Situácia je zlá, lockdown je vraj na spadnutie. Buď do Vianoc, alebo počas nich
02 | 12 | 2020 I Michal Filek

Zdá sa, že celoplošné testovanie nezabralo tak, ako sa nádejal premiér Matovič. Odborníci, ktorých denník SME oslovil, ako aj nemocnice upozorňujú, že koronavírus opäť silnie. Prejavuje sa to najmä na nárastoch pacientov v nemocniciach. V niektorých ich majú najviac od marcového začiatku pandémie. Odborníci hovoria, že loskdown je pred Vianocami nevyhnutý. Inak nastanú dramatické obmedzenia cez sviatku. Napísal denník SME. 


"Už desať dní sa zhoršuje situácia a dosť rapídne," vraví matematik Richard Kollár. Hovorkyňa bratislavských hygienikov Katarína Nosálová pomenovala problémy: Rastie počet nakazených v nemocniciach, pričom v niektorých je ich najviac od vypuknutia pandémie. Rastie počet nakazených a preťažených zdravotníkov. Nedá sa pritom vylúčiť, že to môže súvisieť s protestami zo 17. novembra.


Situácia sa zhoršila v Bratislavskom kraji. "Od konca októbra sme zaznamenali výraznejšie zvýšenie hospitalizovaných pacientov," hovorí pre sme.sk aj Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava. ďalším možným dôvodom môže byť, že do hlavného mesta dochádzajú ľudia z Trnavského a Dunajskostredského okresu, kde je zvýšený výskyt koronavírusu.

SME ďalej uvádza, že počet hospitalizovaných sa zvyšuje aj aj v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach, v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, Fakultnej nemocnici v Žiline a neklesá v trenčianskej fakultnej nemocnici.

Naď verí v prirodzený vianočný lockdown, ktorý upokojí situáciu
Minister obrany Jaroslav Naď verí, že vianočný lockdown príde prirodzene a podarí sa upokojiť situáciu. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády. Zároveň poukázal na to, že situácia s novým koronavírusom na Slovensku je mierne negatívna, ale "nie... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | tasr

Za nárastom prípadov môže môže byť to, že ľudia nedodržiavajú protiepidemické opatrenia. "Mám trošku pocit, akoby negatívni z prvého kola testovania mali pocit, že sa vyhralo," odhaľuje hlavná epidemiologička kľúčový sebaklam, v ktorom žijú tisícky ľudí na Slovensku. "Akoby ľudia mali pocit istoty, že sa nič nemôže stať a zmeniť."


Matematik Kollár povedal pre SME, že ak sa neurobia opatrenia, znova nabehneme na krivku, ktorá kopírovala Českú republiku a z ktorej sme podľa Matoviča a Krajčího zišli. Krajina má podľa neho dve možnosti. "Jedna možnosť je urobiť silné opatrenia ešte pred Vianocami, aby sme cez ne mohli žiť voľnejšie. Druhá možnosť je, že sa urobia len udržiavacie opatrenia a cez Vianoce to bude omnoho prísnejšie," tvrdí matematik.


"Na to, aby sme situáciu zmenili, nepomôže nič iné ako radikálne obmedzenie mobility, akým je lockdown," vysvetľuje Bražinová.


Hlavná epidemiologička si myslí, že by sa malo pokračovať v testovaní, ale malo by byť cielené. Zamerané na konkrétne skupiny obyvateľstva, napríklad zamestnancov vo firmách alebo na konkrétne postihnuté regióny. Momentálne napríklad Horné Považie v okolí Ilavy a Púchova. Uzavrel sme.sk.


Krajčí: Pravidelné testovanie by bolo cestou uvoľnenia opatrení
Pravidelné testovanie obyvateľstva antigénovými testami by mohlo byť spôsobom, ktorým by sa darilo krivku infikovaných novým koronavírusom zrážať nadol. Prinieslo by to uvoľnenie opatrení, napríklad v podobe otvárania škôl či možno reštaurácií. Po... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | tasr