Arabský svet sa pýta: Prečo EÚ smúti za otcom iránskej jadrovej bomby? (Chalíd Abú Toameh)
04 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Chalída Abú Toameho (Gatestone Institute)


Zatiaľ čo Európska únia odsúdila zabitie iránskeho jadrového vedca Mohsena Fakhrizadeha, ktorý je všeobecne považovaný za otca moderného iránskeho jadrového programu, mnoho Arabov a moslimov vyjadrilo úľavu, zamýšľa sa Chalíd Abú Toameh, novinár pôsobiaci v Jeruzaleme.


Odsúdením zabitia Fakhrizadeha sa EÚ ocitla na strane palestínskych teroristických skupín, ako sú Iránom podporovaný Hamas a palestínsky Islamský džihád. Tieto frakcie spolu s libanonskou teroristickou skupinou Hizballáh, ďalším iránskym splnomocnencom a Moslimským bratstvom tiež vyjadrili pobúrenie nad zabitím vedca.

Iránski splnomocnenci sú očividne rozrušení, pretože vraždu vedca považujú za prekážku dosiahnutia teheránskeho cieľa eliminácie „sionistickej entity“. Iránci musia byť s EÚ veľmi spokojní, pretože Európa vyjadrila sústrasť rodine Fakhrizadehovej a ďalším, ktorí mohli byť zabití pri útoku na jeho konvoj.

Aj Iránom podporované teroristické skupiny a ich vodcovia vyjadrili sústrasť nad zabitím vedca. Vodca hnutia Hamas Ismail Haniyeh počas telefonátu s iránskym ministrom zahraničných vecí Javadom Zarifom vyjadril  sústrasť "menom palestínskeho vedenia a Hamasu."

Farage: Francúzsko-britská dohoda o migrantoch je nanič
Pokiaľ britská vláda neprijme austrálsku politiku „vracania lodí“ v Lamanšskom prieplave, dohoda medzi Francúzskom a Spojeným kráľovstvom príliš neprispeje k zastaveniu prílivu ilegálnych migrantov, uviedol pre portál Breitbart vodca brexitu Nigel... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Ostatní Arabi a moslimovia však nemôžu pochopiť tých, ktorí smútia nad smrťou nebezpečného muža, ktorého hlavnou úlohou bola výroba jadrových zbraní. Slová týchto Arabov a moslimov, samozrejme, smerujú aj k vysokému predstaviteľovi Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepovi Borrellovi. Jeho hovorca totiž 28. novembra 2020 vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil atentát na Fakhrizadeha ako trestný čin, ktorý „je v rozpore so zásadou rešpektovania ľudských práv, ktorá EÚ predstavuje“.

Vo vyhlásení sa uvádzalo: „Vysoký predstaviteľ vyjadruje sústrasť rodinným príslušníkom zabitých osôb a zároveň si želá okamžité uzdravenie všetkých ďalších osôb, ktoré mohli byť zranené.“

Saudský spisovateľ Tarík Al-Hamíd pripomenul EÚ a iránskym splnomocnencom, že Fakhrizadeh nebol len nejakým nevinným vedcom. „Smrť sa neoslavuje, ale iránsky vedec Mohsen Fakhrizadeh, veliteľ iránskej revolučnej gardy, nebol vedcom, ktorý objavil vakcínu proti koronavírusu. Bol otcom iránskej jadrovej bomby,“ napísal Al-Hameed.

Francúzi rozbehli masívnu ofenzívu proti náboženskému extrémizmu
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


"Projekt tohto iránskeho vedca je skôr projektom zla a schémou zla pre celý región. Je dôležité vysvetliť to tým, ktorí sa ponáhľali vyjadriť sústrasť Iráncom. Samozrejme, prví smútiaci boli Hizballáh, Moslimské bratstvo, Hamas, Turecko, Katar a Assadov režim v Sýrii. Odsúdenie zabitia iránskeho vedca týmito teroristickými stranami alebo štátmi podporujúcimi terorizmus, ako je Turecko a Katar, je údaj, ktorý identifikuje vzťah medzi týmito krajinami a Iránom."

Hamíd ďalej uviedol, že tí, ktorí odsúdili zabitie vedca, sú symbolmi pokrytectva v regióne a pýta sa: „Ako môže niekto odsúdiť zabitie človeka, ktorý celý svoj život zasvätil výrobe tej najhoršej bomby pre zlý režim? Neodsudzujú však zabíjanie nevinných ľudí v regióne zo strany Iránu. Irán zabíja Sýrčanov, Iračanov a Libanončanov, ničí Jemen a sponzoruje všetky teroristické skupiny v našom regióne."

Hamíd vyzval na odsúdenie tých, ktorí oplakávajú Fakhrizadeha a odsúdili jeho atentát.

Šéf OSN chce globálnym resetom predísť klimatickej apokalypse
Príroda je odhodlaná zničiť ľudstvo povodňami, hladomorom, ohňom a stúpaním hladiny morí, vyhlásil v stredu generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Prorokuje, že nadišiel čas, aby sme činili pokánie a napravili svoje konanie prostredníctvom... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Saudský politický analytik Mohammed Al-Saíd napísal, že „narušenie prístupu iránskeho režimu k jadrovým zbraniam je dlhodobou službou pre ľudstvo“. Uviedol, že „nie je rozumné, aby zaostalý represívny teroristický režim získal jadrovú zbraň“. Irán, ako zdôraznil Al-Saíd, považuje jadrové zbrane za nástroj, „ktorý mu umožní obsadiť zvyšok sveta“.

Al-Saíd uviedol, že mulláhovia z Teheránu „nedisponujú ani minimom islamskej morálky, ktorá by im bránila v páchaní zverstiev a ich rekordné množstvo zločinov je príkladom. Irak, Jemen a Libanon sú toho dôkazom“. S odkazom na vládcov v Iráne poznamenal: "Hovoríme o gangu, ktorý uniesol Irán a jeho ľudia sa stali jeho zajatcami. Snaží sa uniesť celý región, poháňaný intenzívnou nenávisťou voči Arabom. Je prijateľné dovoliť mu vyrábať jadrové zbrane a používať ich na zabíjanie miliónov ľudí?“

Celosvetové ceny potravín dosiahli šesťročné maximum
Celosvetové ceny potravinárskych komodít zaznamenali v novembri prudký medziročný nárast, ktorý sa dostal na takmer šesťročné maximum, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Emirátsky spisovateľ Muhammad Nafe poukázal na to, že tí, ktorí ronia slzy nad zabitím iránskeho vedca, „zabudli, že je zodpovedný za najnebezpečnejší program výroby iránskych jadrových zbraní a balistických rakiet, ktorý ohrozuje bezpečnosť celého regiónu."

Nafe sa čudoval, prečo tí, ktorí smútia za Fachrizadem mlčali o chaose a nestabilite, ktorú iránsky režim podnietil vo viacerých arabských krajinách vrátane Iraku, Sýrie a Jemenu, ako aj o prenasledovaní tisícov Iráncov doma. Uviedol, že nebezpečné spojenectvo medzi islamistami a iránskym režimom spôsobilo arabskému svetu katastrofu. "Arabi," dodal, „si teraz viac uvedomujú vážnosť tohto spojenectva“.

Na rozdiel od EÚ saudský politický analytik Abdullah Otaibí neoplakáva zabitie iránskeho vedca. Pripomenul Európanom a zvyšku sveta, že iránsky režim „neváhal v posledných štyroch desaťročiach použiť atentáty ako zbraň“ proti svojim politickým oponentom.

Čína bude mať do konca roka k dispozícii 600 miliónov dávok vakcín
Vedec zodpovedný za vývoj vakcín v krajine v piatok uviedol, že Čína bude mať 600 miliónov dávok vakcíny na Covid-19 pripravených na použitie už v tomto roku, informuje portál SCMP. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


„Iránsky režim si za jednu zo svojich zbraní zvolil aj atentáty ... Všetky odvetvia iránskeho režimu v regióne používajú rovnakú metódu v Iraku, Sýrii, Jemene a Libanone, kde atentáty páchal Hizballáh dlhší čas. Tieto zločiny sú jednou z obľúbených zbraní iránskeho režimu," zdôraznil analytik.

Otaibí, ktorý netajil podporu zabitiu Fakhrizadehu, varuje:  "Iránsky režim teraz dúfa, že Joe Biden nahradí Baracka Obamu a vydláždi cestu pre návrat k "chybnej" jadrovej dohody medzi veľmocami a Iránom."

Súdiac podľa reakcií týchto a ďalších Arabov a moslimov sa zdá, že chápu, že iránsky režim je vždy v strehu, aby narušil bezpečnosť a stabilitu na Blízkom východe. Úprimne sú znechutení EÚ a ďalšími pokrytcami, ktorí odsúdili zabitie Fachrizadeha.

Šéf Pfizeru si „nie je istý“, či ich vakcína zastaví šírenie choroby
Generálny riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Pfizer uviedol, že stále nie je jasné, či tí, ktorí dostanú vakcínu od jeho spoločnosti, budú schopní aj naďalej prenášať koronavírus na iné osoby, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Títo Arabi a moslimovia navyše vysielajú Bidenovi dôrazný odkaz: Iránsky režim zostáva smrteľnou hrozbou a návrat k jadrovej dohode dosiahnutej pod Obamovou správou by mnohí Arabi a moslimovia považovali za katastrofálnu zradu a smrteľnú hrozbu pre svoje krajiny.

Chalída Abú Toameh, ocenený novinár pôsobiaci v Jeruzaleme, je členom Shillman Journalism Fellow v Gatestone Institute.

OSN odstraňuje kanabis zo zoznamu nebezpečných drog
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková