Chmelár: Až teraz sa začína skutočný súboj mafie so štátom
02 | 12 | 2020 I Michal Filek

Eduard Chmelár si v súvislosti so zadržaním Jaroslava Haščáka na svojom facebooku pripomenul, ako pred deviatimi rokmi zorganizovali prvý verejný protest proti vláde oligarchie na Slovensku. Včerajšom vníma ako zázrak. "No až teraz sa začína skutočný súboj mafie so štátom," hovorí. 


Nikto nie je nedotknuteľný, píše Chmelár a svoje rozprávanie začína správou tasr z 15. októbra 2011, ktorá napísala, že niekoľko stoviek prevažne mladých ľudí protestovalo na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí a neskôr pred sídlom spoločnosti Penta proti vplyvu podnikateľských skupín na rozdeľovanie bohatstva štátu. "V skutočnosti, bez ohľadu na výsledky volieb na Slovensku, vládnu stále tí istí – dve až tri finančné skupiny a päť, možno šesť veľkopodnikateľov, povedal jeden z organizátorov, Eduard Chmelár." Dodal, že zatiaľ čo zisk súkromných bánk na Slovensku vzrástol tento rok o vyše 60 percent, bežní ľudia si majú pre následky krízy uťahovať opasky.“

Toto bol prvý verejný protest proti vláde oligarchie na Slovensku. "Odvtedy, čo sme demonštrovali priamo pred sídlom Penty, ubehlo neuveriteľných deväť rokov a dnes mám pocit, že sa stal zázrak: Jaroslav Haščák skončil v rukách polície. Iste, treba krotiť očakávania, lebo zatknutých už bolo veľa a odsúdený nebol takmer nikto, ale už len za tento pocit to stojí. Dnešný deň symbolicky prináša jeden z najdôležitejších odkazov ponovembrovej histórie tejto spoločnosti: Nikto nie je nedotknuteľný. Je to extrémne dôležité pre atmosféru v spoločnosti a posilnenie viery v spravodlivosť," píše Chmelár.

Penta hovorí, že sa bude brániť. Podľa SaS ukáže možno Haščák na Fica
Razia v sídle finančnej skupiny Penta, ale hlavne zadržanie jedného z jej majiteľov prekvapilo najmä tých Slovákov, ktorí neverili, že niekedy dôjde aj na tohto finančníka, ktorý bol spájaný nielen s Marianom Kočnerom, ale predovšetkým s kauzou... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Je to, podľa neho dôkaz, že napriek Ficovým táraninám o mučení jeho komplicov a politických objednávkach si polícia robí svoju robotu dobre a treba ju za to oceniť. "Je to dôkaz, že tento boj nie je márny, aj keď v ňom väčšinou prehrávate, lebo najlepších právnikov v republike nemá štát, ale žiaľ, títo lotri. Odteraz už nikto, kto má špinu za ušami, nemôže pokojne spávať."

Zároveň Chmelár priznáva, že zatknutie všemocného šéfa Penty Jaroslava Haščáka je najväčším triumfom vlády Igora Matoviča.


Hoci dnes vraj Smer-SD spúšťa škodoradostné propagandistické tamtamy, nesmieme podľa Chmelára zabudnúť na dôsledky kauzy Gorila a vedieť rozumieť kontextu. "Na tých záznamoch totiž Fico prezrádza svojich tajných mecenášov a uisťuje Haščáka, že v budúcnosti môže počítať s Paškom. A tak na jednej strane jadro obsahu Gorily je síce o rozkrádaní štátu počas Dzurindovej éry, ale dozvedáme sa z nej i zámery budúcej vlády Smeru. A to, že sa za jeho éry hodnota Haščákovho majetku viac ako zdvojnásobila, je nepopierateľné."

Politický analytik a bývalý novinár však zároveň hovorí, že cesta k spravodlivosti je ešte dlhá. "Ale opakujem, dnešný deň je ako malý zázrak. Kto by si ešte pred pár mesiacmi pomyslel, že spravodlivosť si trúfne až na vrchol oligarchického rebríčka? Držme všetkým statočným a odvážnym policajtom palce, toto bola naozaj dobrá práca. No až teraz sa začína skutočný súboj mafie so štátom."

Zadržanie Haščáka vzbudilo pozornosť aj v zahraničí
Zadržanie jedného z najmocnejších finančníkov na Slovensku Jaroslava Haščáka neuniklo pozornosti ani v zahraničí. Slovenské médiá špekulujú, že by mohol byť zapletený do prípadu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý mohol odhalil... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová