičom a šéfom rezortu školstva Branislavom Gröhlingom, ktorému neprešli ani dva jeho plány na návrat detí do školských lavíc. Síce chcel vypracovať ďalší, premiér ho ale stopol s tým, že teraz už preberá situáciu do svojich rúk on. Svoje rozhodnutie zdôvodnil, ako je to u neho zvykom, v statuse na sociálnej sieti.
Výhovorky niektorých zástupcov škôl ho už úúúprimne prestali baviť

Hneď v úvode položil Matovič rečnícku otázku, čo deti patria do škôl, aby si na ňu vzápätí ak odpovedal: „Patria.“ A pustil sa do vysvetľovania. „Preto som pred mesiacom prišiel s návrhom na tzv. Komunitné testovanie s cieľom dostať od 30. novembra všetky deti do škôl. Bohužiaľ, našim koaličným partnerom bol tento plán verejne ponížený a zamietnutý. Minulý týždeň však Ústredný krízový štáb (UKŠ) prijal rozhodnutie, že tzv. Komunitné testovanie škôl je naozaj reálna cesta, ako školy otvoriť a udržať ich pre deti covid-bezpečné počas nasledujúcich mesiacov pandémie,“ začína svoj status premiér, podľa ktorého preto krízový štáb poveril ministerstvo školstva vypracovať plán, ako umožniť tým deťom z II. stupňa ZŠ a stredných škôl, ktoré sa podrobia testovaniu, aby mohli byť prítomné priamo na výučbe vo svojej škole. S tým, že ostatným deťom by bola naďalej poskytovaná výučba dištančnou formou.



Matovič ďalej tvrdí, že sa zvali oficiálni zástupcovia škôl, že nie sú schopní nič také zorganizovať. „ozvali sa tí aj oní ... jednoducho samé výhovorky a mňa to už prestalo úúúprimne baviť. Jednoducho - miesto snahy a plánu, ako školy podľa rozhodnutia ÚKŠ otvoriť, len spŕška samých výhovoriek, ako sa to nedá, nedá, nedá.“ Práve pre tieto výhovorky on sám preto oslovil priamo viacerých riaditeľov a zriaďovateľov škôl či naozaj nevedia zorganizovať bezpečné otvorenie škôl podľa zadania Ústredného krízového štábu. „ Odpoveď? Veľmi by chceli a všetko pre to urobia, len potrebujú noty. Preto som sa rozhodol, všetkým spochybňovačom a vyhováračom osobne dokázať, že ak existuje úprimná snaha deťom pomôcť, všetko sa dá ... len treba naozaj chcieť = rozhodol som sa zorganizovať pilotné otvorenie škôl doslova s pár ľuďmi priamo z Úradu vlády,“ vysvetľuje premiér Matovič prečo sa rozhodol tak, ako sa rozhodol.

Návrat detí do škôl je ohrozený, Mikas: Predstavuje to riziko šírenia infekcie
Návrat detí do škôl predstavuje riziko šírenia infekcie novým koronavírusom. Zvýši sa aj mobilita ľudí. Uviedol to hlavný hygienik SR Ján Mikas pred utorkovým rokovaním ústredného krízového štábu. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Michal Filek/TASR

Za dva dni chce Matovič urobiť to, čo malo byť už dávno hotové

Predseda vlády v statuse ďalej píše, že po oznámení svojho úmyslu dostať deti do škôl sa spustila lavína dopytov z desiatok ďalších škôl z celého Slovenska, že aj oni by sa radi pridali. „Volali, písali, volajú a píšu riaditelia, rodičia, starostovia či primátori. A priamo aj deti či študenti. Priznávam, teší ma to, lebo už len ten záujem svedčí o tom, že nie neustále výhovorky, ale vykásané rukávy sú cesta, ako deti do škôl dostať,“ hrdo hlási Matovič aká mu prišla odozva na jeho nápad a sľubuje, že teraz dáva dokopy všetky inštrukcie, povolenia, žiadosti či zmluvy a organizuje mimoriadne zasadnutie vlády, zabezpečí testy, ale aj prijatie uznesení a potrebnej vyhlášky.

„Za dva dni chceme urobiť to, čo mohlo byť už dávno týždne hotové. Držte palce, aby sme všetko so cťou stihli, cez víkend testovali a od pondelka prvé deti do škôl nastúpili,“ vyzýva a burcuje ľudí Matovič. Premiér ďalej píše, že zatiaľ chystajú otvorenie len asi 10 škôl, ktoré kontaktovali ako prvé, a ktoré prejavili ochotu. V prípade, ak stihneme všetko nachystať do piatku doobeda a bude považovať za bezpečné, aby sa zapojili aj všetky ostatné školy, ktoré sa zapojiť chcú a vedia, dnes poobede túto možnosť zverejní a poskytne k tomu všetko potrebné. „... a možno otvoríme aj stovky odvážnych škôl,“ pridáva na konci ďalší odvážny plán.

Parádny nápad Kežmarčanov. Nič neporušili a ich deti chodia už do školy!
Z dištančného vyučovania, ktoré trvá prakticky od začiatku školského roka sú už frustrovaní nielen žiaci či ich rodičia, ale aj pedagógovia. Politici, ale i samotné školy vymýšľajú, ako čo najskôr vrátiť deti do lavíc a pritom neporušiť vládou... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Prečo oslovil školu svojich dcér ako prvú? Lebo do toho chceli ísť!

Matovič sa v statuse rozhodol vysvetliť aj to, prečo najskôr oslovil školu, kde chodia jeho dcéry Rebeka a Klárka „Lebo, ak všade počúvam, ako sa to nedá ... tak, logicky, najprv zavolám do školy, ktorú mám najbližšie (300m) od domu, aby mi povedali, či sa to fakt nedá ... a keď mi povedia, že do toho chcú ísť, tak im, logicky, zrazu nepoviem, že vy nemôžete, „lebo Rebeka a Klárka“ ... to však hlupák nepochopí,“ skonštatoval premiér, ktorý ale nevysvetlil, koho tým hlupákom vlastne myslel.

„Ak sa aj vy zaujímate o otvorenie vašej školy, tu je stručné zadanie ÚKŠ voči ministerstvu školstva, ktoré malo splniť: 1) škola (zriaďovateľ) si musí vedieť zorganizovať pravidelné pretestovanie všetkých žiakov II. stupňa ZŠ (alebo strednej školy) a aspoň jedného rodiča žijúceho v spoločnej domácnosti plus všetkých zamestnancov školy; 2) následne škola umožní všetkým žiakom s negatívnym výsledkom na Covid-19 prezenčnú výuku priamo v škole a ostatným žiakom zabezpečí dištančné vzdelávanie; 3) štát poskytne škole antigénové testy a predbežne 5 eur na test ako príspevok na zabezpečenia výdavkov s testovaním,“ píše v samom závere Matovič, ktorý ešte vyzýva tých odvážnych riaditeľov a zriaďovateľov škôl, ktorí by sa chceli k premiérovej myšlienke pripojiť, aby dali o sebe vedieť na: [email protected]. „V momente, ak budeme mať všetko vybavené, pošleme vám inštrukcie a vy sa rozhodnete, či sa pridáte a radosť deťom urobíte,“ uzatvára status Matovič.

Osuský (SaS) sa postavil Matovičovi - do škôl patria všetky deti!
To, čo sa deje v posledných dňoch a hodinách v súvislosti s (ne)otváraním škôl na Slovensku, presahuje všetky medze logického chápania, nehovoriac o slušnosti a morálnosti. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020