Bratislava chce odňať čestné občianstvo Stalinovi a Gottwaldovi
02 | 12 | 2020 I Petra Demková

V čestných občianstvach chce mesto urobiť poriadok; niekomu odobrať a niekomu prideliť. Novým kandidátom na honor je Ján Pavol II. Informáciu priniesli Bratislavské noviny.


Bratislava sa bude zaoberať návrhom odňať čestné občianstvo sovietskemu diktátorovi Josifovi Stalinovi a prvému komunistickému prezidentovi Československa Klementovi Gottwaldovi. Zároveň bude posudzovať aj návrh na udelenie čestného občianstva hlavného mesta in memoriam pápežovi Jánovi Pavlovi II. Nositeľmi ceny sú aj Václav Havel, Milan Hodža, či Jozef Gregor Tajovský.

Návrh na odňatie čestného občianstva Stalinovi a Gottwaldovi prišiel zo strany podpredsedu Petržalského okrášľovacieho spolku, Ernesta Husku. Okrášľovací spolok sa pokúšal dosiahnuť odobratie honoru kontroverzným osobám už v minulosti, avšak u Nesrovnala so žiadosťou nepochodili.

Pápež žiada novú sociálnu spravodlivosť
Pápež František vyzval v nedeľu na „novú sociálnu spravodlivosť“. Chce budovať spoločnosť, v ktorej nebude malá skupina bohatých a ostatní zotročovaní touto elitou. Chce odstrániš štrukturálne príčiny chudoby a nerovnosti. Všetci dobrí ľudia by sa... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Podnety bude riešiť mestská komisia pre posudzovanie návrhov na udelenie a odňatie čestného občianstva hlavného mesta, ktorej zriadenie vo štvrtok schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Návrh na udelenie čestného občianstva in memoriam Jánovi Pavlovi II dal predseda Správnej rady Nadácie Antona Tunegu Ján Figeľ. Mestský parlament schválil, aby sa členmi mestskej komisie, ktorá sa bude takýmito podnetmi zaoberať, stali Zuzana Aufrichtová, Tomáš Korček, Peter Lenč, Elena Pätoprstá, Ivo Štassel a Rastislav Tešovič. Starostka bratislavského Starého Mesta a mestská poslankyňa Aufrichtová na rokovaní zastupiteľstva deklarovala záujem byť predsedníčkou tejto komisie.

Čestné občianstvo udeľuje hlavné mesto osobám, ktoré sa osobitne významným spôsobom zaslúžili o Bratislavu a jej obyvateľov či o mier a priateľstvo medzi národmi, alebo osobám, ktoré obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi. Čestné občianstvo možno udeliť aj cudzím štátnym príslušníkom. O udelení čestného občianstva sa vydáva listina, ktorú podpisuje primátor. Listina sa pečatí pečaťou Bratislavy. Čestný občan Bratislavy sa pri tejto príležitosti alebo pri svojej prvej návšteve hlavného mesta zapisuje do Zlatej knihy Bratislavy.

Mestské zastupiteľstvo môže udelené čestné občianstvo odňať, ak zo závažných dôvodov čestný občan tejto pocty nie je hodný.

Zmizol bez stopy. O konci prvého slovenského generála Rudolfa Viesta nevieme nič
Mnoho hrdinov bolo aktívnych v boji za slobodu, bez toho aby sme poznali, kedy a kde sa skončila ich pozemská púť. Jedným z najzaslúžilejších z nich bol generál Rudolf Viest, ktorému sa stal osudný november 1944. Vtedy zmizol v nemeckom zajatí. O... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík