Šátek: Jankovská len licituje, v talóne má ešte veľké mená. Zatiaľ nedošlo na Trnku, Počiatka, Kaliňáka...
01 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Monika Jankovská sa síce rozhodla spolupracovať s políciou, zatiaľ to ale vyzerá skôr tak, že iba sonduje, čo by mohlo zabrať, aby si znížila trest, alebo aby ju aspoň pustili z väzby von. Z toho, čo doteraz prezradila jej však asi nevyjde ani jedno, ani druhé.


Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti síce začala vypovedať, podľa bývalého elitného vyšetrovateľa Jozefa Šáteka ale z jej strany je to skôr iba hra. Zatiaľ zrejme ponúkla iba časť svojich „vedomostí“, ktorými sa pokúša vykúpiť z väzby, no ak chce vo svojej hre o slobodu naozaj niečo získať, mala by začať „bonzovať“ aj na vysoko postavených komplicov, píše portál 1.pluska.sk.
Jankovská si necháva skryté a v talóne svoje žolíky

Jozef Šátek, ktorý napísal na verejnú sieť svoj pohľad na celú záležitosť okolo doterajších výpovedí Moniky Jankovskej je presvedčený, že Jankovská má v talóne ešte veľmi dôležité mená! Bývalý štátna tajomníčka sa síce pred vyšetrovateľom k viacerým trestným činom, ktoré sú jej kladené za vinu, síce priznala, vyrozprávala ich ale vlastnou optikou a pri viacerých z nich to dokonca pripomína skôr jej vyviňovanie. „K usvedčovaniu spolupáchateľov pristupuje pragmaticky a preto selektívne. Vyberá si zo svojich komplicov takých čo už sú pre ňu nepotrební alebo ich zločiny sú už zdokumentované tak, že im nepriťažuje, resp. jej časť zločineckého konania je tak dobre zdokumentovaná inými dôkazmi, že by bolo hlúposťou ich zapierať, preto ich priznáva, ale aj tie sa snaží vysvetliť inak v lepšom svetle, v lepšom pre ňu,“ píše v statuse Šátek.

Podľa elitného vyšetrovateľa sú v jej súvislosti veľmi dôležité iné veci. „Jankovská si necháva skryté a v talóne svoje žolíky, ona vie, že ich má a oni vedia, že ich môže vytiahnuť, ona zato očakáva protislužbu a oni vedia, že ju musia poskytnúť. Je to však vratká situácia, ktorá sa každou chvíľkou môže zmeniť v neprospech jednej či druhej strany váh. Hrá sa o čas a o trpezlivosť, pravdaže je treba zvažovať aj možnosť zvratu situácie nepredvídaným vstupom ďalšieho významného hráča, ktorý zmení pomer síl aj hodnotu jednotlivých vkladov,“ myslí si Jozef Šátek o tom, prečo bývalá štátna tajomníčka ešte nespomenula „veľké ryby“.



VIDEO: Trnka na uniknutej nahrávke spomína istý trezor na ministerstve, vraj sú v ňom "míny pre celé Slovensko"
Hlas podobný bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi spomína v uniknutej nahrávke istý trezor na ministerstve vnútra, ktorý má obsahovať zásadné tajomstvá štátu. Kompromitujúce materiály vraj môžu ohroziť vplyvných ľudí naprieč... Čítať ďalej
01 | 12 | 2019 | René Skalný

Musí začať novú hru o hlavy významných komplicov

Šátek si tiež myslí, že karty nerozdáva Jankovská a ani tí „ohrození“, ale polícia s prokuratúrou, ktorí ak sa uspokoja s výškou jej vkladov a ukončia hru, tak tým len nahrajú jej a jej komplicom. Ak však do hry zapoja aj ďalších významných hráčov, „prinútia prehodnocovať pôvodným hráčom svoje vklady a budú ohrození iní, zatiaľ v pozadí stojaci hráči, potom sa hra dostane na vyšší level.“ Jankovská sa podľa neho nemôže vykúpiť len tým, že sa prizná k tomu čo už je známe, ale musí sama prísť s tým, čo ešte známe nie je, začať novú hru o hlavy iných významných komplicov. „Vysoká politická hra o predčasné voľby je jedným z pokusov naznačiť jej, že komplici na ňu myslia a chcú zachrániť z rozpadávajúceho sa systému všetko a všetkých, čo za niečo stoja,“ myslí si bývalý elitný vyšetrovateľ.

Krehkosť celej situácie podľa Šáteka nespočíva len na Jankovskej, ale práve na tom, že v bezprostrednom ohrození je takých Jankovských viac, teda až príliš veľa. „Však svoje vie aj Kočner, Rusko, Zoro Kollár, Bödör, Kováčik, Gašpar, Slobodník, Hraško, Krajmer aj Krajmerová ... a to ešte nedošlo na takých ako je Trnka, Počiatek, Kaliňák a celý strapec oligarchov,“ píše v závere Jozef Šátek a dodíva, že „Najprv treba pochopiť situáciu, bývalý systém a postavenie hráčov, potom je treba systematicky, premyslene a vytrvalo paralyzovať jednotlivých hráčov či celé zoskupenia. Hrá sa o veľa, veď sa hrá o budúcnosť.“ Až najbližšie dni, aj na politickej scéne, teda ukážu, aké esá bude musieť Jankovská vytiahnuť z rukáva aby dokázala presvedčiť, že to so spoluprácou s políciou myslí naozaj vážne.

Počiatek je nahratý. Na Kočnerovom videu spolu s Trnkom preberá korupčné kauzy na najvyšších miestach!
Bývalý minister financií a ex-minister dopravy, Ján Počiatek je ďalší z aktérov na jednej z nahrávok z Kočnerovho archívu. Záznam robený zrejme skrytou kamerou v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku odhaľuje, ako sa obaja... Čítať ďalej
29 | 11 | 2019 | René Skalný