Zomreli s covidom alebo na covid? Lekár z pražskej nemocnice vniesol do debaty svetlo
29 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Zhruba deväť z desiatich ľudí, ktorí v pražskej vinohradskej nemocnici zomrú nakazení koronavírusom, umrie práve v dôsledku tejto novej infekcie. ČTK to povedal lekár Viktor Kubricht, jeden z tamojších koordinátorov starostlivosti o pacientov s ochorením Covid-19, píše portál eXtra.


Aj keď bezprostrednou príčinou úmrtia nemusí byť práve Covid-19, nebyť tejto choroby, nezomreli by, dodal. Debaty o tom, či niekto zomrel "na covid" alebo "s covidom", tak podľa neho príliš nedávajú zmysel.

"Do úmrtného listu sa vypisuje vždy niekoľko diagnóz, ktoré súvisia s úmrtím. Sú označené číslom a kódom podľa medzinárodnej klasifikácie chorôb. Záleží potom na tom, ktorá z nich je uvedená ako bezprostredná príčina," vysvetlil Kubricht.

Ruskí vedci objavili huby s antivírusovými vlastnosťami. Zaberú aj na Covid?
28 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Pacienti, ktorí majú covidový zápal pľúc, môžu mať pod bezprostrednou príčinou úmrtia uvedený nielen zápal pľúc či infekciu koronavírusom, ale napríklad aj akútne zlyhanie dychu a k tomu ako pomocnú diagnózu napríklad vírusovú pneumóniu iného ako chrípkového pôvodu, priblížil 48-ročný anestéziológ.

"A až ako ďalšia diagnóza môže byť nakoniec uvedená samotná pozitivita na Covid-19 (diagnóza U071)," doplnil. Covid-19 sa tak v štatistike ukáže ako hlavná príčina úmrtí len v časti prípadov, aj keď mnoho ďalších pacientov zomiera v jeho dôsledku.

Ako príklad uvádza Kubricht práve pacientov s ťažkým covidovým zápalom pľúc, ktorí musia byť napojení na ventilátor, v dôsledku čoho dostanú embóliu pľúc, ktorej podľahnú. Tá je potom uvedená ako bezprostredná príčina úmrtia, čo ale podľa Kubrichta neznamená, že by zároveň nezomreli na Covid-19. "Samozrejme zomreli tiež na Covid-19, pretože inak by nedostali ten zápal pľúc," zdôraznil.

Krajčí vyzýva nemocnice: Neberte matkám po pôrode deti pozitívne na COVID-19!
COVID-19 si vyberá daň aj v našich pôrodniciach, kde s ním majú problémy najmä matky, ktorým nemocnice odoberajú ich bábätká hneď po pôrode a vracajú ich až po pár dňoch. Minister zdravotníctva ale vyzýva: „Prestaňte s... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"Na Covid-19 samotný alebo komplikácie vyvolané týmto ochorením zomiera deväť z desiatich pacientov s koronavírusom v nemocniciach," zhŕňa svoje skúsenosti lekár z kliniky anestéziológie.

Pacientov, ktorí síce majú koronavírus, ale zomrú na niečo iné, ako napríklad infarkt alebo mŕtvicu, sú podľa Kubrichta len jednotky percent. Zodpovedajú tomu aj čísla ministerstva zdravotníctva. Český minister Jan Blatný v stredu zverejnil štatistiku, podľa ktorej bola medzi zosnulými nakazenými covidom na jar asi desatina ľudí, ktorí mali inú príčinu smrti, napríklad úraz. V druhom polroku je to zatiaľ asi sedem percent.

Polícia ukončila nelegálnu párty vyše 100 mladých, prevažne cudzincov
Celkovo 119 ľudí, z toho 102 cudzincov a 17 Čechov, objavili v noci na sobotu policajti pri zásahu v priestoroch nočného klubu v centre Prahy. Medzi zadržanými mladými ľuďmi na nelegálnom večierku bolo zrejme aj jeho osem organizátorov, ktorým... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | tasr