Parádny nápad Kežmarčanov. Nič neporušili a ich deti chodia už do školy!
03 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Z dištančného vyučovania, ktoré trvá prakticky od začiatku školského roka sú už frustrovaní nielen žiaci či ich rodičia, ale aj pedagógovia. Politici, ale i samotné školy vymýšľajú, ako čo najskôr vrátiť deti do lavíc a pritom neporušiť vládou nariadené protiepidemiologické opatrenia.


Keďže Ústredný krízový štáb nepustil v decembri žiakov do škôl a nepovolil tak obnoviť povinnú dochádzku, v Kežmarku už odmietli čakať až na január, ale a rozhodli sa, že ich školopovinné deti zasadnú do lavíc už pred Vianocami. Paradoxne, využiť na to chcú nariadenie o zhromažďovaní, informuje portál 1.pluska.sk.
Vyučujú a pritom neporušili žiadne z nariadení

Celý fígeľ, ktorý vymysleli Kežmarčania, je v tom, že každý deň sa bude v jednej triede učiť päť žiakov spolu s učiteľom a ostatní sa k nim pripoja cez internet a počítače z domu. Ďalší deň si sadnú do lavíc iní žiaci, a takto sa počas týždňa vystrieda v škole celá trieda. „Využijeme nariadenie, ktoré umožňuje stretávanie sa malého počtu osôb,“ vysvetlil fintu ako vrátiť deti školských lavíc primátor mesta Ján Ferenčák. Týmto „jednoduchým fígľom“ chcú spoločne zabrániť nepriaznivým následkom na psychike detí, ktoré sa môže prejaviť pre dlhotrvajúce dištančné vzdelávanie detí a sociálnu izoláciu. V Kežmarku pôjde celkovo o žiakov štyroch základných škôl.

Pellegrini: Urobiť zo žiakov rukojemníkov je nehoráznosť
Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho kritizujú, že napriek utorňajšiemu (1. 12.) zasadnutiu ústredného krízového štábu (ÚKŠ) sa základné školy pre druhý stupeň a stredné školy stále neotvárajú. Poslanci strany Hlas-SD chcú preto v januári... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | tasr

Namiesto testovania postačí vyhlásenie rodičov

Zvláštne však je, že pred vstupom do školy nebudú žiakov testovať, ale postačí len vyhlásenie rodičov o tom, že nie sú nakazení. O tento spôsob vyučovania prejavili veľký záujem aj samotní rodičia. „Deti v školskom prostredí dokážu prijať viac vedomostí, aj vďaka tomu, že sú v priamom kontakte s učiteľom a spolužiakmi,“ tvrdí Tokarčík a zdôrazňuje, že novým spôsobom výučby neporušia nariadenie hlavného hygienika o stretávaní sa najviac šiestich osôb. Pre takýto v súčasnej dobe „neštandardný“ krok sa rozhodli najmä preto, že deti sú často doma samé, pretože ich rodičia pracujú, a čo je možno ešte dôležitejšie, rodičia im nedokážu učivo vysvetliť tak ako učiteľ.

Niektoré školy sa otvoria, testovanie preberá generál Matovič
Premiér SR Igor Matovič (OĽANO) preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Michal Filek/tasr

Neštandardný krok a super nápad ocenili aj rodičia

Šéf mestského odboru školstva Ladislav Petras si myslí, že deti pri dištančnom vzdelávaní pomaly stratili kontakt medzi sebou, čo nie je v poriadku ani z hľadiska psychohygieny.„Keby sme ich aspoň raz-dvakrát do Vianoc dostali do školy, bolo by to super. Teraz sa deti viac túlajú po meste, zgrupujú sa, rodičia sa im nemôžu venovať, lebo chodia do práce. Až sedemdesiat percent rodičov navyše vraví, že majú aj zvýšené finančné požiadavky. Tretina zase tvrdí, že im nevedia s úlohami pomôcť,“ prízvukuje Ladislav Petras. Nápad kežmarskej radnice privítali i rodičia, za ktorých napísala Daniela Moravská Chlebničanová na sociálnu sieť primátorovi: „Cením si váš postoj k problematike návratu deti do škôl. Máte moje uznanie!“ Aj na tomto prípade je vidieť, že kde je vôľa, tam je aj cesta a možno by sa nad tým mohli zamyslieť nielen všetci zodpovední politici, ale aj na krízovom štábe.

"Prerušenie vyučovania na školách na neurčitú dobu je protiprávne", hovorí Ján Čarnogurský
Obmedzenie práva na vzdelanie bolo vykonané pánom ministrom školstva Gröhlingom na základe rozhodnutia z 23.10.2020, ktorým nariadil prerušenie vyučovania na základných a stredných školách do odvolania s účinnosťou od 26.10.2020. Pán minister... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík