Američania nenašli dôkazy o podvodoch pri víťazstve Bidena nad Trumpom
02 | 12 | 2020 I tasr

Americké ministerstvo spravodlivosti neobjavilo dôkazy o podvodoch, ktoré by boli také závažné, že by mohli ovplyvniť výsledky novembrových prezidentských volieb. V rozhovore pre agentúru AP to v utorok povedal šéf zmieneného rezortu William Barr.


"Do dnešného dňa sme nezaznamenali podvod v takom rozsahu, že by to mohlo ovplyvniť výsledok volieb," povedal minister.

Tím dosluhujúceho prezidenta Trumpa aj takmer mesiac po voľbách odmieta uznať volebnú porážku na úkor demokratického rivala Joea Bidena a dosiaľ stále hovorí o podvodoch, ku ktorým malo údajne dôjsť vo viacerých štátoch vrátane Georgie, Michiganu či Pensylvánie.

"Pri všetkej úcte k ministrovi spravodlivosti, nie je tu ani náznak, že by došlo k vyšetrovaniu zo strany ministerstva spravodlivosti," uviedli v reakcii na Barrove tvrdenia Trumpovi právnici Rudy Giuliani a Jenna Ellisová. "Budeme ďalej pokračovať v snahe o hľadanie pravdy prostredníctvom súdneho systému a zákonodarných orgánov (jednotlivých) štátov," dodali.

Trump znova vyhlásil, že vyhral voľby
Americký prezident Donald Trump v piatok počas prvého verejného vystúpenia za uplynulý týždeň znova vyhlásil, že "zvíťazil" v nedávnych voľbách. Znepokojenie nad jeho snahami zvrátiť výsledky vo svoj prospech však vyjadrili ďalší členovia jeho... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Trumpova kampaň v súvislosti s údajnými volebnými podvodmi už zmienila napríklad, že falošné hlasy mohli prísť od mŕtvych ľudí, či tiež to, že určité hlasovacie zariadenia boli naprogramované na sčítavanie hlasov v prospech Bidena, pripomína agentúra AFP. O zneplatnenie odovzdaných hlasov sa snaží - bez akýchkoľvek dôkazov - aj súdnou cestou. Dosiaľ však boli zamietnuté všetky žaloby, ktoré v tejto súvislosti podala v rôznych amerických štátoch.

Minister Barr v utorkovom rozhovore s AP konkrétne obvinenia Trumpových právnikov nekomentoval. Vyjadril sa však na margo podvodov, ktoré mali údajne zapríčiniť samotné hlasovacie zariadenia. V tejto súvislosti Barr uviedol, že sa vecou zaoberali ministerstvo spravodlivosti aj ministerstvo vnútornej bezpečnosti a dosiaľ neobjavili nič, čo by takéto tvrdenie dokazovalo. Minister dodal, že jediné potenciálne oprávnené tvrdenia o podvodoch sa týkajú veľmi konkrétnych prípadov i ľudí, nie však systémového zlyhania.

Barr je dlhodobo vnímaný ako lojálny spojenec Trumpa. V súvislosti s voľbami však viaceré médiá informovali, že Trump s ministrom údajne nebol spokojný. Dôvodom malo byť, že Barr nevyvinul úsilie na podporu jeho znovuzvolenia za prezidenta, v dôsledku čoho by mu mohlo hroziť prepustenie, pripomína AFP.

Trump oznámil, že opustí Biely dom, ak volitelia potvrdia Bidena ako prezidenta
Americký prezident Donald Trump vo štvrtok uviedol, že opustí Biely dom, ak zbor voliteľov zvolí za prezidenta USA jeho protivníka z Demokratickej strany Joea Bidena. Informovala o tom agentúra Reuters. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR