Firmy Pfizer a BioNTech požiadali EÚ o schválenie svojej vakcíny
01 | 12 | 2020 I tasr

Spoločnosti Pfizer a BioNTech odovzdali svoju očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 na núdzové schválenie Európskej liekovej agentúre (EMA). Obe firmy to v utorok uviedli v oznámení. Cieľom je sprístupniť túto vakcínu v Európe do konca roka, napísala tlačová agentúra DPA.


Americká gigantická farmaceutická spoločnosť Pfizer v partnerstve s malou nemeckou biotechnologickou firmou BioNTech, ktorá sa pri výrobe vakcíny špecializuje na novú technológiu mRNA, informovali, že žiadosť odovzdali v pondelok a bola aj oficiálne potvrdená.

Obe spoločnosti sa tak zaradili k americkej firme Moderna, ktorá už tiež v pondelok požiadala regulačný úrad EÚ o podmienečné schválenie svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Výkonný šéf spoločnosti Pfizer Albert Bourla ocenil žiadosť o schválenie ako "ďalší kľúčový míľnik" v snahe zmierniť zdravotnú krízu, a to spoločne s BioNTech. Ich vakcína mala v klinických testoch 95-percentnú účinnosť proti COVID-19.

Tak ako Moderna aj spoločnosti BioNTech a Pfizer požiadali o núdzové schválenie tiež americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA).

Moderna predkladá svoju vakcínu na schválenie v USA, EÚ aj v Británii
Konečné výsledky testov vakcíny americkej spoločnosti Moderna proti Covid-19 potvrdzujú, že má 94 percentnú účinnosť a u nikoho, kto bol ňou očkovaný, sa nevyvinuli závažné vedľajšie účinky, uviedla spoločnosť a začala schvaľovací proces... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková