Poľsko a Maďarsko trvajú na vetovaní rozpočtu EÚ, no sú otvorené novým riešeniam
01 | 12 | 2020 I tasr

Poľsko a Maďarsko sú otvorené novým návrhom riešenia sporu s Európskou úniou (EÚ), v rámci ktorého sa krajiny vyhrážajú vetovaním dlhodobého európskeho rozpočtu a s ním spojeného plánu na oživenie ekonomík členských štátov Únie po koronakríze. Informovala o tom v pondelok večer agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu poľskej vlády Piotra Müllera.


Poľská a maďarská vláda blokujú rozhodnutie EÚ prerozdeliť medzi členské štáty celkovú sumu zhruba 1,8 bilióna eur. Čerpanie eurofondov však podlieha dodržiavaniu zásad právneho štátu, čo Budapešť a Varšava kritizujú.

Napriek kritike sú však premiéri týchto krajín podľa Müllera presvedčení, že dosiahnutie dohody s EÚ je možné. Zároveň však zdôraznil, že Poľsko a Maďarsko považujú "svojvoľne stanovené kritériá" právneho štátu za "nebezpečné" pre nasledujúcu európsku integráciu, ktoré "de facto môžu viesť k budúcemu rozbitiu EÚ, čo si neželá nikto," doplnil.

Maďarský kultúrny komisár označil Európu za „plynovú komoru Georga Sorosa“
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Hovorca poľskej vlády sa tak vyjadril po pondelňajšom stretnutí poľského premiéra Mateusza Morawieckého so svojím maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom vo Varšave, kde prebrali spoločnú stratégiu vetovania rozpočtu EÚ a súvisiaceho plánu obnovy. Ide o druhé spoločné stretnutie v rámci jedného týždňa po tom, čo sa pred pár dňami stretli v Budapešti, pripomínajú AP a Reuters.

Členské štáty by mali sedemročný rozpočet na roky 2021-27 vo výške asi 1,1 bilióna eur a s ním spojený plán obnovy po koronakríze vo výške približne 750 miliárd eur odsúhlasiť na najbližšom summite EÚ, ktorý bude 10. až 11. decembra. Rokovania o rozpočte vedie nemecké predsedníctvo EÚ.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok vyjadrila, že hodnoty právneho štátu tvoria "základ" EÚ. Zároveň však dodala, že dosiahnutie konsenzu na nadchádzajúcom summite nebude ľahké.

Maďarsko a Poľsko majú pravdu - tradičné hodnoty sú viac ako peniaze (Frank Furedi)
Komentár Franka Furediho (RT) Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková